Doamnelor și domnilor colegi, de vreo câteva săptămâni am niște „prieteni” care îmi tot spun „Ai grijă la Grindeanu!” Eu nu și nu, „Batman, Batman!”

Doamnelor și domnilor, în 2016 și în 2017 ați reușit o performanță extraordinară pentru județul Timiș și pentru Municipiul Timișoara nu numai dumneavoastră, dar era pentru mine, din Buzău, din zona de sud-est a țării, unde poate era o obișnuință ca PSD să câștige alegerile, a fost un semnal că în sfârșit am început să găsim mesajele zonei pe care o reprezentați dumneavoastră. Același lucru s-a întâmplat și la Hunedoara, și la Caraș, și în Maramureș, și la Bistrița-Năsăud. Ne creaserăm toate premisele și chiar aveam un program de guvernare coerent ca să facem istorie. Era pentru prima oară când tinerii începeau să aibă încredere în noi, când în Parlamentul României am venit cu 68% parlamentari noi pe toate listele, era prima oară când nu numai la Timiș, ci peste tot, se aprinsese o speranță. Nu am cum să nu mă refer astăzi la această speranță și această minune care a ținut șase sau șapte luni.

Schimbarea Guvernului Grindeanu a fost cea mai mare eroare politică a PSD. Dacă vreodată am fost invidios pe Sorin Grindeanu, de altfel cel mai bun prieten al meu, am fost când v-am văzut pe dumneavoastră în curtea sediului partidului și am văzut cât de mult l-ați susținut. De fapt, acum realizez foarte bine că acel CEX, ca să nu dăm vina pe o singură persoană, dumneavoastră v-a furat totul. V-a furat speranța, v-a furat încrederea, v-a furat tot ceea ce ați crezut, v-a furat spiritul. Este normal că cea mai lovită organizație a fost cea a dumneavoastră. Spiritul în acel moment s-a creionat în jurul lui Sorin Grindeanu, un om de care dumneavoastră ați fost mândri, un om care a fost demn, un om care v-a reprezentat la valoarea și nivelul așteptărilor dumneavoastră, iar noi trebuie s-o recunoaștem, am făcut ceea ce s-a decis la partid. Și eu, la ultimele alegeri, am văzut rezultatul lui Călin, normal că prima oară am stat și l-am judecat, este ceva omenesc. Este normal ca și dumneavoastră, după atâtea dezamăgiri, să alegeți calea cea mai ușoară, calea omenească: pentru ce să mă bat eu? Nici n-ați crezut, vi s-a furat și spiritul, câteodată v-a fost și rușine, și atunci lucrurile au dus spre acest rezultat. Eu astăzi nu-i găsesc în fața dumneavoastră o vină numai lui Călin sau numai lui Liviu Dragnea, e un cumul de evenimente și am ținut în mod deosebit să vă vorbesc despre el, pentru că mi-am permis luni, ca de obicei, să mănânc cu Sorin Grindeanu și mi-a transferat și mie răceala și am stat și eu trei zile în casă și am avut și eu timp de reflecții, ca să înțeleg mai bine ce am greșit, cum trebuie să funcționăm și cum trebuie să gestionăm toate aceste lucruri.

În schimb, astăzi este pentru prima oară după mult timp, de trei ani ai spus, Sorin, când echipa din 2016-7 este toată în sală. Este pentru prima oară când această echipă întreagă, chiar dacă acum câteva luni sau acum câteva zile căuta o scăpare, dar nu au făcut-o, de a alege calea ușoară și calea personală, cred că după discursul lui Sorin și după discursul noului președinte, al lui Freddy, cred că este cazul să ne implicăm cu toții și să ducem steagul mai departe și în organizația de la Timiș. Eu vă garantez că în toată această perioadă de interimat alături de domnul Stănescu, alături de domnul Nistor și de ceilalți colegi din BPN interimar, nu am făcut nimic altceva decât să încercăm să găsim soluțiile de a renaște speranța în acest partid și de a repune adevăratele valori și principii în acest partid.

Eu personal mi-am pus destulă cenușă în cap și nici nu mai am timp să fac acest lucru. Vrem să venim la acest Congres pe care eu îl consider unul dintre momentele cele mai importante ale PSD, deoarece este momentul în care putem să vă convingem pe dumneavoastră că avea buna-credință și capacitatea de a merge mai departe pe niște principii reale, pe niște valori reale, pe un proiect politic real care să stea la baza unui program politic, pentru ca dumneavoastră să nu ne părăsiți. Nu mai avem altă șansă. Încercăm să stopăm în Parlament acest abuz, pentru că așa e-n tenis!, ne-au prins descoperiți – cu adevărat, eu nu mă așteptam să fie mai răi decât am fost noi vreodată acuzați că am fi fost, nu mă așteptam ca actuala putere să încerce să modifice lucrurile esențiale într-o democrație. Nu vor reuși!

