Dragi prieteni,

 

Proiectul Uniunii Europene reprezintă o promisiune pentru toate statele europene democratice – o promisiune ce trebuie onorată.

 

România și PSD vor fi avocați permanenți și implicați pentru extinderea UE spre Balcanii de Vest – cât și spre alte țări, precum Republica Moldova și Georgia.

 

Este pentru PSD și pentru mine o onoare să găzduim acest Forum dedicat drumului european al țărilor din Balcanii de Vest.

 

Îmi doresc ca Forumul nostru să fie un pas important în structurarea mai bună a suportului regional al forțelor politice de centru-stânga în vederea aderării țărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană.

 

Privind realitățile politice de pe continentul nostru, trebuie să recunoaștem că e nevoie de un impuls mai puternic în ceea ce privește politica de extindere a Uniunii Europene.

 

Ultima lărgire a Uniunii Europene (cea din 2013, când Croația a devenit stat membru al Uniunii Europene) a deschis drumul UE către Balcanii de Vest, iar datoria noastră este să continuăm în această direcție.

 

Știu că în fața Uniunii Europene stau probleme complexe, că există presiuni interne și externe care pun la încercare solidaritatea statelor membre. În acest context, apetitul pentru extindere pare diminuat, iar atenția se concentrează pe alte teme.

 

A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă și cu o agendă previzibilă ar fi o greșeală strategică majoră în condițiile în care Uniunea Europeană nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest.

 

Din punctul meu de vedere însă, proiectul Uniunii Europene e o promisiune către toate statele europene democratice – o promisiune care trebuie onorată, fiindcă face parte din nucleul fundamental al valorilor europene.

 

Referitor la poziția celor care spun că statele regiunii nu sunt pregătite pentru integrare le reamintim că procesul negocierii de aderare este unul complex. Pe durata lui, este esențial să folosim energia pozitivă declanșată de începerea negocierilor pentru a accelera progresele. Altfel, statele din Balcani vor deveni teatrul confruntării între oboseala de a extinde Uniunea Europeană, manifestată la nivelul statelor din Europa Occidentală și cea a așteptării pentru statele din Balcani.

 

Este în interesul nostru, ca social-democrați din această regiune, să susținem această promisiune și să sprijinim extinderea UE către Balcanii de Vest.

 

Istoria integrării României în Uniunea Europeană a fost marcată de solidaritatea manifestată de familia social democrată cu țara noastră. Eu consider că Partidul Social Democrat din România are datoria politică și morală să întoarcă această solidaritate către prietenii partidelor de centru stânga.

 

Pentru acest lucru, avem datoria să întărim cooperarea regională și să dăm un semnal puternic către Bruxelles, că proiectul extinderii trebuie să rămână la vârful agendei europene.

 

Trebuie să afirmăm clar la Bruxelles dreptul la un viitor european pentru întreaga regiune balcanică, dreptul la pace și prosperitate în fiecare țară balcanică.

 

Așa cum a dovedit procesul extinderii Uniunii Europene din ultimele trei decenii, prosperitatea merge mână în mână cu securitatea.

 

De aceea toate statele din Estul Europei care au mers până acum pe calea integrării europene au mers în paralel și pe calea integrării în NATO.

 

Desigur, fiecare țară are dreptul de a decide modul în care își asigură propria securitate. În același timp, fiecare țară are dreptul la propria bunăstare și propria securitate și nicio putere nu are drept de veto în legătură cu acest lucru.

 

Privim pozitiv faptul că drumul pe care au mers România, Ungaria sau Croația este urmat acum și în Balcanii de Vest.

 

România și PSD salută eforturile și rezultatele țărilor din Balcanii de Vest pentru integrarea în NATO și consideră că acesta este răspunsul logic la riscurile de securitate din regiune.

 

Am văzut în ultimii ani o Rusie din ce în ce mai agresivă în Europa – inclusiv în Balcanii de Vest. Acțiunile subversive care au avut loc în Muntenegru sau Macedonia de Nord, dar și în alte țări balcanice sau europene, confirmă de fapt că opțiunea pro-NATO în regiunea noastră geografică este una corectă.

 

Atât Uniunea Europeană, cât și NATO sunt forțe ale stabilității, păcii și prosperității.

 

Dorința PSD și a mea este ca Balcanii de Vest să devină cât mai repede parte a Uniunii Europene, în acord cu voința popoarelor din regiune.

 

Istoria ne-a arătat că instabilitatea în Balcanii de Vest a avut întotdeauna un cost mare, însă prețul acesteia ar putea fi mult mai mare decât prețul integrării.

 

Singura garanție a evoluției predictibile, stabile și democratice a Balcanilor de Vest este integrarea Europeană.

 

Poarta Uniunii Europene trebuie să rămână în continuare deschisă pentru țări precum Republica Moldova sau Georgia, care au același drept la un viitor european prosper și sigur.

 

Vă asigur că PSD și România vor fi avocați permanenți și implicați în acest sens. Mesajul dumneavoastră și mesajul nostru comun regional va ajunge la Bruxelles și va determina sporirea eforturilor pentru lărgirea în continuare a Uniunii Europene.

 

Dragi prieteni, după cum știți, în cadrul președinției rotative deținută de către România, extinderea, Balcanii de Vest, Republica Moldova, Parteneriatul Estic au reprezentat priorități. Sunt convinsă că Forumul la care participăm astăzi la București va da un semnal puternic către procesul de extindere. Cred că vocea noastră comună va fi mai puternic auzită de către Bruxelles, cred că procesul de extindere trebuie susținut pe baza meritelor proprii și cred că împreună putem realiza acest lucru. Sunt convinsă că trebuie să facem apel la toate pârghiile și la puterea noastră comună de a ne implica în acest lucru.

 

Vorbea Eugen Teodorovici de participarea la asistența tehnică acordată de Comisia Europeană. Eu vă asigur că România va acorda asistență tuturor statelor care vor acest lucru în cadrul unor capitole de negociere. Vă asigur, de asemenea, că vom vorbi despre progresul înregistrat de fiecare stat din regiunea Balcanilor de Vest, de Republica Moldova sau de Georgia.

 

Sunt convinsă că numai prin unitate, prin efortul nostru comun, prin solidaritatea de care dau dovadă partidele social-democrate putem să impulsionăm acest proces. Sunt convinsă că numai astfel putem merge în direcția bună, așa cum sublinia Serghei Stanișev, și vă asigur de toată deschiderea, de toată implicarea, iar acest prim pas a fost realizat aici, la București.

 

Vreau să vă mulțumesc pentru participare, pentru implicare și sunt convinsă că împreună vom face pași siguri în direcția bună. Vă mulțumesc încă o dată, vă urez tuturor succes și vreau să vă asigur că România și Guvernul României vor fi aproape de fiecare dintre dumneavoastră!