N-am apucat să le dau consultanților să-mi scrie un discurs, în schimb am apucat pe drum, am avut astăzi o ședință cu colegii mei, cu liderii de grup atât de la Cameră, cât și de la Senat, o ședință mai lungă, dar am reușit să-mi scriu niște idei și aș vrea să le împărtășesc cu dumneavoastră și să vă dau niște explicații: știți foarte bine, n-am avut niciodată acest complex de a da explicații pentru ce fac și cred că orice om politic care se respectă trebuie să dea explicații. Astăzi, de fapt, am reconfirmat o echipă câștigătoare. Prin bunăvoința dumneavoastră, cu votul dumneavoastră, acum patru ani tot această listă ați ales-o. Fiecare dintre noi are câte o calitate mai ascunsă, eu, ca președinte, trebuie să le știu, domnul Neagu trebuie să ne spună aici, că el e cu fotbalul, niciodată nu schimbi echipa câștigătoare! Am pățit-o o dată noi cu Suedia!

Oameni buni, doamnelor și domnilor camarazi, eu vă mulțumesc din tot sufletul și pentru votul de astăzi, și pentru faptul că mi-ați fost alături timp de patru ani. Când m-ați ales acum patru ani mi-aduc aminte că am făcut două promisiuni foarte clare: toți ne angajăm să nu avem mai mult de două mandate fiindcă așa e normal și așa am considerat noi că trebuie să lăsăm să respire și să înceapă o democrație. Eu o să îmi țin în continuare această promisiune, nu este deșartă, nu a fost făcută la repezeală, dar aș vrea să vă rog ceva foarte mult: noi suntem niște gazde perfecte și musafirii au dovedit și dumnealor că sunt perfecți și aș vrea ca hotărârea în ceea ce privește candidatura mea la nivel central, la conducerea PSD, respectiv de președinte, să fie o hotărâre pe care o iau, cum spunea Dragoș, eu cu mine însumi. Cu certitudine, o să fiți primii pe care o să îi anunț! Nu înseamnă că am făcut un pas în lateral sau în spate, în schimb vă spun cu certitudine de 100% că o să vreau să fac parte din echipa de la nivel central. M-ați ajutat prin faptul că ați avut încredere în mine și că m-ați ales ca să am această pretenție la nivel național să fac parte din viitoarea echipă a PSD.

Toată echipa interimară din BPN, în frunte cu mine și cu domnul Paul Stănescu, are o viziune clară de modernizare, restructurare și, nu în ultimul rând, de reformă a acestui partid. Cred că este exact momentul care ne trebuie, nu avem așa de mult timp. Alții au traversat deșertul în 40 de ani, noi nu avem acest timp, va trebui să-l traversăm mult mai repede și avem o presiune extraordinară despre care o să vorbesc mai târziu. Acest partid are această capacitate și a avut-o din 1990 încoace să răspundă la orice provocare și la orice pumni. Trebuie să mergem la Congresul național cu niște modificări statutare clare care să fie baza restructurării acestui partid. După ce vom alege o echipă în funcție de proiectul politic pe care-l va expune acea echipă în cadrul Congresului național, va trebui să întărim Consiliul Național, care să fie motorul reformei de fond a acestui partid. Aceștia sunt pașii democratici și europeni ai unui partid european pe care ni-l dorim, PSD, și în jurul proiectului și programului politic al PSD trebuie să se lege viitoarele alianțe politice, în funcție de doctrină, de aspirații și de un program coerent de guvernare. Aceasta trebuie să fie miza. Miza alianțelor politice pentru a pune pur și simplu mâna pe putere cred că în anul 2020 în România a trecut, am intrat în altă etapă, una de maturitate politică, de prezență suficient de lungă în Europa, iar viitorul PSD acesta este.

Vă rog frumos să-mi lăsați timpul necesar de a lua hotărârile, știm atât eu, atât domnul Paul Stănescu, Claudiu, Dragoș, toți patru care suntem astăzi aici, că gândim la fel, simțim această nevoie de reorganizare a PSD și de așezare a lui în cu totul și cu totul altă logică politică. Acestea sunt lucrurile care ne-au unit, în afară de calitățile fiecăruia, și acesta este drumul în care eu cred și pe care eu vreau să-l urmez.

