Președintele se duce la Bruxelles și face declarații despre România și despre corupția din România. Știm că aceste lucruri afectează MCV-ul. În momentul în care vorbești despre justiție independentă, trebuie tu să fii un model. Atâta timp cât președintele României cere schimbarea șefului DIICOT, deci intervine în justiție, cere desființarea Secției Speciale, deci intervine în justiție, nu putem să vorbim despre o independență a justiției.

 

ÎntrebareTocmai acest lucru se cere și în MCV!

Viorica Dăncilă: Eu nu spun că Secția Specială trebuie lăsată, trebuie să aibă o altă funcționare, dar acest lucru trebuie să-l hotărască magistrații, nu președintele României, nu premierul României, pentru că președintele este președintele de facto al PNL, iar premierul este politic, este președintele unui partid politic. Noi nu trebuie să lăsăm politicul să intervină în justiție.

 

ÎntrebareÎn MCV se spune că politicul a intervenit în justiție. Este criticat și faptul că șefii DNA, DIICOT sunt interimari.

Viorica Dăncilă: Păi domnul președinte ar trebui să răspundă, pentru că dacă mi-aduc eu bine aminte – și cred că îmi aduc bine aminte – domnul președinte trebuia să pună în aplicare decizia CCR, trebuia să avem un ministru la Justiție pe care l-am nominalizat și pe care dânsul l-a respins, mă refer la Dana Gârbovan, un magistrat foarte apreciat la nivel național. Cred că ar trebui să dea mai multe răspunsuri legate de MCV domnul președinte Iohannis! Din punctul meu de vedere, consider că acest raport al MCV ar trebui să reflecte ceea ce a făcut fiecare dintre noi, că nu trebuie politizat și că trebuie să lăsăm magistrații, așa cum lasă și Olanda în raportul GRECO, să ia măsurile necesare, fără ca politicul să intervină, dacă vrem o justiție independentă. Dacă președintele României intervine în justiție, nu putem vorbi de independența justiției.