Vă mulțumesc că așa de dimineață ați venit să avem această întâlnire, să avem un dialog cu dumneavoastră, să vă ascultăm și să vă spunem ceea ce vrem noi să facem.

 

L-am ascultat cu mare atenție pe domnul primar. Vorbea de realizările comunei, realizări la care ați participat fiecare dintre dumneavoastră. Ați construit împreună cu domnul primar comuna pe care o aveți astăzi și pe care v-ați dorit-o. Împreună ați pus suflet în tot ceea ce ați făcut. Același lucru l-am încercat noi la guvernare. Într-un an și nouă luni am luat măsuri bune pentru oameni, ne-am gândit la părinții și bunicii noștri, ne-am gândit la fermieri, ne-am gândit la primari, să își dezvolte localitățile, să aibă cât mai multe investiții, ne-am gândit la copii, la locuri de muncă, ne-am gândit să creștem salariile pentru ca oamenii să o ducă mai bine, ne-am gândit la oameni, pentru că toate măsurile pe care le-am luat au avut în spate dorința oamenilor și dorința noastră de a face lucruri cât mai bune pentru această țară. Am înțeles că de fiecare dată cel mai important este să aduci zâmbetul pe fața oamenilor, să le alini durerea și să încerci să faci cât mai multe lucruri bune, dar mai știm un lucru și noi, și dumneavoastră: toate lucrurile bune pentru această țară, toate obiectivele pe care ni le-am dorit s-au făcut prin unitate, prin voința poporului român de la comună, de la oraș, de la Suceava sau Constanța, din Maramureș sau Giurgiu, toți au acționat pentru această țară. Mă uitam aici și vedeam ratificarea provinciilor locuite de români, Adunarea Națională de la Alba Iulia, Adunarea Națională de la Blaj, Unirea de la Iași, toate s-au făcut prin voința poporului român, un popor care s-a unit în momente grele pentru această țară. Nu s-au făcut nici prin ură, nici prin dezbinare.

 

Ceea ce se întâmplă acum este cel mai rău lucru care i se putea întâmpla țării noastre: avem o țară dezbinată în care vedem multă ură, avem un președinte care a împărțit România între cei buni și cei răi, cei care merită și cei care nu merită, un președinte care nu se uită la părinții și bunicii noștri, un președinte care vrea „Guvernul meu”, „Parlamentul meu”, un președinte care se uită în dispreț către români, un președinte care a aruncat țara în aer. A strâns lângă el șase bărbați de stat foarte puternici, unul singur nu putea să reușească, ca să demoleze această țară, sub conducerea lui Klaus Iohannis. Au dat jos un guvern, un guvern care a lucrat pentru oameni, și a pus în loc nimic!

 

Vorbea domnul ministru Daea despre subvenții, despre agricultură, despre irigații, despre măsurile luate pentru fermieri, despre programul de tomate care să ne aducă copiii acasă. Ce ne aduc ei pentru agricultură? Ați văzut vreo măsură pentru oameni, ați văzut să vină cu vreo măsură pentru oameni? Nu, ei se ceartă între ei cum să își rezolve problemele lor, pentru că dumneavoastră și oamenii din toată țara nu contați. Contează doar interesul lor personal și electoral. I-ați văzut că au vorbit de pensii și salarii? I-am rugat să semneze acel Pact pentru Bunăstarea Românilor în care să-și asume faptul că nu vor tăia pensiile părinților și bunicilor noștri, că nu o să mai vedem oameni precum mămăița de aici de 90 de ani – mulți înainte! – ca li s-a tăiat pensia sau că nu au bani să-și ia medicamentele. Nu au făcut acest lucru, pentru că vor face ceea ce știu cel mai bine: vor tăia de la oameni ca să le fie lor bine. Nu iubesc oamenii: îl vedem pe premierul desemnat, Ludovic Orban, care parcă joacă într-un film de comedie. Unui partid îi spune „sunt de acord să nu avem alegeri în două tururi pentru primari”, altuia îi spune „vom avea alegeri în două tururi pentru primari”. Unuia îi spune „nu vom avea alegeri anticipate”, celuilalt îi spune „vom avea alegeri anticipate”. Dar tot ceea ce negociază ei nu vă interesează foarte mult pe dumneavoastră. Pe dumneavoastră vă interesează ce va fi mâine, să vă dea acea încredere că mâine va fi mai bine decât azi, că nu o să mai vedem oameni plângând, oameni triști, oameni care uită să zâmbească, pentru că lor nu le pasă. Au ajuns în acele funcții prin sprijinul oamenilor, dar nu s-au întors în mijlocul oamenilor.

