Domnule președinte al organizației, ai în față o provocare imensă. Dacă colegul nostru, domnul Stănescu, a fost deschizătorul de drumuri, tu ai acum cea mai grea menire, cea de a menține ce s-a câștigat la Olt. De fapt și de drept, de a menține aproape un câștig total! Am înțeles că în sală sunt peste 100 de primari din 112, numărul total de primari pe care-l are județul Olt, e o provocare, Marius, și e de fapt cea mai grea muncă, menținerea organizației la acest nivel.

 

L-am ascultat foarte atent pe domnul secretar general interimar Paul Stănescu și aș avea o completare la o discuție de-a mea cu Sorin, am venit amândoi în aceeași mașină, iată ce înseamnă să ajungi la un nivel de politician aproape complet: important este de unde ai plecat și care este baza. Nu poți să ridici pretenții de a fi un politician aproape complet dacă n-ai trecut prin administrația locală, prin administrația centrală și dacă nu ai fost parlamentar. Paul Stănescu are toți acești pași și acest parcurs, fostul dumneavoastră președinte și actualul secretar general al partidului, și asta înseamnă să nu arzi nicio etapă a unei vieți politice, atunci faci conexiunile cu PIB-ul României, explici foarte clar cifrele și descoperi minciunile adversarilor politici citind bugetul. Cu alte cuvinte, niciun lucru nu este întâmplător.

 

Acum două luni și ceva, prin votul dumneavoastră direct sau indirect, prin reprezentanții dumneavoastră, s-a ales o conducere interimară. Alături de colegii mei, de Aladin, de Claudiu Manda, de doamna Gabi Firea, de Dragoș Benea și mulți alți colegi, Radu Moldovan, Gabi Zetea, ne-am înhămat toți la această muncă. De a doua zi am rămas eu cu nea Paul cu cheile de la sediu ca să ne apucăm de muncă! Au venit colegii noștri, am ținut ședințele săptămânale, ne-am sfătuit și am încercat să mărim forul de decizie de la o săptămână la alta, indiferent dacă vreunul dintre colegi nu putea veni la ședință, ne sfătuiam pe telefon când voiam să fim direcți, iar când nu voiam să fim direcți, pe Signal sau pe Whatsapp! Există o euforie când ești ales președinte chiar și interimar al celui mai mare partid din România, îți crește adrenalina, te duci acasă, te așezi pe canapea și începe să-ți treacă! Trec mulțumirile personale ale colegilor care te îmbrățișează, cei care nu te iubeau te iubesc, începe familia să îți scrie mesaje de felicitare, „În ce ne-ai băgat?!” Spre dimineață începi să adormi – voiam să fac o paranteză, i-am povestit și fostului nostru coleg Victor Ponta tot episodul, i-am zis, „La 5 am adormit”, „Stai liniștit, eu n-am dormit deloc!” Începi să îți faci un calcul, tu personal ce câștigi, vă spun sincer, mie mi-a ieșit un lucru foarte clar, zero! Toate relele s-au adunat. E adevărat că am omis un lucru și acel lucru a fost relația mea cu nea Paul Stănescu, care pentru mine este cel mai nealterat produs politic pe care eu l-am cunoscut, o calitate umană atât de profundă cum am găsit în colegul meu Paul Stănescu eu n-am întâlnit la niciun om politic.

 

Am făcut ceea ce trebuia să facem, ne-am apucat de organizarea partidului pentru a deveni funcțional, am încercat să îndreptăm pe alocuri anumite nedreptăți, am dat un semnal clar către colegii noștri care au fost excluși, cum este cazul lui Sorin Grindeanu. Nu e prima oară când o spun, cea mai mare greșeală a PSD a fost când a depus o moțiune contra propriului partid. În acel moment a început declinul PSD și din acel moment o anumită parte a conducerii a considerat că se poate orice. Era o linie roșie a politicii pe care au depășit-o și din acel moment s-au crezut stăpânii inelului! Cred că tot din aceeași perioadă atât eu, cât și domnul Stănescu am devenit dizidenți, noi am avut o soartă mai bună, n-am apucat să fim excluși, iar momentan nu putem să ne excludem singuri, scăpăm până la Congres!

