Bună seara! Doresc să mulțumesc mai întâi colegilor mei de partid care au participat azi la Conferința Extraordinară de la Buzău. Conform deciziei CEX, începând de astăzi au început conferințele județene extraordinare pentru alegerea delegaților pentru Congresul PSD, luându-se decizia ca cel târziu pe 29 februarie să se țină acest Congres. Toate organizațiile care au mandat expirat, cum a fost cazul meu la Buzău, vor intra într-o procedură de vot, iar CEJ decide dacă doresc și alegeri.

Normal, a fost o conferință fără emoții. Cred că a contat foarte mult faptul că am avut rezultatele așteptate de organizație în cei patru ani de mandat alături de echipă, alături de domnul primar Constantin Toma, de domnul președinte al Consiliului Județean Petre Neagu, alături de parlamentari și alături de primari. Ne-am încadrat în Top 5 al rezultatelor naționale, continuăm să ne menținem în acest top, indiferent de alegerile despre care vorbim, mai ales că vorbim despre un ciclu electoral întreg.

Am vorbit în primul rând că, înainte să fim pesediști, suntem cu toții buzoieni și români, am făcut o analiză pe toate broșurile de campanie ale UAT-urilor conduse de către primari ai PSD și am constatat că toate promisiunile electorale au fost respectate și cu acest bagaj vom intra în alegerile locale. Am revenit și am spus că în această sesiune parlamentară PSD va depune o moțiune de cenzură pentru a încerca să stopăm declinul economic și vria în care a fost aruncată România după numai două luni de guvernare. E un lucru cerut și de membrii de partid, și de societate, e un lucru evident, nu poți să conduci o țară prin asumări și să eviți Parlamentul sau să încerci să rămâi în logica electorală și să astupi greșelile de la guvernare prin lozinci și prin aceleași minciuni reiterate de trei ani și jumătate legate de PSD.

În altă ordine de idei, salut decizia președintelui României de a promulga legea inițiată de PSD de dublare a alocațiilor. E o veste bună pentru toți românii și pentru toți copiii.

 

ÎntrebareCredeți că domnul Orban își va da demisia pentru a forța anticipatele?

Marcel Ciolacu: În primul rând, vreau să vă spun că Partidului Social Democrat nu îi este frică de votul românilor și nici de alegeri anticipate sau la termen. M-am uitat și eu la președintele României, îi înțeleg trăirile, înțeleg că observă și dânsul că România nu merge în direcția bună și consider că este normal să își dorească alegeri anticipate ca să poată să schimbe acest guvern dezastruos!

 

ÎntrebareDumneavoastră le veți accepta?

Marcel Ciolacu: Noi vom respecta legile țării, care nu sunt facultative nici pentru PSD, nici pentru PNL, precum și Constituția României. În cazul în care Guvernul este demis, știți pașii constituționali, se va încerca crearea unei alte majorități. Dacă printr-o demisie a actualului prim-ministru, fără niciun motiv, dorește să creeze o criză politică în România într-un moment pe care l-aș considera dificil, ca să nu fiu foarte dur, într-un context mondial complicat în acest moment, să-și asume toți cei care iau această decizie.

 

ÎntrebareO moțiune de cenzură nu ar fi tot o criză politică?

Marcel Ciolacu: Nu, conform Constituției, cum s-a întâmplat cu Guvernul PSD, guvernele pot fi dărâmate prin moțiuni de cenzură, se poate crea o altă majoritate care face o propunere președintelui României pentru desemnarea unui prim-ministru. Lucrurile sunt foarte reglementate și foarte clare în Constituția României.

 

ÎntrebareLa ședința CEX de marți veți discuta această problemă?

Marcel Ciolacu: Toate strategiile le vom discuta în CEX și toate deciziile se iau în acest moment în CEX. Ședințele durează mai mult decât până acum, fiindcă rog toți colegii să-și expună punctele de vedere.

 

ÎntrebareCe vă împiedică să vă anunțați candidatura la președinția PSD?