Revin la dumneavoastră cu o groază de rugăminți, unele, nu vreau să intru în detalii, nu v-au plăcut, știam că n-o să vă placă, am insistat pe ele. Dumneavoastră ați respectat rugămințile mele și vă mulțumesc mult, mi-ați dat forța necesară nu de a demonstra la București cât de puternică este organizația de la Buzău, ci de a demonstra alături de dumneavoastră că putem depăși momentele complicate. De obicei, omenește este să alegem calea ușoară, oricărui om îi e la îndemână calea ușoară. PSD parcă are destinul de a demonstra că, dincolo de acea vorbă, „ce e ușor e la îndemâna oricui”, provocările și momentele dificile unesc acest partid cum ei nu și-ar dori niciodată. N-au înțeles nici de această dată că de fapt acest partid se mișcă și se trezește în momentul în care este cel mai mult atacat. De fapt, forța și esența acestui partid stau în această unire pe care noi toți o avem când simțim că un corp străin încearcă să ne facă rău și eu vă mulțumesc că am reacționat exact așa cum era de așteptat și am făcut față oricărei provocări. Dacă doriți ca eu să acced la orice funcție la nivel central, aș dori să vă spun că iarăși am nevoie de dumneavoastră, de unitatea dumneavoastră, de exemplul pe care îl dați dumneavoastră și organizația noastră. Eu nu sunt un om fals, mă cunoașteți toți, cu tot ceea ce am promis, cu mici excepții pe care o să le îndeplinesc, foarte mici excepții, eu m-am ținut de cuvânt. Am crescut în acest partid de tânăr, ați văzut că n-am intrat în acest joc cu Revoluția, nu m-am ferit niciodată nici la Buzău și niciunde. Câteodată din tinerețe ne alegem anumite momente pe care le vrem mai intime, să fim noi mândri de ele, și o să continuu să fiu la fel. Este foarte greu să mă mai schimb la 50 și ceva de ani!

Necesitatea reformării PSD, în afară de cea din interior, după 60 de zile de guvernare, începe să fie o necesitate a românilor. Vedem un guvern haotic, un guvern care încearcă să scape de trecutul mincinos: de trei ani și jumătate au demonizat PSD și fosta conducere, chiar pe președintele Liviu Dragnea. Au avut nu mai puțin de două miliarde de atacuri pe Facebook, în presă, timp de trei ani și jumătate, ca să înțelegem dimensiunea atacului asupra PSD și a conducerii lui. Sunt niște fapte – au vrut guvernarea, au obținut guvernarea printr-o conjunctură politică democratică, nu are nimeni ce să comenteze, în Parlament prin anumite jocuri, dar în loc să se ocupe de guvernare și să intre într-o matcă democratică, așa cum a făcut-o PSD, încearcă să distrugă și să plătească polițe, indiferent de persoane, categorii sociale și orice. Mărirea pensiei minime: se tot spune că am vorbit numai de salarii și de pensii, dar eu o să vorbesc în continuare și de pensii, și de salarii, de pensia minimă, pentru că nu sunt niște cifre astronomice, de la 704 la 775 lei, era un efort bugetar de 300 de milioane. Pur și simplu, acest guvern din răzbunare nu a dorit să le mărească pensia bunicilor noștri – vorbim de pensia din agricultură pentru cei cu 10-15 ani de muncă. Din răzbunare, nu au dorit să mărească aceste pensii, deși vorbim de o sumă ridicolă față de un buget de 1129 miliarde estimat pe care nu o să-l realizeze niciodată.

