În mod normal, luni nu trebuie să existe cvorum pe care să-l asigure PSD. Cei care au dărâmat acest guvern, cei șase lideri politici în frunte cu candidatul Iohannis, trebuie să asigure cvorumul pentru trecerea acestui guvern. Nu facem acest lucru pentru că vrem să ținem de scaune, cum spun unii, dar nu putem să girăm un program de guvernare care este al austerității îndreptat împotriva oamenilor, care se bazează din nou pe tăieri salariale, pe comasarea de spitale, pe privatizarea unor companii de stat. PSD nu va gira acest program. Noi suntem aproape de oameni și nu putem să mergem în teritoriu și să spunem că prin votul sau prezența noastră suntem părtași la aceste decizii.

În același timp, cred că fiecare deputat și fiecare senator, indiferent de partidul din care face parte, trebuie să-și asume luni faptul că votează sau girează un program împotriva românilor și cred că primarii din fiecare județ trebuie să-i întrebe pe parlamentari de ce s-au poziționat împotriva lor, pensionarii trebuie să îi întrebe pe parlamentari, indiferent de culoarea politică, de ce vor înghețarea pensiilor, bugetarii de ce vor să îi disponibilizeze sau să le reducă salariile.

Întrebare: Cum vă veți asigura că nu va fi cvorum?

Viorica Dăncilă: Nu vom fi prezenți în sală. Parlamentarii nu vor fi prezenți în sală. Bineînțeles că sunt și trădători și i-am văzut, dar cum vor merge la vot, a doua zi să meargă în partidul-foarfece și să nu mai fie alături de PSD, pentru că e clar că nu au niciun atașament față de acest partid și nu vor să ia decizii pentru oameni.

Întrebare: Domnul Dragnea a fost liber 24 de ore. Ați vorbit la telefon cu dumnealui?

Viorica Dăncilă: Nu, nu am vorbit cu domnul Dragnea.

Întrebare: Lumea este foarte debusolată din cauza tăierilor.

Viorica Dăncilă: Da, am mers foarte mult în teritoriu și oamenii ne-au mulțumit pentru măsurile pe care le-am adoptat în folosul lor. Au înțeles că iubim oamenii și această țară. Întrebarea pusă în fiecare localitate a fost „Ce se întâmplă cu noi? Ce vom face în perioada următoare?” Nu e o întrebare care denotă doar incertitudinea, dar și grija pentru ziua de mâine. Am crezut că niciodată românii nu vor mai trece prin asemenea situație. Am crezut că nu o să mai văd niciodată îngrijorare pe fața pensionarilor, pe fața oamenilor că-și pot pierde serviciul în pragul sărbătorilor, dar iată că acești oameni vor să întoarcă România în perioada austerității și în programul lor de guvernare vedem că de fapt măsurile sunt împotriva oamenilor. Eu sper ca acest guvern să nu treacă nu pentru că vrem să nu schimbăm oameni cu alți oameni, nu pentru că vrem să rămână Viorica Dăncilă și să nu vină Ludovic Orban, ci pentru că nu putem accepta un program de guvernare care este împotriva oamenilor. În momentul în care vor semna Pactul pentru Bunăstarea Românilor prin care să se angajeze că nu vor tăia pensii și salarii, că nu vor pedepsi IMM-urile, că vor acționa pentru români și România, atunci PSD va merge și va vota un guvern. Până atunci, răspunsul nostru este categoric nu, pentru că, așa cum am făcut într-un an și nouă luni de când conduc Guvernul României, am știut că în spatele fiecărui act normativ sunt oameni care au așteptări, speranțe și trebuie să răspundă acestor așteptări, nici acum nu pot din punct de vedere uman, al omului Viorica Dăncilă, nu al premierului sau al președintelui de partid, și nu pot nici colegii mei să luăm măsuri împotriva oamenilor, pentru că noi iubim oamenii, spre deosebire de ei.

Întrebare: Ce speranțe să aibă românii pe 10 noiembrie?

Viorica Dăncilă: Eu cred că românii trebuie să se gândească la consens, echilibru, la unitate. Au fost 15 ani în care România a fost divizată, în care am văzut multă ură, violență verbală. Românii trebuie să înțeleagă că puterea este la noi, nu la românii pe care îi consideră aproape candidatul Iohannis. România este a românilor și forța românilor, atunci când își doresc ceva pentru această țară, este de neoprit. Românii trebuie să meargă la vot și să voteze pentru familiile lor, pentru binele acestei țări, al comunităților, pentru români și România și cred în fiecare român, pentru că de data aceasta cred că nu se dă o luptă între partide politice, ci o luptă a românilor pentru a contribui la deciziile care se iau pentru România, pentru a se regăsi în deciziile președintelui referitoare la România și la români. De data aceasta dăm o luptă pentru unitatea românilor, pentru că toate obiectivele, toate proiectele importante pentru această țară s-au făcut prin unitate și uitați că Iohannis a reușit să dezbine, să împartă țara, să se comporte ca un dictator, vrea să fie și președintele României, vrea să aibă „guvernul meu”, vrea să aibă „parlamentul meu”, vrea să aibă „comisarul meu”. Mă întreb, ceilalți români unde sunt.

Întrebare: În sondaje, președintele e la mare distanță de ceilalți contracandidați.

Viorica Dăncilă: Eu nu cred în sondaje. Eu cred în votul românilor și cred că votul din 10 și din 24 va stabili adevărul.