Bună ziua, bine v-am găsit! Dumneavoastră mi-ați dat curajul de a merge înainte și de a nu face niciun pas înapoi.

 

În timp ce intram în sală, mulți dintre dumneavoastră îmi spuneau: „Să fiți puternică! Să nu ne lăsați! Să mergeți până la capăt!” Nu am dreptul să nu fiu puternică, nu am dreptul să cedez, pentru că știu că multe dintre speranțele dumneavoastră, din certitudinile dumneavoastră în ziua de mâine țin de mine și de colegii mei, țin de ceea ce vom face în perioada următoare.

 

Sunt prim-ministrul acestei țări de un an și nouă luni. De fiecare dată când am luat o decizie pentru această țară m-am gândit la dumneavoastră, la cei care au așteptări, speranțe, cei cărora le-au promis foarte mulți, dar foarte puțini s-au ținut de cuvânt, cei care au crezut în oameni, iar acei oameni i-au dezamăgit, cei care iubesc comunitatea lor și iubesc această țară, cei care au muncit pentru comunitatea lor, pentru familia lor și cei care au crezut și cred în mai bine. Am luat decizii bune, poate nu tot ce mi-aș fi dorit, întotdeauna este loc de mai bine, dar am luat decizii bune pentru pensionari, pentru agricultori, pentru doctori, pentru profesori. Am luat decizii bune în a ajuta comunitățile locale și pe primari să facă investiții în comunele lor, pentru că toți avem dreptul la dezvoltare, la condiții mai bune. Am luat decizii bune prin proiectele pe care le-am adoptat ca să ne aducem copiii acasă, pentru că nu este suficient să le spui „veniți în țară”, dacă nu le creezi condițiile pentru a veni în țară. Am muncit de fiecare dată împreună cu echipa guvernamentală, cu senatorii și deputații dumneavoastră de aici, domnul Stan, domnul Bejenariu, domnul Niță, pentru că am crezut în oameni și am crezut cu tărie că putem mișca lucrurile în această țară. Atunci când am preluat guvernarea, nimeni nu ne-a dat vreo șansă. Au spus, „Doamna Dăncilă nici șase luni nu apucă, veți pleca de la guvernare pentru că nu o să aveți forța să conduceți această țară din punct de vedere guvernamental”. Eu le-am spus să nu se ia după aparențe, întotdeauna buturuga mică răstoarcă carul mare, și că voi avea tăria să conduc această țară cât voi putea, iar la sfârșitul mandatului meu o să mă uit în ochii oamenilor fără să-mi fie rușine, pentru că nu am luat niciodată o decizie împotriva oamenilor, dimpotrivă, am încercat să ajut, să mă implic pentru a-i ajuta pe fiecare, toți cei care au avut un strigăt disperat de ajutor, toți cei care aveau nevoie de sprijinul nostru, toți cei care aveau nevoie de respect după o viață întreagă de muncă.

 

Cu câteva zile în urmă, cum spunea Eugen Bejenariu, șase bărbați de stat, în frunte cu candidatul Iohannis, s-au gândit la interesul lor, nu al dumneavoastră, și au demis acest guvern. Așa e democrația: o moțiune de cenzură când trece, Guvernul este demis, dar, oameni buni, ce au adus în loc? Au venit cu un program de guvernare? Știm ce îi așteaptă pe pensionari după ce vor prelua guvernarea? Știm ce vor face cu agricultorii? Știm ce vor face cu cele două programe de investiții locale, PNDL 1 și 2? Știm ce ne așteaptă pe noi ca țară? Nu! Ei au vrut, de fapt, să înlocuiască oameni cu alți oameni, fără a se gândi la ceea ce vor face și iată că azi avem un premier desemnat care le face promisiuni tuturor și vă dați seama cât de serios este când unora le spune „sunt de acord să facem alegeri în două tururi pentru primari”, altora le spune „nu, nu facem alegeri din două tururi!” Unora le spune, „suntem de acord cu alegeri anticipate”, altora le spune „nu vom face alegeri anticipate”. Dacă de la început acest om nu dă dovadă de seriozitate – noi știm că promisiunea este datorie curată – cum să credem mai târziu că vor fi serioși cu ceea ce își propun? Sunt aceiași oameni care ne-au spus într-un an și nouă luni de când conduc acest guvern că nu sunt bani de pensii și salarii. De fiecare dată am arătat că sunt bani de pensii și i-am rugat și pe ei, și pe candidatul Iohannis să nu mai iasă public cu aceste lucruri, pentru că sunt pensionari care trăiesc de la pensie la pensie și își planifică fiecare bănuț până la următoarea pensie, să nu mai fie atât de cruzi și să se joace cu sufletul oamenilor și cu sentimentele lor. Acum spun că sunt bani, până mai ieri nu erau! Acești oameni spun că trebuie dezvoltate comunele din România, dar tot ei spun, „nu mai continuăm acele programe de dezvoltare locală”. Ei spun că trebuie să ne vină copiii acasă, dar desființează Ministerul Românilor de Pretutindeni, cei care țin legătura cu copiii noștri. Aceștia sunt oamenii care vor să guverneze țara și vă întreb pe dumneavoastră, o guvernează pentru ei sau pentru oameni? Eu cred că pentru ei.