Marcel Ciolacu: Îmi pare rău dacă am dezamăgit pe cineva în această seară, nu acesta a fost subiectul azi, am un alt mod de a face politică și vreau să mi-l asum și vreau să fie respectat. Nu cred că acum este timp ca în PSD să fie dispute pentru funcții sau pentru cine este președinte. Cred că vremea tătucilor în partid a trecut. Am văzut și în discursul domnului Claudiu Manda, și al domnului Benea, și al domnului Paul Stănescu de azi că ne dorim cu toții o echipă funcțională. Fără să credeți că-s lăudăros, vrem o echipă așa cum avem noi la Buzău și acest exemplu de la Buzău poate fi copiat și la centru. Cred într-un proiect politic în acest moment în interiorul PSD, cred într-un program politic în care să avem discuții cu celelalte formațiuni politice parlamentare sau neparlamentare și cred în modificări ale statutului care să pornească reorganizarea și restructurarea PSD. Înainte de candidaturi, acestea sunt prioritățile despre care trebuie să vorbim în CEX. Înainte de începerea sesiunii parlamentare o să avem o discuție și mai largă împreună cu grupurile parlamentare și vor fi invitați și primarii de mari municipii și președinții de consilii județene. Sunt unul dintre susținătorii modificării la statutul partidului ca din CEX să facă parte de drept primarii de mari municipii și președinții de consiliu județean, astfel încât discuțiile cu colegii și evitarea unor decizii greșite luate de un grup restrâns din vârful partidului să fie evitate.

 

ÎntrebareDomnul Tudose ce rol va avea în partid?

Marcel Ciolacu: Mâine ne deplasăm la Brăila la conferința de la ora 11. Prima oară am citit și eu în presă, domnul Tudose a revenit în PSD la organizația de bază, conform statutului. Nu am apucat să vorbesc cu dânsul, să detaliem. Mâine vom vorbi mai multe. Știu că domnul Tudose nu a făcut niciun rău României atâta timp cât a fost prim-ministru al României, dimpotrivă!

 

ÎntrebareModificările vor fi făcute înainte de Congres?

Marcel Ciolacu: Vor fi discutate în cadrul grupurilor reunite parlamentare, în CEX, cu primarii de mari municipii și președinții de consilii județene. Este normal ca înainte de a fi prezentate și supuse votului Congresului să fie o dezbatere internă a partidului, așa este democratic!

 

ÎntrebareInițiativa este acceptată de membrii CEX?

Marcel Ciolacu: Repet, va fi o discuție mai largă. Multe modificări vor fi discutate la următorul CEX, trebuie luate întâi în BPN, așa e democratic, în CEX și pe urmă trebuie o discuție mai largă atât cu parlamentarii, președinții de consilii județene, cât și cu primarii de mari municipii. În funcție de ce se decide, cu acele propuneri vom merge în fața Congresului. Cu alte cuvinte, nu va fi nicio impunere din partea cuiva. Eu sunt președinte interimar, am un mandat de la colegii mei foarte clar de a organiza acest Congres. Am viziunile mele, normal, vreau să le împărtășesc colegilor mei, vreau să le expun, nu sunt numai ideile mele, au apărut în urma unor discuții îndelungate cu alți președinți, cu colegi, cu parlamentari, cu primari despre cum vedem viitorul partidului pe termen scurt, mediu și lung. Dacă doriți părerea mea personală, fără nicio reținere, suntem pe drumul pe care trebuie să fie un partid european.

 

ÎntrebareDomnul Manda a spus că PSD nu va mai accepta proști în funcții publice!

Marcel Ciolacu: Este un lucru bun, așa e și normal!

 

ÎntrebareDeci dumnealui acceptă ideea că până acum s-a întâmplat așa ceva?

Marcel Ciolacu: Cred că vă stă la dispoziție domnul Manda și vă dă explicații. Nu a sunat rău!

Mulțumesc mult, bună seara!