Marcel Ciolacu: Vreau să felicit în primul rând delegații și vorbitorii de astăzi, pe Titus, pe domnul președinte al CJ. A fost o competiție normală, au existat și atacuri, dar nu la persoană, au fost viziuni diferite și, repet, părerea mea e că balanța a fost înclinată de echipa locală și de dorința locală de a fi reprezentați primarii și delegații de niște oameni care stau zi de zi în acest județ.

Munca de acum începe. Sunt ferm convins că se va lucra într-o echipă. De Titus să știți de pe acum că avem nevoie și la centru, are multă treabă, deci încercați să vă organizați personal. Pe zona de externe PSD are o mare provocare și atât Rovana, cât și Titus sunt vârfuri de lance.

 

Rovana Plumb: Mulțumesc, domnule președinte! Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor și colegelor. Am fost împreună, am trecut prin bătălii puternice. Important este că după această conferință ieșim mai întăriți, mai uniți, în așa fel încât să facem lucruri bune pentru oameni în continuare.

Vreau să îl felicit pe Corneliu Ștefan, o tânără speranță. Sunt convinsă că a acumulat experiență în perioada de când a intrat în partid și am convingerea că împreună cu Titus, cu primarul Municipiului Târgoviște și împreună cu fiecare colegă și cu fiecare coleg din organizație anul acesta va fi anul victoriei la Târgoviște și în tot județul Dâmbovița nu pentru PSD în primul rând, ci pentru dâmbovițeni și pentru români.

Vă mulțumesc foarte mult! Rămân în continuare aceeași și, așa cum spunea domnul președinte, de la Bruxelles voi face tot ceea ce îmi stă în putință în așa fel încât să facem ceea ce trebuie pentru țara noastră, pe care o iubesc enorm.

 

Corneliu Ștefan: În primul rând, vreau să mulțumesc conducerii centrale a partidului, domnului președinte Marcel Ciolacu și domnului secretar Paul Stănescu. În al doilea rând, foarte important, vreau să mulțumesc tuturor colegilor care au fost azi delegați la această conferință extraordinară, și celor care m-au votat, și celor care nu m-au votat. Vreau să îi asigur pe toți colegii din PSD Dâmbovița că voi asigura un echilibru, voi asigura unitatea în partid, iar spiritul de echipă de mâine va funcționa la cel mai înalt nivel.

A fost o competiție istorică în județul Dâmbovița. Niciodată în 30 de ani nu a fost o bătălie pentru funcțiile de președinte și de președinte executiv și eu cred că astăzi, împreună cu Titus Corlățean și cu primarul Municipiului Târgoviște și, nu în ultimul rând, cu dumneavoastră, cu toți colegii din PSD Dâmbovița, am scris istoria organizației de aici.

Mulțumesc mult de tot!

 

Cristian Stan: Bună ziua! Vă mulțumesc foarte mult pentru încredere. Într-adevăr, a fost o competiție cum nu prea am mai văzut la această organizație, dar cel mai important lucru este să ieșim mai puternici și să abordăm alegerile locale și alegerile parlamentare din acest an dintr-o poziție favorabilă și sunt convins că așa va fi.

Încă o dată, vă mulțumesc, mă înclin în fața dumneavoastră și victorie PSD!

 

Marcel Ciolacu: O să vedem bătăliile istorice la alegerile locale, acolo tragem linia!

Întrebări de la dumneavoastră!

 

Întrebare: S-a asistat aici la „securisme”? „Peremismele” ar trebui eliminate din partid?

Marcel Ciolacu: În primul rând, cred că am fost împreună cu dumneavoastră la aceeași conferință transmisă și înregistrată în direct. Atacurile nu au fost așa dure, la ce potențial avem! A fost o conferință, spun eu, într-o limită a normalității. N-am auzit numele doamnei Vasilescu pronunțat pe această scenă de către domnul Corlățean. Sunt ferm convins că a fost o figură de stil. Cu adevărat, am auzit de un armament greu de mitraliere, acolo și eu am fost foarte atent. Este părerea domnului Corlățean și sunt ferm convins că dacă îl veți întreba are capacitatea să vă răspundă perfect la întrebările dumneavoastră și să-și asume cele spuse. Repet, n-a fost o luptă dură, eu chiar o consider o normalitate. Și eu, când am fost ales președinte la Buzău, a fost o competiție, la mine a fost mai greu, discuții mai grele, poate de aceea mi se pare o normalitate.

