Am vorbit astăzi despre investițiile în județ, despre modul în care oamenii s-au raportat la program de guvernare al PSD. Am considerat de fiecare dată că dialogul constructiv cu oamenii este de ajutor, pentru că în fond toate deciziile pe care le luăm le luăm pentru oameni. Am avut și întâlniri electorale, am vrut să vedem care este opinia oamenilor și în urma deplasărilor pe care le-am făcut am văzut ceea ce știam deja, că arădenii sunt oameni implicați, care vor să se regăsească în deciziile președintelui României, oameni care au așteptări și care nu vor ca așteptările lor să fie înșelate în vreun fel. Ne-am întâlnit cu pensionari, foarte mulți ne-au mulțumit pentru creșterea pensiilor, dar în același timp și-au arătat îngrijorarea față de perioada următoare, când știu că în programul de guvernare este prevăzută înghețarea pensiilor. Am vorbit cu oamenii de afaceri, ministrul Radu Oprea a făcut o scurtă prezentare a deciziilor, a actelor normative adoptate pentru investitori în România, facilitățile pentru IMM-uri, dar și despre programul „Start-up Nation”. Ne-am întâlnit cu fermieri, care i-au mulțumit domnului Petre Daea pentru implicare, pentru dialogul permanent pe care l-a avut cu fermierii, dar și pentru măsurile pe care le-am implementat pentru agricultura românească, având în vedere că România are un potențial agricol foarte mare și la fel de multe trebuie să fie și măsurile care să sprijine acest sector.

Ceea ce m-a nemulțumit, aș putea să spun, este faptul că oamenii sunt îngrijorați pentru perioada următoare, pentru un program de guvernare care aduce din nou austeritatea în România, sunt îngrijorați de afirmațiile apărute în spațiul public legate atât de schimbări masive, de concedieri masive. Suntem în prag de sărbători și vă dați seama că nicio familie de aici, de la Arad, sau de oriunde din România nu poate sta liniștită când în spațiul public apar astfel de declarații.

Întrebare: Cum credeți că va fi votul în străinătate?

Viorica Dăncilă: Pentru votul în diaspora, știți foarte bine că am aprobat votul prin corespondență și trei zile de vot. S-a dublat numărul secțiilor de votare, avem 855 de secții de votare în diaspora, deci dacă în trei zile nu putem vota și iar se fac cozi, nu cred că mai este explicabil acest lucru. Poate că oamenii planifică în așa fel încât să poată vota în cele trei zile. Noi vrem un vot în diaspora care să nu îi umilească pe români, de aceea am și aprobat aceste trei zile, de aceea am și dublat numărul secțiilor de votare. Este dreptul fiecărui român, fie că se află în interiorul granițelor țării, fie în exterior. Am discutat cu românii din diaspora, aceste măsuri s-au luat în urma discuțiilor, deci am încercat să facem tot ce este omenește posibil ca oamenii să poată vota decent și toți românii din diaspora să își poată exprima dreptul la vot.

Întrebare: Nu e corectă aprecierea șefului AEP?

Viorica Dăncilă: Nu știu ce a spus șeful AEP.

Întrebare: Azi nu au mai fost proteste.

Viorica Dăncilă: Nu ne speriem de aceste proteste. Știți cum e, când vii și ești nemulțumit de ceva, ai un motiv, dar când vii doar să jignești, nu este un protest, arată că de fapt ai o misiune din partea cuiva. Eu am văzut de multe ori aceste lucruri, am avut mereu disponibilitatea să discut cu cei care au o nemulțumire, pentru că atunci când vii la un protest înseamnă că ai o nemulțumire, dar când vii doar să jignești, acest lucru e de neînțeles. Cred că este rezultatul modului în care anumiți lideri politici au instigat la ură, la violență, la folosirea unui limbaj violent. Nu cred că acesta este modul de a fi al românilor, al arădenilor. Arădenii sunt oameni foarte harnici, mândri, respectați, care știu că respectul impune respect. Eu nu cred că arădenii s-au simțit reprezentați de cei care au venit să jignească. Cunosc foarte mulți arădeni, am mulți prieteni aici și îi apreciez foarte mult pentru conduita lor și pentru respectul pe care îl arată pentru oameni.

Întrebare: Ați primit un cadou mai special?

Viorica Dăncilă: Da, am primit de la domnul președinte o sabie de samurai! Nu o să îmi fac harakiri! Am primit o sabie simbolic din partea domnului președinte și o icoană, știind că sunt un om credincios, care de fiecare dată a acționat și a luat decizii cu frică de Dumnezeu.

Întrebare: Și persoane de cealaltă parte a baricadei s-au declarat mulțumite de anumiți miniștri, cum este Radu Oprea, pentru investiția Volkswagen.

Viorica Dăncilă: Așa cum a spus domnul ministru, noi am făcut toate demersurile pentru a fi această investiție la Arad și continuăm aceste demersuri. Pot să vă spun că eu, în calitate de prim-ministru, am trimis o scrisoare cu toate facilitățile pentru ca această investiție să aibă loc în România, dar pentru orice investiție, pentru orice lucru bun pentru România trebuie să existe un efort conjugat din partea premierului, a președintelui, a tuturor factorilor decizionali. În timp ce noi trimiteam scrisori, în timp ce ministrul Radu Oprea a fost în Germania, a discutat pentru această investiție în România, vedem că președintele României nu a făcut acest lucru, lucru demonstrat de scrisoarea pe care grupul popularilor europeni a trimis-o către Volkswagen, stipulând că această investiție ar fi mai bine să fie în Bulgaria. O întrebare vine de la sine: în Consiliul European, reprezentantul României este președintele. Președintele face parte din grupul popularilor europeni, chiar n-a putut vorbi cu liderul popularilor europeni, domnul Weber, pentru ca această investiție să aibă loc în România? Nu era o investiție pentru Guvernul României, era pentru arădeni și pentru oameni. Atunci când vrei un lucru, pe obiective importante pentru țară, trebuie să existe dialog și o abordare constructivă, dar iată că noi am făcut toate demersurile, avem condiții mult mai bune decât Bulgaria, dar nu ni s-a alăturat și președintele, care putea să vorbească cu ceilalți.