Le mulțumesc parlamentarilor dumneavoastră că au rămas alături de noi, sunt la serviciu, își fac treaba, sper ca și domnul deputat care ne-a părăsit și a mers tot într-o zonă de stânga să vină la vot și să împiedice modificarea legilor electorale, modificarea jocului democratic și a regulilor în timpul jocului, fiindcă vă este dator dumneavoastră, primarilor, să facă acest lucru, pentru că l-ați ajutat să fie ceea ce este acum. Toată această perioadă va fi depășită, iar echipa de la Congres trebuie să fie conform așteptărilor dumneavoastră. Modificările propuse la statut, nu numai schimbarea numelui CEX, ci și schimbarea structurii CEX, din care să facă parte, alături de președinții de organizații, primarii de mari municipii și președinții de CJ, astfel încât forul să fie mult mai larg și niciodată să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat. Nu mai putem păcăli pe nimeni că vom face niște modificări pe ici, pe colo, dar de fapt nu modificăm nimic! Modul de candidatură, de prezentare, obligativitatea unui Consiliu Național care să fie o triere a viitorilor parlamentari, a oamenilor care vor face parte din administrația centrală, toate aceste lucruri compun o reorganizare și o restructurare a partidului, dar fondul este reforma partidului, ceea ce înseamnă mult mai mult timp și aceasta se va face după aceste două cicluri electorale, dar nu înseamnă că bazele nu pot fi pornite de-acum. Nu mai avem timp să pierdem, pentru că dumneavoastră ne împingeți de la spate să nu facem aceste greșeli și acum puțin timp doreați să alegeți calea mai ușoară, pentru că nu mai aveați nicio speranță și nicio încredere în acest partid.

Aș vrea să vă spun foarte multe, Sorin m-a criticat că am vorbit prea mult la Olt, astăzi s-au schimbat lucrurile! Eu am înțeles din discursul lui Sorin Grindeanu că este deja membru PSD. Nu știu dacă dumneavoastră ați înțeles altceva! Domnule Stănescu, înseamnă că toată munca noastră de lămurire a lui Sorin și a altor membri care au plecat sau s-au îndepărtat de partid începe să dea roade. Eu nu pot să fiu decât mulțumit că îmi voi duce la bun sfârșit acest mandat de interimar. Îmi doresc o echipă cum trebuie să aibă un partid modern, european, cu o perspectivă foarte clară și să știți că această mândrie locală pe care am regăsit-o astăzi în sală și pe care o aveți față de Sorin am regăsit-o și la Olt. Există tot timpul povești când vrei să demitizezi niște oameni, domnul Stănescu este respectat la Olt, lumea nu e cu capul plecat, lumea nu tremură de frică, e respectat pentru ceea ce a făcut, pentru cum i-a reprezentat pe oamenii din Olt, exact cum este și la dumneavoastră. Același lucru l-am găsit și la Brăila vizavi de Mihai Tudose, am văzut cum a reacționat sala și cum a fost primit Mihai Tudose, și el fost prim-ministru al României și îndepărtat tot de CEX, și același sentiment local față de un om care i-a reprezentat cu mândrie și cinste am văzut și acolo. Am văzut și la Dâmbovița, acolo a fost concurență între doamna Rovana Plumb și un tânăr deputat, Corneliu Ștefan, de 38 de ani. A câștigat deputatul tânăr, alături de Titus Corlățean, având un proiect frumos, ambițios, prezentat colegilor. Nu a fost un aranjament de candidaturi, dar baza a fost tot o mândrie locală. Am fost și la Argeș, la fel, au fost două candidaturi, un vicepreședinte al CJ a învins președintele CJ și primarul de municipiu, nu știu pe cine mai avea de învins!

Partidul trebuie să respire. Într-un partid nu poți să îndrepți o nedreptate cu altă nedreptate. Partidul trebuie lăsat să se ducă în direcția bună singur. Partidul știe unde a greșit, știe ce nu mai vrea să accepte. În partid, obligația noastră este de a nu-l înăbuși și de a nu pune condiții și de a nu ne implica în lucruri și de a pune oameni sau de a influența alegeri în funcție de cum ne dorim noi sau de ce voturi ne-am dori noi într-un Congres să luăm. Partidul a început să se miște singur și neîmpins de nimeni, pentru că toată lumea și-a dat seama că altă direcție nu este.

Acum vreau să mă refer la Freddy Simonis, actualul președinte al dumneavoastră, liderul de grup al PSD din Camera Deputaților, funcție pe care și eu am avut-o timp de un an de zile, până când am fost ispitit să fac parte din Guvernul Tudose. Nu am cunoscut de mult timp un tânăr atât de aplicat, atât de perspicace și cu atâta dorință de a îndrepta lucruri, de a găsi soluții și niciodată de a se plânge. Este un bun organizator, este una dintre figurile noi ale partidului și va avea o carieră politică, Sorin, cred că peste a mea și peste a ta! Eu vreau, Freddy, să-ți mulțumesc pentru toată activitatea. Sper ca de luni dimineață să fii la Cameră, avem o moțiune de cenzură de trecut de data aceasta. Încercați să nu intrați în agenda de lucru a actualei puteri, nu are nicio treabă cu agenda de lucru a oamenilor. E de fapt o continuare de intimidare a noastră, veți vedea că vom face față. Nu vor fi alegeri pentru primari în două tururi pentru că de data aceasta suntem de partea bună!

Vă mulțumesc mult! Vreau să-l felicit pe Sorin, care a revenit în PSD, și eu în locul lui aș fi așteptat până astăzi, în fața dumneavoastră, să îi crească aripile, noi i le-am tăiat! Sperăm ca de această dată să avem o echipă din care să facem împreună parte și credeți-mă că suntem capabili de lucruri mari.

Vă mulțumesc!