 

Întrebare: Cifrele de azi au fost destul de diferite. Vă bazați pe această organizație la alegerile locale?

Marcel Ciolacu: Voiați o competiție aranjată în culise, să fie o diferență confortabilă? Am fost foarte atent la ceea ce a vrut să transmită domnul primar Stan și sunt ferm convins că din acest moment este o singură echipă în Dâmbovița. Încă au rămas mulți primari prin sală și sunt ferm convins că sunt în asentimentul meu.

 

Întrebare: Deci PSD Dâmbovița nu este o organizație scindată?

Marcel Ciolacu: Eu am o problemă cu PSD Dâmbovița din acest moment, pentru că o să fie competitoare cu PSD Buzău și o să ne batem pentru primele locuri. Același mesaj îl am și pentru domnul Stănescu.

 

Întrebare: Astăzi prim-ministrul a declarat că nu se gândește să dubleze alocațiile copiilor pentru că în bugetul pe 2020 nu au fost prevăzute aceste cheltuieli. Nici cu punctul de pensie nu e foarte sigur că îl va mări. Cum comentați?

Marcel Ciolacu: În primul rând, mă bucur că domnul prim-ministru a revenit la temele românilor. Noi am votat legea cu mărirea alocațiilor înainte ca Guvernul să vină cu bugetul în Parlament. Acum au venit cu asumarea răspunderii, deja e un detaliu juridic minor. Ar fi avut timp să facă calculele necesare și modificările necesare în buget ca să le pună în aplicare, exact cum a făcut guvernarea PSD. La guvernarea PSD a fost după aprobarea bugetului și am găsit soluțiile necesare. Nu s-a dorit, cum nu s-a dorit nici la pensia minimă de la 704 la 775 lei, acolo fiind vorba de un efort bugetar, din punctul nostru de vedere mic, de doar 300 de milioane. Așa au considerat dânșii să se răzbune pe români. Sunt ferm convins că mult discutata temă a anticipatelor de fapt înseamnă austeritate. Nici legea pensiilor nu va fi respectată și nici mărirea salariilor profesorilor, lucru altfel evident, fiindcă ne-am uitat și noi în buget și au fost alocate numai 1,2 miliarde din necesarul de 7,3. Cu alte cuvinte, nu se va face nici acest lucru. De aceea a ieșit și această temă falsă cu anticipatele și această dorință, în afară de dorința îndreptățită a președintelui să scape odată de Orban.

 

Întrebare: Care este planul în perioada următoare?

Marcel Ciolacu: Vom merge în continuare cum am promis, o să depunem moțiune de cenzură, o să facem calendarul sesiunii extraordinare convocate de președintele României. Vom depune moțiunea. Repet, într-o sesiune parlamentară ai dreptul să depui o moțiune, nouă ne-au dat acum posibilitatea să putem depune două. Sper să se oprească odată cu asumările, CCR să judece cele trei sesizări de până acum și atunci sperăm noi că se va respecta până la urmă legea și se vor stopa aceste asumări de răspundere. Nu depunem moțiunea având un proiect politic în spate. Depunem moțiunea avertizând de faptul că este o linie roșie a democrației care nu trebuie încălcată. Până acum, doar PSD și UDMR doresc să facă acest demers. Mai este până la moțiune, până la vot, vom vedea care dintre parlamentari vor veni alături de noi. Vă reamintesc că nici Guvernul Orban nu a avut matematic numărul suficient pentru a schimba Guvernul Dăncilă, nici pentru a intra dânșii la guvernare. Jocul este deschis și vom vedea! În cazul în care moțiunea nu trece, vom ataca la CCR. Sper să nu le treacă prin cap să spună că trece moțiunea și până când apare în „Monitorul Oficial” vor da vreo OUG, se poate și așa ceva, ar fi chiar noaptea minții! Nu facem nimic din ceea ce nu ne-am dori. Am anunțat că vom face acest lucru în cazul în care forțează această schimbare total incorectă și abuzivă.

 

Întrebare: Cu Victor Ponta ați discutat?

Marcel Ciolacu: Am avut mai multe discuții cu domnul Ponta și pe această temă, presupun că vom ajunge la o concluzie comună.

 

Întrebare: Câte semnături aveți strânse?

Marcel Ciolacu: Erau vreo 115 semnături, cu alte cuvinte suficiente pentru a depune moțiunea.

 

Întrebare: Orban a anunțat că ia în calcul să își angajeze răspunderea și pe desființarea pensiilor speciale sau desființarea Secției Speciale. Ce va face PSD?