 

Am început cu necesitatea imediată a partidului, respectiv reorganizarea, conferințele, necesitatea Congresului, să fim reprezentați și aleși, totuși, printr-un vot al dumneavoastră, necesitatea de a ne pregăti de alegeri. În ultima ședință, nici nu-mi vine să-i zic CEX, la câte bune a făcut, poate găsim altă denumire în modificările statutare, am vorbit de necesitatea organizării imediate, fără să omitem faptul că nu avem timp. Am făcut echipa de pregătire a campaniei electorale la ultimul CEX, știm foarte bine ce bătălie avem de dus, din calculele mele, pe 25 mai, când vor fi alegerile locale. Tot din calculele mele, vor fi dintr-un singur tur și o să vă explic exact de ce. Această reorganizare imediată este importantă pentru că va aduce și câteva schimbări la statutul PSD dintr-un trecut recent. Partidul trebuie să funcționeze și să găsim soluțiile cele mai corecte ca să funcționeze mult mai transparent, iar deciziile trebuie să se ia cu cât mai mulți colegi. La viitorul CEX toți președinții vor strânge de la dumneavoastră modificările statutare propuse, o să avem prima discuție cu președinții de organizație, urmând ca la sfârșitul luni, într-un CEX lărgit, cu primarii de mari municipii și cu președinții de CJ și cu grupurile parlamentare, să avem o discuție mai amplă, premergătoare Congresului. Am vrut să dau aceste exemple ca să înțelegem cum dorim noi reorganizarea și intrarea partidului pe șine, până la urmă, într-o normalitate.

 

Se vorbește foarte mult de reformă, adusă în discuție și de Sorin, un lucru mai amplu, mai de durată – vorbim de resursa umană. Noi avem resursă umană în partid, n-am lăsat această resursă să iasă la vedere, noi am folosit o anumită parte a resursei umane care ne-a aplaudat pe noi, nu? E adevărat, resursa umană trebuie să vină și din exterior, dar ea se află în interiorul partidului și obligația mea ca președinte interimar, a colegilor mei și a secretarului general este să stopăm ce a fost până acum și să lăsăm această resursă să iasă la vedere. Paul Stănescu a furat iarăși startul, a dat startul reformei la Olt, culmea!, cea mai mare organizație a PSD și cea mai performantă politic din România. Chiar dacă îl supără pe domnul Stănescu aplauzele, le merită triplu și chiar o jumătate de oră de-acum încolo: este primul care a declanșat, pe lângă reorganizare, și o reformă în ceea ce privește promovarea resursei umane cu experiență, fiindcă niciunul din cei aleși astăzi nu vine fără un bagaj politic și administrativ. Eu am mai învățat astăzi de la nea Paul o lecție și îi mulțumesc din tot sufletul: avem obligația de a reporni Consiliul Național, avem obligația să găsim o figură, un intelectual de stânga, nu neapărat un om politic marcant, ci un intelectual în adevăratul sens al cuvântului care să pornească pe ateliere, cum am fost obișnuiți, să repornim Institutul „Ovidiu Șincai”, iar PSD să înceapă din nou să vorbească despre ideologia partidului, care stă la baza unui proiect și program politic coerent.

 

Cea mai dureroasă este reforma mentalității noastre, cum spunea Sorin. De multe ori s-a spus că suntem Partidul Comunist, nu cred că noi suntem comuniști, eu unul n-am apucat, aceasta e istoria, unii au apucat, cred că lumea, nu adversarii politici, de ei o să mă ocup imediat, lumea ne spunea că suntem comuniști din cauza mentalității noastre câteodată sau a unora dintre noi și a comportamentului unora dintre noi. Noi trebuie să fim foarte clari în statut: aceste atribuții de etică ar trebui transferate unui for mai larg, nu CEX-ului, unde câteodată intervine subiectivismul dintre colegi, un lucru normal, nu condamnabil, un lucru omenesc, alegi calea cea mai ușoară. Trebuie transferate la Consiliul Național, un for în care se regăsesc primari, indiferent dacă-s de orașe sau localități, parlamentari, de acolo dai linia de comportament necesar al unui social-democrat. Această linie de comportament o găsești în toate organizațiile care au performat politic. În organizațiile unde nu există o performanță politică evidentă, în afară de o slabă organizare, o slabă implicare, e și un anumit tip de comportament al liderilor noștri, acesta este adevărul, s-ar putea să doară, s-ar putea să nu doară, dar dacă nu îl spunem și nu îl facem transparent, precum decizia mea și a domnului Stănescu ca aceste conferințe să fie ținute la vedere cu toată presa, nu vom putea înainta. Înainte să te vindeci, cel mai bine e să depășești negația, altfel nu te vindeci niciodată!

