Bună ziua, bine v-am găsit! Mă bucur să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră.

 

Vorbea domnul primar atât de frumos despre măsurile pe care noi le-am luat pentru oameni, pe care le-a adoptat acest guvern. Da, au fost măsuri bune, pentru că dincolo de cifre, dincolo de foile scrise, dincolo de actele normative pe care le-am adoptat, știam că în spate sunt oameni cu speranțe, cu așteptări, care așteptau sprijinul nostru, oameni care voiau să vadă că este cineva căruia îi pasă de ceea ce se întâmplă aici, la Dorohoi, la Botoșani sau în alte zone ale țării.

 

De fiecare dată când am acționat, ne-am gândit la oameni, pentru că noi, cei din acest guvern, iubim oamenii, îi respectăm, ne respectăm părinții și bunicii, cei care au făurit România de astăzi. Dacă nu există respect pentru cei care ți-au dat viață, cei care ți-au îndrumat primii pași, înseamnă că nu ai respect pentru nimic. Acest guvern a acționat într-un an și nouă luni ca și cum ar fi acționat pentru propria familie. S-a gândit de fiecare dată la seniorii noștri, ne-am gândit la femeile care de fiecare dată au grijă de copii, de părinți, administrează familia, aș putea spune. Ne-am gândit la copii, la primari, indiferent de culoarea politică, pentru că dezvoltarea fiecărei comunități din România contribuie la dezvoltarea fiecărui județ și a acestei țări. Am condus această țară din punct de vedere administrativ ca și cum am fi luat măsuri pentru fiecare categorie socială, ca și cum am fi luat măsuri în propria noastră familie. Cea mai mare frică a noastră nu a fost că îi supărăm pe ceilalți, ci să nu dezamăgim, să nu zdruncinăm încrederea oamenilor în acest guvern, să nu greșim în deciziile pe care le luăm pentru oameni. Iată că după un an și nouă luni ne putem uita în ochii fiecăruia, pentru că poate nu am realizat tot, dar nu am luat niciodată o decizie împotriva oamenilor.

 

Acum suntem într-un moment dificil pentru țară, un moment care marchează viața de zi cu zi, destinul nostru în fiecare colț al țării, marchează viitorul acestei țări. Mă întâlnesc cu mulți oameni și mă întreabă: „Doamnă prim-ministru, ce se va întâmpla începând de mâine, de poimâine?” Acești oameni nu s-au gândit decât la ei, dar nu s-au gândit ce vor face pentru oameni. Șase partide politice, în frunte cu candidatul suprem, candidatul Iohannis, au dărâmat un guvern. Până aici este o regulă democratică, partidul care are majoritate poate să facă guvernul. Dar mai departe? Este un lucru grav. Nu au venit cu nimic pe care să îl pună în loc, nu au venit cu un program de guvernare, nu au venit cu un cabinet, nu au venit cu nicio speranță, cu nicio certitudine pentru români și România. Și-au văzut de propriul interes electoral, președintele României s-a comportat ca un lider de partid și a dus România în haos, în instabilitate, iar oamenii au grija zilei de mâine.

 

Cât am fost noi la guvernare, au spus că nu sunt bani de pensii și salarii. De fiecare dată am arătat că acest lucru nu este adevărat: pensionarii și-au primit pensiile la timp, în momentul în care am spus că mărim pensiile, am făcut-o, ne-am ținut de cuvânt, pentru că nu le-am făcut o favoare pensionarilor. Le-am redat demnitatea și am acționat astfel încât să intrăm în normalitate: era dreptul lor după o viață de muncă. Dar cinismul lor este fără margini. Să-i spui unui pensionar care poate trăiește din pensie până la următoarea lună, când știe că trebuie să ia din nou pensia, că nu sunt bani de pensii, mi se pare de un cinism fără margini și arată cât suflet au oamenii aceștia și cât de mult iubesc oamenii.

