Vreau să vă mulțumesc pentru disponibilitatea de a avea această discuție astăzi!

În timp ce Dorel Căprar îmi spunea cine este în sală, medici, profesori, oameni de afaceri, șefi de deconcentrate, tineri, pensionari, m-am gândit la toate măsurile pe care noi le-am luat în această perioadă pentru fiecare categorie socială, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare județ, pentru că, da, putem spune despre ceea ce am realizat și putem să ne uităm în ochii oamenilor fără să ne fie rușine, pentru că am luat multe măsuri pentru oameni, dar nu am luat niciodată o măsură împotriva lor. Am încercat să aducem în România cât mai multe investiții, să ajutăm fiecare comunitate locală, indiferent de culoarea politică, prin PNDL 1 și 2, prin investiții prin CNI, prin FDI, prin alocarea de fonduri guvernamentale care să ajute comunitățile, fiecare județ și, bineînțeles, să ajute la dezvoltarea țării noastre.

Când s-a vorbit despre medici, m-am gândit la măsurile luate pentru sistemul medical, pentru sănătate. Am crescut salariile medicilor, nu le-am făcut o favoare, am făcut un act de dreptate, dar concomitent am dotat spitalele din România cu aparatură modernă, astfel încât să putem spune că pacientul are servicii de calitate. Știm că avem cadre medicale foarte bine pregătite, medici foarte buni. Prin ceea ce am făcut am încercat și cred eu că am reușit să stopăm plecarea medicilor din România, ca să profeseze aici, acasă, unde avem atât de mare nevoie de ei.

Am luat măsuri pentru educație, am alocat buget pentru educație, am mărit salariile. Prin programele noastre am construit școli și cred că am făcut foarte bine. Mai sunt multe de făcut. Nu am aroganța să spun că am realizat tot, mai sunt multe lucruri de făcut, dar eu cred că ne-am dovedit eficiența și am făcut pași importanți.

Vorbea Radu Oprea despre mediul de afaceri. Am încercat să avem o abordare prietenoasă cu mediul de afaceri. Am avut dialog, am încercat să luăm măsuri care să ajute mediul de afaceri din România, pentru că de investiții depind foarte multe: crearea forței de muncă, contribuțiile către fondurile de stat, dezvoltarea țării noastre și de aceea am pus mare accent pe investiții, fie prin programe cum este „Start-up Nation”, prin ajutoare de stat, prin impozit mai mic. Am încercat să devenim foarte prietenoși, pentru că ne-am dat seama că acesta este rolul nostru ca guvern dacă vrem, într-adevăr, să facem pași înainte. S-au reușit multe lucruri. Am văzut multe dezinformări, multe lucruri în spațiul public, dar cifrele demonstrează contrariul. Suntem a doua țară cu cea mai mare creștere economică din Europa, iar acest lucru este, cred eu, un pas important și pentru oamenii de afaceri, dar și pentru noi, ca țară. Mulți au vorbit despre datorii. Am preluat guvernarea cu o datorie de 37,4% din PIB și avem o datorie de 35% din PIB. Să nu uităm că Tratatul de la Maastricht presupune că putem merge până la o datorie de 60% din PIB, dar noi ne-am gândit că nu este bine ca copiii și nepoții noștri să plătească datoriile pe care le face un guvern și de aceea am încercat să avem și creștere economică, să nu îndatorăm țara și în același timp să ne încadrăm și în țintele de deficit, pentru că, după cum ați văzut, ultimul raport Eurostat arată că deficitul pe anul trecut a fost de 2,96%.

Cu toate că am încercat să facem aceste lucru și am luat decizii bune pentru români, ne-am făcut, să spun, datoria, criticile și dezinformările au fost la cote maxime. Mulți ne-au spus „Nu ați comunicat foarte mult”. Da, poate este adevărat, pentru că atunci când muncești foarte mult nu ai timp de comunicare, iar noi am fost convinși că poate numele unora dintre noi se uită, dar ceea ce faci pentru oameni, pentru comunitățile locale, acestea rămân întipărite în sufletul fiecărui român. Am acționat ca buni români și am încercat să creăm coeziune și echilibru la nivelul întregii țări. Nu am vrut să fie o regiune în care să investim mai mult decât în cealaltă, am ținut cont de specificul fiecărui județ, de specificul fiecărei regiuni și de problemele care există în fiecare comunitate în parte.

Acum ne apropiem de sfârșit de mandat. Știam din momentul în care am intrat în Palatul Victoria că va veni și ziua în care trebuie să plecăm. Așa este normal, aceasta este democrația, dar ceea ce ne îngrijorează nu este faptul că înlocuim o persoană cu alta, că pleacă Viorica Dăncilă și vine Ludovic Orban, că pleacă domnul Daea sau Mihai Fifor sau Radu Oprea. Pe noi ne interesează cu ce vin în loc, dacă duc mai departe măsurile bune pentru oameni, dacă vor în continuare să dezvolte această țară sau, dimpotrivă, vin cu același program de austeritate, cu aceleași măsuri pe care unii dintre noi le știm foarte bine, iar ceea ce a apărut în spațiul public, declarațiile liderilor, declarațiile premierului interimar, ale viitorilor miniștri, dar și programul lor de guvernare creează multă îngrijorare și multă neliniște în societatea românească.