 

Președintele Iohannis spunea că fiecare zi cu acest guvern, Guvenul Dăncilă, este o zi pierdută. Am văzut că a dărâmat guvernul și a plecat din țară, acum nu mai este o zi pierdută. Dar e o zi pierdută de noi, de dumneavoastră, de poporul român, care trebuie să aibă un alt destin, un destin în care să fiți și dumneavoastră prezenți, în care să vă regăsiți și dumneavoastră, părinții și bunicii noștri, copiii și nepoții noștri. Dar acest lucru nu se întâmplă, pentru că președintele țării este cel care a adus dezbinarea între români și a făcut acest lucru pentru că nu iubește românii. L-ați văzut între oameni, l-ați văzut vreodată să ajute un om, să fie sensibil la problemele unui om? Eu am văzut când un om a leșinat lângă el și nici măcar nu s-a uitat! Cum credem noi că se va uita când aici, la Hănțești, va fi o problemă, sau în altă parte a țării? Este un președinte care de fiecare dată ne-a privit cu aroganță, ne-a privit de sus, a crezut că totul i se cuvine. E un președinte care vrea „Guvernul meu”, vrea „Parlamentul meu”, un președinte care încalcă Constituția țării. Mă întreb, dacă oricare dintre dumneavoastră ar încălca o lege, imediat cineva ar veni și v-ar sancționa. Dar președintele României își poate permite orice, pentru că are această alură de dictator și crede că fără a vorbi cu oamenii, fără a veni în mijlocul oamenilor, are dreptul să mai ia un mandat, un mandat în care el stă în vacanță, dumneavoastră munciți pe câmp. El se plimbă, copiii noștri pleacă din țară.

 

Într-un an și nouă luni am avut din partea președintelui României numai obstacole. De fiecare dată a împiedicat Parlamentul României atunci când am adoptat legi pentru români, a împiedicat Guvernul României atunci când am vrut să luăm măsuri bune pentru români, nu a numit miniștri, trebuia să îi numim cu acceptul domniei-sale, cu toate că legea nu-i permitea acest lucru. Oare acesta este președintele pe care îl merită România, președintele pe care ni-l dorim noi, românii? Oare noi, românii, nu putem să ne decidem viitorul? Acesta este președintele pe care mulți dintre noi îl girează să meargă în afara granițelor țării și de la microfoanele de la Bruxelles să-și critice țara și Guvernul? Eu nu cred acest lucru. Am mare încredere în înțelepciunea dumneavoastră, în unitatea poporului român, am mare încredere că nu putem să mai acceptăm un președinte care a demolat România în locul unui președinte care să construiască România.

 

Eu cred că este un moment dificil pentru noi, pentru poporul român, și cred că în momente dificile singurul lucru care ne poate uni este dorința comună de a avea o viață mai bună pentru părinți și bunici și de a avea o viață mai bună, un viitor mai bun pentru copiii și nepoții noștri. De aceea, am încredere în dumneavoastră, știu că în inima fiecăruia bate o inimă de român. Știu că purtați tricolorul în suflet, că vă iubiți comuna, județul și această țară pe care mulți dintre cei prezenți aici și dintre cei de acasă au construit-o. Dacă avem astăzi multe lucruri, sunt pentru că dumneavoastră ați muncit cu sudoarea frunții, cu multe sacrificii, cu multe obstacole, dar de fiecare dată ați mers înainte. Acum vă chem să mergem împreună înainte, să nu lăsăm un om să-și bată joc de destinul acestei țări, să nu lăsăm un om să dicteze viitorul acestei țări. Eu cred că pentru noi în acest moment este important să ne unim și să mergem împreună pe același drum. Sunt convinsă că pe 10 și 24 noiembrie ne vom lua România înapoi, România noastră, a tuturor, în care să ne regăsim fiecare dintre noi, indiferent unde lucrăm, de la cel mai mic până la cei cu ghiocei la tâmple. Dacă nu vom face acest lucru, degeaba vom regreta pe urmă.

 

Îmi doresc foarte mult ca pe 10 și 24 să alegem un președinte al românilor, un președinte care să-i respecte pe români, un președinte care să-i trateze pe români ca pe propria familie, să aibă grijă și de cei mai în vârstă, și de cei tineri, de femeile din România care au grijă de familiile lor. Am avut 15 ani președinți care au dus această țară înapoi. Am făcut pași înapoi, în loc să facem pași înainte. Oameni buni, împreună putem să facem pași înainte, pași importanți! Cred în fiecare dintre dumneavoastră, cred că în cabina de vot, atunci când veți pune ștampila, nu o să vă gândiți nici la Klaus Iohannis, nici la Viorica Dăncilă, nici la altcineva. Să vă gândiți la ceea ce este mai bine pentru familia dumneavoastră, pentru că, în fond, trebuie să facem ceea ce este cel mai bine pentru oameni.

 

Vă aștept la vot. Vă asigur că nu voi da înapoi, că mă voi bate cu Klaus Iohannis până la capăt, că sunt mult mai puternică decât el. Să nu subestimeze o femeie, bărbații din sală știu cât de luptătoare sunt soțiile și fiicele lor! Pe 10 și 24 noiembrie, România va avea un alt destin, un destin în care vom fi prezenți fiecare dintre noi. Doamne-ajută!

 

Domnule primar, ați vorbit despre proiectele dumneavoastră, de proiectul legat de gaze. Noi anul viitor aveam PNDL 3, destinat tocmai acestui aspect. Vedem că se încearcă o altă guvernare: dacă nu își uneau forțele și duceam această guvernare la capăt, cred că multe se construiau în România, dar vă asigur, domnule primar, îi asigur pe toți primarii, că și dacă vom fi în opoziție vom lupta pentru oameni, vom lupta pentru comunități și nu vom lăsa niciodată să mai aducă suferință pentru părinți și bunici și să condamne la subdezvoltare comunitățile din România. Vă asigur că în premierul interimar și guvernul interimar aveți parteneri de nădejde care vă vor sprijini cu toate forțele – avem multă forță –, atât cât vom putea!

 

Mult succes și să aveți o zi frumoasă ca dumneavoastră!