 

Din păcate, domnul președinte Iohannis nu iubește oamenii. A adus ură și dezbinare și a împărțit țara în România domniei-sale și noi, toți ceilalți. A fost cel care a ridicat la cote maxime dezbinarea, lipsa de cooperare dintre instituții, care trebuiau să coopereze foarte bine pe obiective importante pentru țară. Într-un an și nouă luni, în fiecare lună aveam o jignire venită de la Cotroceni, un obstacol de la Cotroceni, de fiecare dată când Parlamentul adopta o lege bună pentru oameni, președintele o trimitea la CCR. De câte ori noi voiam să luăm o măsură bună, președintele ieșea, vorbea despre un guvern eșuat, despre un guvern care nu a condus bine țara. Ei bine, nu noi, ci instituții internaționale au arătat că de fapt noi am condus țara în direcția bună, că am luat măsuri bune, că ne-am gândit de fiecare dată la fiecare român, la fiecare regiune din această țară, că am pus mai presus de munca noastră oamenii și dialogul cu oamenii, lucru pe care vrem să îl facem și în continuare. Am venit în mijlocul dumneavoastră și voi merge în multe locuri din această țară, pentru că locul unui premier, al unui președinte de țară, locul miniștrilor este în mijlocul oamenilor. Conducătorilor care nu vin în mijlocul oamenilor nu le pasă, stau închiși acolo, iau deciziile pe care le consideră bune, dar aceste decizii sunt bune pentru ei, nu pentru oameni. Avem un președinte care nu s-a adresat de fiecare dată tuturor românilor, care nici măcar acum, în campania electorală, nu vine în mijlocul oamenilor. Din 2014, l-ați văzut pe candidatul Iohannis să mai vină în mijlocul dumneavoastră?

 

Avem nevoie de un altfel de președinte, un președinte care să muncească 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în deciziile căruia să se regăsească fiecare dintre dumneavoastră, un președinte care să fie alături de oamenii care au nevoie de sprijin, au nevoie de suportul președintelui României, un președinte care să îi apere pe români, un președinte care să meargă la Bruxelles și să vorbească cu mândrie despre România și români, un președinte care să nu se raporteze la oameni doar ca la niște cifre, să vorbească dar din dorința de a se auzi el pe el, un președinte care să facă ceea ce își doresc oamenii, un președinte care să iubească această țară. Vedem acum un președinte care, cu aroganța care îl caracterizează, vine și ne spune, „Vreau Guvernul meu 2, vreau Parlamentul meu”, de parcă ar fi pe moșia dumnealui și și-ar lua ceea ce vrea din această țară candidatul Iohannis de aici, de la Dorohoi. România este a românilor, România este a fiecăruia dintre noi. Românii au avut proiecte importante pentru țară atunci când au dat dovadă de unitate. Eu cred că este momentul să dăm dovadă de unitate, să ne luăm România înapoi, o Românie în care să contăm fiecare dintre noi, de la cel mai tânăr până la cel cu ghiocei la tâmple, o Românie în care nimeni să nu ne mai amenințe că ne dă afară, 400 de mii de bugetari disponibilizați în pragul sărbătorilor de iarnă, o Românie în care pensionarii să nu mai trăiască cu teamă că mâine vine cineva și le taie pensia sau că nu le mai mărește punctul de pensie, o Românie în care să creștem, așa cum am început, salariile medicilor și personalului din domeniul sănătății ca să nu ne mai plece medicii din țară, o Românie în care salariul să crească și să ajungă la media europeană. Mă bucur de această veste, Marius Budăi, vrem să creștem salariul minim pe economie cu 100 de lei! Vrem o Românie în care cât mai mulți oameni să vină spre clasa de mijloc, să ieșim din sărăcie, iar pentru acest lucru trebuie să ne implicăm nu numai prin declarații, să facem lucruri concrete.

 

De aceea, l-am provocat pe candidatul Iohannis la o confruntare unu la unu, să spună ce a făcut în cei cinci ani în care a fost președinte și să spun și eu ce-am făcut împreună cu cabinetul meu în acest an și nouă luni cât am fost premier. Sunt convinsă că foaia din dreptul dumnealui va fi plină de vacanțe, de jigniri la adresa Guvernului, de lucruri care nu ne reprezintă. Pe cealaltă foaie sunt lucruri pe care le-am făcut pentru oameni. Mai sunt multe de făcut, nu am făcut totul, dar ne-am străduit să facem cât mai multe lucruri bune pentru oameni, cu toată încrâncenarea pe care am avut-o de la Palatul Cotroceni.