 

Să revenim la PNL: performantul guvern al PNL, care atacă anumite legi noaptea ca hoții, pe 31 decembrie, eu nu am văzut de mult timp, indiferent câtă cenușă în cap ne punem noi că am promovat pe nu știu cine, atâta amatorism la un nivel guvernamental de asemenea anvergură. Vin cu modificări negândite. Cum zicea domnul Stănescu, agenda publică menținută în acest moment de PNL nu are nicio legătură cu agenda oamenilor. Dacă noi ne-am luat porția și am început să vorbim și de alocații, am început să promovăm legi, am început să ne facem pentru viitoarea sesiune împreună cu colegii prioritățile legislative, adică vaccinarea obligatorie, pachetul minim pentru copii, împreună cu UNICEF, după un proiect extraordinar de la Bacău. Agenda lor este formată din anticipate. Motivele le-a explicat foarte bine domnul Stănescu, este normal să-și dorească anticipate, este normal ca președintele României să își dorească anticipate când vede cum guvernează Ludovic Orban. Eu nu îl judec pe președintele României când îl văd la televizor că își dorește anticipate, e normal să își dorească acest lucru, dar nu știm dacă va putea provoca aceste anticipate. Am văzut că n-au venit cu invenția noastră, să își depună o proprie moțiune, au vrut să fie mai inventivi, să vină cu demisia prim-ministrului din funcție. Am văzut și de unde au copiat-o, din Rusia, unde acum câteva zile și-a dat prim-ministrul Rusiei demisia că se modifică legislația. Au venit mai nou cu acest sistem de asumare, și-au asumat până acum vreo șase legi, o lege de asumare la zece zile, cam aceasta-i frecvența, să vedem de astăzi încolo. Au mai venit cu o idee de a promova prin OUG modificările alegerilor locale. Cu alte cuvinte, ce a făcut Plahotniuc în Moldova, în rest nimeni nu și-a permis acest lucru – între timp, și-au angajat răspunderea, în urma demersurilor făcute și de noi la toate forurile europene și la toate ambasadele, se pare că până la urmă Guvernul României își asumă răspunderea pe aceste modificări și nu mai are rost să vorbesc despre OUG, ceea ce ar fi fost un precedent extraordinar în România și oricine ar fi fost la putere schimba regulile în timpul jocului în funcție de calculele lui politice, ne întorceam în trecut pe timpul lui Ceaușescu, care făcea orice, când voia și cum voia.

 