Vorbea Dragoș că ne-au terorizat trei ani și jumătate cu infrastructura, că n-am reușit să facem autostrăzi, știind foarte bine procesele care erau la Centura Bacăului de cinci ani de zile. În momentul acesta, 45% din Centura Bacăului este realizată. 250 de milioane a dat PSD anul trecut, solicitările și nevoile anul acesta sunt de 400 de milioane, în buget au prins 64. Cu alte cuvinte, orice investiție despre care vorbesc, în loc s-o continue, o încetinesc. Nu s-a mai văzut vreodată o asemenea politică distructivă asupra unor lucruri începute, în derulare după ani de zile de procese. Știți toți câte proiecte vi s-au blocat pe această lege a achizițiilor publice. Vorbim de podul de la Brăila, cel mai mare șantier din Europa în acest moment, noi am alocat 500 de milioane anul trecut, ei au alocat 100. L-am auzit pe Orban ieri, eram în studio la RTV, îl întreba cu insistență o reporteră, „Știți că n-ați prins finanțările pentru autostrada Craiova-Pitești”. „Acolo-s bani europeni, e o minciună!” Orban mințea în direct! În primul rând, toți ați lucrat cu fonduri europene, e un lucru elementar, achiți de la buget și pe urmă îți recuperezi banii. Nu știu de unde și cum să înceapă, deschid o groază de marote, cum sunt modificările la legile electorale, anticipatele, discuții despre pensiile speciale – PSD o să voteze eliminarea pensiilor speciale, mai puțin pensiile de serviciu ale militarilor, este exclus așa ceva. Să vă spun impactul bugetar: 400 de milioane. Noi, ca social-democrați, am venit cu un alt proiect care deja a trecut de Senat, impozitare după veniturile primului om din statul român, președintele României, iar ce depășește veniturile lui să fie impozitat. Proiectul domnului Teodorovici era cu 90%, e o lege care a trecut. Vom vota o lege în sesiune extraordinară sau ordinară care va fi atacată la CCR și care nu va fi pusă în aplicare. Noi vom vota această lege, dar vom face apel la PNL, la USR și la celelalte forțe din Parlament să voteze și ei legea noastră, pentru că legea noastră va fi pusă în aplicare imediat și va merge la promulgare, legea lor va sta în contestații la CCR și în instanțele judecătorești ani de zile. Aceasta e diferența între o abordare fără minciună și una cu minciună, să întărești anumite falsuri care încep să vină la decontat. Au început să deconteze mult mai repede decât ne-am fi așteptat noi, nici eu nu mă așteptam să fie atât de slabi, cred că nimeni nu se aștepta, pentru că totuși e Guvernul României și speri să facă lucruri bune. Au tăiat de la Dezvoltare, domnilor și doamnă primar, singura primăriță, 40%! Au tăiat de la Sănătate 22%. Tot ce au spus înainte, când au făcut construcția bugetului și au evitat Parlamentul, acest Guvern asumat, nu s-au ținut de cuvânt pentru niciun lucru, merg cu aceleași marote, pun aceeași presiune pe dumneavoastră cu două tururi, o minciună, nu mai contează că încalcă legile, nu mai contează că nu țin cont de recomandările Comisiei de la Veneția, fiindcă ei sunt la putere, o minoritate de 20%, vor să împartă această țară după bunul lor plac și să plătească datorii către clientela politică. După cum ne-au blamat pe noi că am adus clientela politică în ministere, vedem zi de zi în presa locală și centrală clientela politică și copiii, neamurile și nepoții lor pe care și-i cară la București, în funcții pentru care nu sunt calificați. De fapt, au păcălit românii că vor vota o mireasă neprihănită și s-au ales cu altceva!

Este de datoria noastră, a parlamentarilor PSD, ca în această sesiune parlamentară să depunem moțiune de cenzură. Este de datoria noastră să discutăm cu toate forțele politice care au început și ele să-și dea seama de această guvernare și de greșeala făcută când au votat acest guvern minoritar ca să îi lămurim și să susțină moțiunea noastră și să dăm jos acest guvern. Nu ne este frică de niciun fel de alegeri, nu ne pot speria că fac alegeri anticipate dacă dăm Guvernul jos. Vor avea o mare surpriză: în primul rând, vom crea o altă majoritate, în al doilea rând, nu ne este frică de niciun fel de alegeri, în oricâte tururi vor să le facă! În schimb, datoria noastră și a mea ca președinte al Camerei și președinte interimar al PSD, este să nu accept să încalce legea și Constituția României. N-au niciun drept, au venit de două luni, au făcut șase asumări în 60 de zile, o asumare la 10 zile. Când s-a scris Constituția, s-au gândit la această procedură pentru lucruri importante pentru țară, nu pentru modificări care îi trebuie lui Orban să le arate la Bruxelles, șmecherii cu taxe și impozite reduse la petrol sau memouri băgate în Guvern gratuit, fără însemnătate juridică, pe legi ale justiției, unde poporul român s-a exprimat foarte clar că niciun guvern niciodată nu mai are dreptul să intervină în justiție decât prin Parlamentul României, legi necesare tot ca să se fălească la Bruxelles! Sunt mici, mincinoși, și în următoarea sesiune trebuie să plece de la Guvern!