 

Oameni buni, în acest moment suntem într-o situație neplăcută pentru țara noastră, o situație de incertitudine pentru oameni. Aș vrea să vă spun și mi-ar plăcea să vă spun că de mâine lucrurile vor fi bune pentru țară. Aș vrea să vă dau speranță și să vă aduc un zâmbet, dar nu pot să fac acest lucru, pentru că mi-am promis mie și le-am promis și celorlalți că ei pot să spună câte minciuni vor, eu voi spune numai adevărul. Nu știm ce se va întâmpla când noul Guvern va veni la Palatul Victoria. Cât suntem încă la Palatul Victoria, vom face tot ce este posibil să luăm măsurile pe care ni le permite legea, astfel încât să aducem lucruri bune pentru oameni, pentru primari, pentru toți cei care au crezut sau cred în noi. După ce va veni noul guvern, mă aștept să facă ceea ce știu mai bine, să demoleze, să taie din veniturile oamenilor, să aducă din nou neîncredere, dezamăgire și să dărâme tot ceea ce am construit noi împreună cu dumneavoastră. Cred că este un moment în care toți trebuie să ne implicăm, să vedem ce face în acest moment președintele acestei țări. România este într-o situație dificilă. Nu avem guvern, investitorii nu mai cred în noi, pentru că nu avem predictibilitate, nu avem stabilitate, pensionarii se gândesc la ce va urma mâine, bugetarii se gândesc „pe care dintre noi o să ne dea afară”, primarii se gândesc cum vor continua proiectele de dezvoltare locală, toată lumea are o îngrijorare. În acest timp, președintele României a plecat din țară. Un președinte responsabil, un președinte care ține la țara lui trebuia să fie în acest moment în România, să îi cheme pe toți la masă, să fie cel care să gireze că oamenilor le va fi mai bine, nu mai rău, să dea dovadă măcar în ultimul ceas că este un președinte responsabil și că nu îi sfidează pe români, dar și-a arătat încă o dată disprețul față de români și modul în care îi tratează pe români. Președintele se vede din nou președintele României, de aceea nici nu vine între oameni, i se cuvine. Președintele crede că poate să facă ceea ce niciun cetățean nu-și permite, să încalce legea fundamentală a țării, să încalce Constituția, președintele își permite să fie cel care demite un guvern, președintele își permite să fie cel care critică guvernul propriei țări în afara granițelor, la Bruxelles, președintele își permite să nu răspundă pentru nimic în fața cetățenilor României, președintele își permite să ne sfideze pe toți.

 

Poate că așa este președintele, dar depinde de noi toți dacă vom mai permite acest lucru, dacă vrem să ne luăm această țară înapoi, în care să ne regăsim și cei care sunt de stânga, și cei care sunt de dreapta, și cei care nu fac politică, și părinții noștri, și copiii noștri. Să redăm România românilor, să spunem cu mândrie că suntem români oriunde ne-am afla, să creăm condițiile în această țară să ni se întoarcă copiii acasă! Să ducem mai departe ceea ce ați construit voi!

 

Eu cred în România și cred în români, cred în fiecare dintre dumneavoastră și vă rog să transmiteți acest mesaj tuturor. Este timpul să ne arătăm puterea, este timpul să arătăm puterea poporului român de a-și construi singur destinul, este timpul să arătăm că fiecare dintre noi contează și că împreună noi, nu alții, vom creiona viitorul copiilor și nepoților noștri. Este timpul să pornim împreună pe acest drum, cu credință în noi că putem face acest lucru și cu credință în Dumnezeu și cred că putem face aceste lucruri. Cred în dumneavoastră, vă rog să aveți încredere în mine, mă voi lupta cu toți, mă voi lupta cu președintele României, pentru că am dreptatea de partea mea, vă am pe dumneavoastră alături de mine și tuturor celor care mă critică, care cred că nu voi avea puterea să merg mai departe, le spun că sunt mai bărbată decât ei! Să nu subaprecieze o femeie, pentru că așa cum sunt eu sunt milioane de femei în România care luptă pentru familia lor, luptă în domeniul lor, luptă pentru soții lor și pentru copiii lor. Eu o să vă tratez pe toți ca pe membrii familiei mele!

 

Dumnezeu să ne ajute! Victorie pe 10 și pe 24 noiembrie!