Marcel Ciolacu: Știți bine, ca și mine, că am dorit sesiune extraordinară pe 28 februarie, când vom da votul pe anularea pensiilor speciale. În 30 de ani au fost trei sau patru asumări, în 60 de zile șase! Dacă dumneavoastră nu considerați că acesta nu este un abuz, înseamnă că aceasta este democrația pe care o vrem pentru noi și pentru copiii noștri.

 

Întrebare: Aveți un calendar pentru votul la moțiune?

Marcel Ciolacu: Cred că în prima săptămână după ce începem sesiunea ordinară, asumarea să fie în sesiunea extraordinară, pe urmă intrăm în sesiunea ordinară și vom da votul pe moțiune.

 

Întrebare: Ați trimis acele scrisori către decidenții europeni? Ce credibilitate mai are PSD pe plan european, având un fost premier care spunea că nu merge acolo să dea socoteală?

Marcel Ciolacu: Dacă intru în logica dumneavoastră, atunci trebuie să ne desființăm! Eu intru totuși într-o logică constituțională și democratică, respectiv PSD este unicul partid de opoziție în acest moment. Dacă dorim să trăim într-o țară în care nu mai există opoziție și PNL, prin diverse artificii, să aibă toți primarii, să aibă guvern, președinte, să aibă ce vor ei, atunci ați văzut propunerile din sală, facem alegeri din trei tururi până iese candidatul PNL și vom trăi fericiți cu Ceaușescu în bucătărie!

 

Întrebare: Cum veți ajuta PSD Dâmbovița?

Marcel Ciolacu: Cu aceeași deschidere pe care am avut-o și până acum. Sincer, nu am atribuții în a depune proiecte pe fonduri europene, colegii mei au tot sprijinul și partea cea mai importantă din muncă sper că o să înceapă de mâine, adunând toată echipa. Au până pe 15 februarie să vină cu propunerile pentru toate UAT-urile și CJ spre validare, precum și cu echipa de campanie.

 

Întrebare: Care ar fi logica anticipatelor?

Marcel Ciolacu: Austeritatea. E un singur cuvânt. Vor o majoritate imediată făcută după niște aranjamente politice și pe urmă să nu mai pună absolut nicio lege în aplicare.

 

Întrebare: Care va fi prima acțiune pe care o s-o demarați?

Marcel Ciolacu: Moțiunea de cenzură.

 

Întrebare: Cum este relația cu Sorin Grindeanu?

Marcel Ciolacu: La fel, ținem amândoi cu Real Madrid! Niciunul nu ține cu Barcelona!

 

Întrebare: Există posibilitatea să vă fie contracandidat la Congres?

Marcel Ciolacu: Cum a fost la Dâmbovița, la nivel național la Congres eu cred că o să fie cel puțin două-trei moțiuni și echipe.

 

Întrebare: Ar trebui să își dea demisia de la ANCOM, nu?

Marcel Ciolacu: Detaliile tehnice vorbiți-le cu domnul Grindeanu! Eu lucrez la proiectul meu politic, dacă o să avem elemente comune, o să vedem.

 

Întrebare: Nu v-a spus dacă vrea să facă parte din proiectul dumneavoastră politic?

Marcel Ciolacu: Aștept știrile de la domnul Gușă și pe urmă o să urmez linia!

 

Întrebare: Susțineți ca aici PSD să facă o alianță cu Pro România?

Marcel Ciolacu: Avem deja o decizie și mă bucur că ați întrebat acest lucru: avem o decizie a CEX, fiecare organizație poate să își facă alianțele pe care le dorește. Nu este pentru prima oară când eu spun că cred din tot sufletul că o reunire a stângii este necesară, ceea ce nu înseamnă că centrul trebuie să impună celor de la local ce alianțe să facă.

 

Întrebare: Aveți încredere că toți parlamentarii PSD vor vota moțiunea?

Marcel Ciolacu: Eu cred că suntem oameni serioși, ne ținem de treabă și mai cred că cine a avut de plecat a plecat!

 

Întrebare: Chiar cu riscul să fie declanșate anticipatele?

Marcel Ciolacu: Mai sunt alegeri. Sunt și decizii politice. Eu mi-aduc aminte că toți parlamentarii, inclusiv eu, am mers în campanie împreună cu primarii. Când se aduce un asemenea atac celor care ți-au fost alături, același lucru trebuie să îl faci și tu. Așa înțeleg eu un anumit respect în politică, nu doar un interes personal.

Mulțumesc mult!