 

Cred că nu cunosc poporul român, nu cunosc implicarea poporului român, nu cunosc faptul că noi, românii, dăm dovadă de unitate, că ne iubim comunitățile locale, ne iubim județul și ne iubim țara și că nu-i iubim pe cei care ne dezbină, pe cei care aduc ură între noi, pe cei care ne jignesc sau care ne privesc cu atâta aroganță cum o face președintele României. Toate aceste lucruri, această incertitudine care ne îngrijorează pe toți, au un singur nume: Klaus Iohannis, președintele care a cerut demiterea Guvernului fără ca legea fundamentală, Constituția României, să-i permită acest lucru. Klaus Iohannis, care este președintele de facto al PNL, s-a gândit după cinci ani să vină și să dea jos un guvern și să arunce țara în instabilitate și să plece din țară, fără să-i pese că mai sunt multe acte normative de adoptat pentru oameni, sunt multe lucruri de făcut și că acum nu avem puterea legislativă să înfăptuim aceste lucruri.

 

Este președintele care a împărțit România între „oamenii mei” și restul, cei care preferă culoarea galbenă sunt „România lui”, dar noi vrem ca această țară să fie condusă de oameni care iubesc și roșul, și galbenul, și albastrul, oameni care iubesc această țară și care au tricolorul în suflet, oameni care au muncit pentru această țară, oameni care și-au dedicat viața realizării proiectelor pentru a aduce plusvaloare pentru această țară. Este același președinte care de fiecare dată, de la microfonul Administrației Prezidențiale, vine să ne jignească, care nu arată niciun fel de empatie cu oamenii, care nu este sensibil la nicio problemă a oamenilor, care cinci ani nu a venit în niciun județ decât să se întâlnească cu activul de partid, nu a venit în mijlocul oamenilor să îi întrebe care sunt problemele, cu ce poate să-i ajute, cum poate președintele României să fie alături de români. Nu: vacanțele, somnul de frumusețe după ora 18, dar nimic pentru România și pentru români, pentru că nu-i pasă de această țară, iar atunci când simte că românii vor să spună „stop”, vor să-i arate cartonașul roșu și să spună „România este a noastră, noi vrem să ne făurim destinul, nu mai vrem să fim disprețuiți, vrem să fim tratați cum trebuie în propria noastră țară”, ce face atunci Klaus Iohannis? Pleacă la Bruxelles și vine cu sfaturi de acolo, în loc să reprezinte România cu demnitate, să meargă și să rezolve problemele României, să se implice pentru subvenții mai mari pentru agricultori, să nu fie plafonate fermele mari, să avem mai mulți bani pe dezvoltare rurală din partea Uniunii Europene, președintele Iohannis merge la Bruxelles să se vaite cum e Guvernul, că nu îl ascultă premierul, că trebuie de acolo să primim regulile și sfaturile. Noi suntem stat membru al UE, suntem proeuropeni. Pentru noi, intrarea în UE a reprezentat un moment deosebit de important, ca și intrarea în NATO, două lucruri pe care tot PSD le-a făcut, dar noi vrem ca acolo să avem un președinte care să spună ce vrea România, ce vor românii, să îi susțină în Consiliul European, nu să stea cu capul plecat și să nu lupte pentru țara noastră și pentru români!

 

Oameni buni, nu suntem într-un moment foarte bun pentru țară. Nu avem încă un guvern care să poată să ia toate deciziile importante, nu știm ce decizii vor lua. Avem șase bărbați de stat care se poartă ca niște lași și unii dintre ei trădători, care au trădat încrederea pe care tot dumneavoastră le-ați acordat-o, care se gândesc doar la ei și cum să ia puncte electorale, care vor să aducă din nou tristețe și lacrimi pe fața părinților și bunicilor noștri. Nu avem nevoie de o Românie dezbinată, nu avem nevoie de „Guvernul meu” și „Guvernul altora”. Nu avem nevoie de „românii lor” și „ceilalți”. Avem nevoie de o Românie unită, de o Românie în care președintele țării să fie al tuturor românilor, și al celor care-l iubesc, și al celor care-l critică, și al celor care l-au votat, și al celor care nu l-au votat. Avem nevoie de un președinte care să iubească oamenii, de un președinte care să lupte pentru români și pentru România și cred că toate aceste lucruri nu le putem face decât împreună. Degeaba îmi doresc eu sau colegele și colegii mei aceste lucruri, degeaba vrem să ne implicăm cât mai mult, vrem să fim alături de oameni, pentru că iubim oamenii, dacă nu vorbim cu toți românii adevărați din această țară, cu toți cei care vor să se implice, cu toți cei care vor să se regăsească în deciziile președintelui României, cu toți cei care vor ca copiii noștri, nepoții noștri să aibă un viitor mai bun în propria noastră țară. Toate acestea le putem face împreună, purtând tricolorul în suflet, votând pentru români și România, mergând la vot pe 10 și 24 cu credință în Dumnezeu și într-un viitor mai bun pentru această țară.

 

Dumnezeu să ne ajute!