Am mers foarte mult în țară, pentru că eu cred că cei care ocupă funcții înainte în statul român trebuie să meargă între oameni, să poarte dialog, să vadă care sunt problemele și, bineînțeles, au obligația să răspundă acestor provocări, acestor probleme. În ultima perioadă, mulți mă întrebau, „Doamnă prim-ministru, ce se întâmplă cu pensiile, cu salariile celor din sistemul bugetar, cu voucherele de vacanță, cu agricultura și sistemul de irigații?”, la care a făcut referire domnul ministru Daea, „Ce se întâmplă cu companiile din transporturi pe care vor să le privatizeze, ce se întâmplă cu noi, cu țara aceasta, cu dezvoltarea comunităților locale? Mai funcționează PNDL, mai avem fonduri alocate pentru dezvoltare?” Mulți declarăm că vrem ca cei care au plecat să se întoarcă în țară sau să nu ne mai plece copiii și nepoții, dar pentru toate acestea trebuie să creăm condiții în țara noastră similare cu cele din țările în care au plecat, pentru că degeaba îi chemăm dacă nu le oferim o șansă, dacă nu le oferim condiții apropiate de standardele europene. Unora n-am știut ce să le spun, iar celorlalți a trebuit să le spun adevărul, cu toate că nu mi-a plăcut să le spun aceste lucruri: să le spun pensionarilor că le îngheață pensia, când noi am planificat creșterea punctului de pensie la 1 septembrie 2020 la 1775 de lei, să le spun bugetarilor că acum, în prag de sărbători, vor să dea 400 de mii de oameni afară, că vor să schimbe toți liderii de la deconcentrate, să le spun că vor să schimbe toți prefecții, să le spun că nu mai au vouchere de vacanță, să le spun agricultorilor că vor să sisteze programul de tomate sau că nu au niciun gând să continue programul de irigații, să le spun că de fapt sunt măsuri care se iau împotriva unor oameni și nu este corect acest lucru? Este foarte greu să fac acest lucru.

De aceea, decizia mea, ca om, în primul rând, pe urmă ca lider de partid, este să nu participăm la vot. Mulți au spus că nu ne gândim la stabilitatea țării. Ba da: pentru mine stabilitatea și predictibilitatea în această țară sunt foarte importante, dar dacă ne-am prezenta la vot luni am gira un program de guvernare împotriva multora care sunteți prezenți astăzi aici și probabil că dacă Dorel Căprar, dacă Mihai, dacă ceilalți colegi de-aici, de la Arad, se întorc, o să fie întrebați, „Bine, bine, acesta a fost programul lor de guvernare, dar voi de ce ați fost parte a lui, de ce ați girat acest program?” Este o situație complexă, dificilă. Da, România are nevoie de un guvern, pentru că încrederea investitorilor și stabilitatea sunt foarte importante, dar în același timp la fel de important este faptul că acest guvern trebuie să aibă un program de guvernare pentru români și România, nu împotriva românilor și împotriva propriei țări. Din punctul nostru de vedere, a alege nu este ușor, dar, dincolo de oameni, așa cum am spus, sunt importante măsurile care se iau pentru români. Dacă acest guvern ar veni și ar semna Pactul pentru Bunăstarea Românilor, prin care spunem că nu tăiem pensii, nu tăiem salarii, nu dăm oamenii afară, nu creștem impozitul pentru IMM-uri, atunci am vota guvernul, dar în aceste condiții este foarte greu să luăm o decizie împotriva oamenilor.

Am adus șomajul în România la 3,8%, cel mai mic șomaj din ultimii ani. Vrem să dezvoltăm noi programe pentru tineri, trebuie să le oferim o șansă tinerilor. Sunt foarte mulți tineri care au așteptări în această țară, care vor să se regăsească în deciziile celor care au puterea în această țară. Eu sper ca mulți tineri să se fi regăsit în deciziile Guvernului Dăncilă. Sper ca mulți tineri să se implice și să ducă în sensul bun această țară, pentru că, în fond, ei vor construi mai departe. Noi, împreună cu dumneavoastră, am construit o temelie solidă pentru această țară, dar nu mai avem timp de experimente. Unii au construit, alții au dărâmat, am luat-o iar de la capăt, iar s-a construit. Eu cred că acum este timpul ca pe această temelie să punem toți cărămidă cu cărămidă, de la cei cu ghiocei la tâmple la cei tineri și să construim un viitor mai bun pentru această țară. Avem nevoie mai mult ca oricând de echilibru, de consens, de unitate, de mai puțină violență verbală, de mai puține jigniri, pentru că acestea nu ajută. Avem nevoie de lucruri concrete, iar eu, alături de colegii mei, de mulți dintre dumneavoastră, cred că putem spune acum că nu am avut o guvernare perfectă, dar am avut o guvernare eficientă și de fiecare dată când am avut pe pupitru de prim-ministru un act normativ, m-am gândit că în spatele filelor scrise, al cifrelor, sunt oameni și că deciziile pe care le iau le iau pentru oameni și nu am voie să greșesc, nu am voie să dezamăgesc.

După 21 de luni, sper că nu v-am dezamăgit, iar pentru cei care aveau așteptări mai mari, sunt convinsă că împreună le vom duce la bun sfârșit.

Vă mulțumesc!