Sunt mai multe paliere pe care am pornit, suntem pregătiți și de sesiune extraordinară, și de sesiune ordinară. Cred că cine a avut de plecat a plecat din partid, am arătat toată deschiderea pentru cine dorește să vină înapoi și să pună umărul alături de noi la reconstrucția acestui partid, suntem pregătiți și funcționali și vă confirm spusele domnului Stănescu, cu toate că nu e nevoie, la cât de serios este, partidul este pe șine organizatoric și administrativ. Cel mai important lucru, în schimb, este să credem toți în PSD, să alegem poate în acest moment calea mai complicată, nu calea ușoară și la îndemână, să rămânem uniți. Dacă noi vom crede, dacă dumneavoastră veți crede acest lucru, cu siguranță românii vor crede alături de noi. Ne trebuie o gândire de coaliții politice atât în Parlament, cât și pentru alegerile locale, cât și pentru alegerile generale, una bazată pe respect, pe un proiect politic, pe un program politic coerent, just și corect față de români și, nu în ultimul rând, transparent și fără minciuni.

Nu am mințit cu nimic de când suntem în opoziție în cele 60 de zile. Încearcă să scape de minciunile lor care vin din urmă și îi acoperă, îi vor acoperi mai repede decât credeți. Vor încerca niște scamatori acum prin Parlament, dacă nu vor reuși și vă spun cu certitudine că nu vor reuși vor încerca prin asumări, aceeași tehnică, aceeași logică anticonstituțională, antidemocratică pentru o țară ca România, membru NATO și UE. Dacă doresc o criză politică în acest context internațional delicat, să vină să și-o asume la televizor în fața românilor, să-și asume faptul că euro va sări de la 5 la 6 lei și să își asume în fața dumneavoastră că toate proiectele dumneavoastră vor trebui să aștepte mult timp până când vor intra ca priorități în Guvernul României.

Știu că de multe ori cu Claudiu, cu Dragoș, cu nea Paul vorbim despre ce mai facem prin organizații. Eu o să vă spun astăzi ce le-am spus și lor: am plecat de la o vorbă a lui Tomiță, înainte să fim pesediști, noi suntem buzoieni și români! Am gestionat administrațiile PSD din județul Buzău cu respect față de oameni, m-am uitat împreună cu echipa de campanie de acum patru ani pe toate broșurile dumneavoastră și nu există comunitate condusă de PSD care nu și-a ținut promisiunile electorale, toate sunt depășite. Nu există promisiune făcută de către Consiliul Județean, de către Tomiță la municipiu sau Sorin la Râmnicu Sărat care nu a fost ținută în acest mandat. Avem aceeași abordare ca și acum patru ani de oameni normali, suntem parte a acestei comunități pe care o respectăm, care ne respectă, nu am fost aroganți, nu au ce să ne reproșeze din punct de vedere uman și al familiilor noastre. Mai mult, promisiunea mea de acum patru ani că s-a terminat cu problemele penale din această organizație vreau să vă anunț astăzi, după patru ani, că mi-am ținut-o alături de dumneavoastră și s-a terminat nenorocirea care se abătuse asupra acestui județ, asupra acestui municipiu și asupra acestui partid și a altor partide din acest județ. Am dovedit maturitate prin simplitate, prin dăruință, prin respect și vă mulțumesc mult pentru tot ce ați făcut pentru mine și vă promit foarte clar că n-am să vă fac de râs!

Mulțumesc mult!