Au venit cu asumare pe două tururi, vă spun ce o să facem noi împreună cu colegii mei din Parlament, o să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri de la UDMR și vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă această moțiune de cenzură. Sunt ferm convins că din acest moment o să înceapă speculațiile că vom intra în anticipate. Nu, oameni buni, nu vom intra în anticipate, vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem: să nu ne cereți să promovăm un membru de partid pentru funcția de prim-ministru. Vom căuta ca propunerea de prim-ministru pe care o vom avea împreună cu aliații noștri în acest demers să fie alta decât un membru de partid din interiorul PSD. Trebuie să recunoaștem că și votul de la europarlamentare al românilor, și votul de la recentele prezidențiale, trebuie să începem să fim corecți cu românii, cum și românii au fost corecți cu noi în 2016, când ne-au votat într-un număr așa de mare și din greșeala noastră – nu arăt către dumneavoastră, arăt către mine, către noi, care ne-am făcut că conducem acest partid – am ajuns în această situație. Trebuie să fim conștienți de tot parcursul democratic atât din interior, cât și din exterior, trebuie să fim conștienți că trebuie să dăm semnale atât pentru membrii noștri, pentru simpatizanți, cât și celorlalți români, să îi convingem de buna noastră credință, de dorința noastră ca PSD, după acești pași, să fie un partid modern, european, ca acest partid în acest moment să fie condus de o echipă, de către un for cât mai larg, unde să se discute lucrurile deschis, fără supărări. În interior eu nu am adversari politici, am numai colegi. Câteodată fiecare are și o agendă politică proprie, concurăm pentru anumite funcții, dar nu este un lucru rău și nu trebuie să vorbim iarăși despre trădare, începuseră să mă scoată din minți cu „trădătorii care vin, pleacă”. Acest partid, Sorin, nu mai trebuie să facă o greșeală pe care a făcut-o recent, fără să intru în detalii, trebuie condus de către oamenii din interiorul partidului. Ne putem sfătui cu oricine, cu orice prieten, analist, cu orice om despre care considerăm că este îndreptățit să ne dea un sfat. Se și spune că nu e bine să asculți sfaturile pe care nu le ceri, ar fi culmea să te iei după ele. Cu alte cuvinte, încerc să îmbrac o invitație către tine mai directă, cred că este cazul, dacă vrei să te implici, cu bunele intenții pe care le ai, să te decizi, să vii în interiorul partidului. Cel puțin cât suntem noi interimari, cu Aladin și cu ceilalți colegi, dar mai ales cu domnul Stănescu, noi vă promitem și o să ne ținem de cuvânt: deciziile se iau în partid împreună cu dumneavoastră, iar ținta noastră principală este ca în anul 2024 acest partid să dea președintele României. Acest partid trebuie să se deschidă la minte, trebuie să facă alianțe în jurul unui program politic, nu al unor interese de a pune mâna pe putere. Nu trebuie să avem resentimente, eu unul cel puțin nu am, cred în reîntregirea stângii, nu cred în venirea lui Victor Ponta în PSD, ca să fiu foarte clar, cred că deja sunt două entități diferite, dar pot avea la bază un program politic serios pe care să îl prezentăm în fața românilor și, de ce nu?, și alte forțe politice sau sindicate să vină alături de noi. Aceasta este o construcție modernă, europeană, sănătoasă în parcursul unui partid politic.

 

Uitați-vă la doamna Turcan, normal că propui vârsta de pensionare la 70 de ani, când tu nu știi ce vârstă ai! Dar altă ipocrizie: tu să fii promotoarea modificării legislative de la două tururi la un tur în 2011, PSD în Parlament, democratic, în acel moment a votat împotriva a două tururi, poate câștigam mai mulți primari dintr-un singur tur, doamna vicepremier Turcan a fost inițiatoarea acestui demers alături de alți colegi, iar astăzi iese la televizor și spune cât de important e ca primarii să fie democrați! Deodată s-a schimbat absolut – oameni buni, toate aceste lucruri la un moment dat le plătești, cum și noi am plătit toate greșelile făcute. Nu te iartă viața, toate se întorc. Cu adevărat, au un ghinion mare, se întorc mai repede decât se așteptau, toate minciunile spuse despre noi, mai ales actualul comportament de stăpâni ai inelului cu 20% reprezentare în Parlament, dar cu o majoritate lejeră în Parlament să își treacă toate legile pe care și le doresc.

 

Eu vă mulțumesc. Am încercat să cuprind tot, am depășit și timpul alocat de domnul președinte de vreo trei minute! Mulțumesc mult și, chiar dacă o să vă supăr, chiar dacă îl supăr pe nea Paul, îi mulțumesc din tot sufletul prietenului meu, unul dintre mentorii mei, fiindcă mai am multe de învățat de la nea Paul, pentru tot ceea ce a făcut pentru mine și pentru tot ceea ce face pentru PSD, iar dacă la televizor veți vedea că domnul Stănescu nu se mai află alături de mine sau alături de conducerea centrală a partidului, să știți că atunci au apărut iar probleme!