Astăzi, la ședința Birourilor Permanente Reunite, am solicitat PNL să facă modificările necesare pentru a înlocui miniștrii care au primit avize negative în Parlament. Mai exact, am solicitat domnului prim-ministru desemnat Cîțu să respecte legile țării și o decizie a CCR din 2007, unde lucrurile sunt foarte clare, trebuie să vină cu alte propuneri, mai ales, în contextul crizei coronavirusului, să vină cu altă propunere la Ministerul Sănătății, unde domnul ministru desemnat propus interimar din acest moment nu a primit în Comisie decât votul PNL. Nicio altă forță politică, în cadrul Comisiei de Sănătate, nu a votat pentru desemnarea domnului ministru Costache.

Întrebare: Când va avea loc votul?

Marcel Ciolacu: Votul va avea loc joi la ora 16, eu chiar spunând nu doar o singură dată că vom respecta Constituția, legile și regulamentul Camerei Deputaților și al Senatului, respectiv se va da acest vot în perioada prinsă în regulament de 15 zile.

Întrebare: Parlamentarii PSD vor vota împotriva sau pentru învestirea Guvernului Cîțu dacă se schimbă acești miniștri?

Marcel Ciolacu: Nu. În cadrul PSD am luat o decizie politică clară: nu vom vota Guvernul Cîțu. Acest guvern nu merită să fie votat. Totuși, PSD este în minoritate în acest moment în Parlament. Responsabilitatea totală a creării unei majorități este a PNL. El a fost desemnat de către președinte Iohannis, iar buna credință a PNL se va vedea dacă joi la ora 16 membrii PNL vor vota la vedere, cum au votat și până acum la orice învestire sau neînvestire a unui guvern.

Întrebare: Dincolo de ce face PNL…

Marcel Ciolacu: Pe mine mă interesează foarte mult, pentru că responsabilitatea gestionării crizei coronavirusului în acest moment este a PNL.

Întrebare: Dar veți vota împotrivă sau nu?

Marcel Ciolacu: Alături de colegii mei, astăzi la grup am hotărât să fim prezenți toți la ora 16 la ședința comună de învestire a Guvernului Cîțu. Colegii mei știu decizia politică pe care o avem. Ne uităm cu toții, vedem cum evoluează lucrurile și vom decide. Categoric, dacă vom modifica această decizie, o vom lua în interiorul partidului și cu colegii mei din țară. Repet: acest guvern nu merită să fie votat. După ce îmi va răspunde domnul Orban dacă votează la vedere sau nu, o să vă răspund și eu explicit la întrebarea dumneavoastră.

Întrebare: Există cea mai mică șansă ca PSD să voteze acest guvern?

Marcel Ciolacu: După ce domnul președinte al PNL va ieși la presă și va spune că este responsabil de această criză care este în țară și că trebuie un guvern legitim care să gestioneze destinele țării și că vor vota la vedere, lucru pe care am văzut că USR l-a anunțat, Pro România l-a anunțat, minoritățile l-au anunțat, PMP l-a anunțat, ALDE l-a anunțat, așteptăm decizia partidului care a făcut propunerea, nu îmi cereți mie, din opoziție, să am această responsabilitate. Responsabilitatea este a puterii. Îl invit pe domnul Orban cât mai curând să iasă și să lămurească în fața românilor dacă vrea să fie responsabil sau dacă nu vrea. Vă rog să nu mai îmi puneți această întrebare, că vă răspund același lucru: domnul Orban să iasă în fața românilor și să-și asume responsabilitatea.

Întrebare: Mâine mergeți la consultări?

Marcel Ciolacu: Am decis că nu, pentru că nu are prerogative domnul prim-ministru să mă invite. Este treaba Guvernului să dea HG cu data alegerilor. Noi avem alte priorități.

Întrebare: De ce ar fi amânarea localelor o opțiune la PSD?

Marcel Ciolacu: Nu a discutat nimeni de amânarea localelor, nu s-a discutat așa ceva!

Întrebare: Congresul PSD va mai avea loc?

Marcel Ciolacu: În principiu, categoric nu va mai fi un Congres la care să ne strângem cu toții la București. Exista opțiunea unui video-Congres. Nu este acest lucru prioritar, cel puțin din câte am văzut, nici pentru mine, nici pentru colegii mei. Nu avem problema celui care va candida la Congres, a celui care va fi președinte, PSD funcționează foarte bine.

Întrebare: Există chiar posibilitatea să nu mai aibă loc pe 21 martie?

Marcel Ciolacu: Vom vedea. Nu am discutat acest lucru. În acest moment, Congresul este pe data de 21 și este de tip online sau video-Congres.

Întrebare: Dacă Guvernul pică…

Marcel Ciolacu: Așteptăm să pice! Dacă PNL va vota la vedere Guvernul Cîțu, nu va cădea, și atunci vom vedea ce prioritate are PNL. Eu am făcut matematic, sunt 465 de parlamentari, singurul partid care a anunțat că nu votează este PSD, minus 200, rămâne o majoritate lejeră pentru ca acest guvern să fie învestit de către PNL. Să voteze la vedere și să-și asume guvernarea țării!

Întrebare: Șerban Nicolae a depus un proiect de lege, nu știu dacă ați fost consultat…

Marcel Ciolacu: Da, am fost consultat și sunt de acord că domnul Șerban Nicolae este un politician responsabil. Domnul Șerban Nicolae, având o experiență politică îndelungată și mai ales o experiență parlamentară îndelungată, a văzut spre ce vid legislativ îndreaptă țara PNL și s-a gândit că există posibilitatea să avem un Parlament dizolvat care nu mai poate să dea legi organice și un guvern interimar care nu poate să dea ordonanțe și atunci dânsul a venit cu această soluție legislativă. Mi se pare de lăudat inițiativa. Când ai de-a face cu iresponsabili, trebuie ca cineva să fie și responsabil.

Întrebare: Îl mai susțineți la șefia Senatului?

Marcel Ciolacu: Am avut această discuție, n-am avut încă un Comitet Executiv. Tocmai v-am explicat cât de responsabil este domnul Șerban Nicolae.

Întrebare: Dacă CCR vine cu o decizie favorabilă legată de OUG cu anticipatele…

Marcel Ciolacu: Așteptăm, nu mă pot antepronunța, nu m-ați auzit niciodată comentând vreo decizie a unei instanțe sau a CCR și nici nu am s-o fac. Mai mult decât atât, nu m-ați auzit vreodată, cum a făcut președintele Iohannis, să mă antepronunț ce voi face. Mi se pare că nici motivarea nu a venit astăzi.

Întrebare: Ați fi de acord să semnați un proiect de lege dacă va propune acest lucru domnul Orban ca premier interimar?

Marcel Ciolacu: Vă repet, nu e nevoie de semnătura mea. Eu sunt în opoziție. Vă mai fac o dată matematica, 465 minus 200 și vedeți cine are majoritatea!

Întrebare: Aveți intenția de a depune un proiect pentru diaspora?

Marcel Ciolacu: Da, l-am dat către constituționaliștii noștri ca să nu fie probleme de constituționalitate. Mai mult ca sigur că o să-l depunem, plus că în proiectul Guvernului era mărirea numărului, lucru pe care eu îl accept, mi se pare corect. Avem o singură problemă, între timp președinta Comisiei Europene ne-a transmis că nu se poate, e o încălcare a dreptului european și a recomandărilor Comisiei de la Veneția. Depunem proiectul cu termenul de 2024.

Mulțumesc mult!