Mulțumesc colegilor social-democrați și partidelor pe care le reprezintă pentru semnarea acestei declarații. Este un moment semnificativ pentru țările noastre și pentru mișcarea de centru-stânga din regiunea Balcanilor. De asemenea, am semnat astăzi Acordul de Cooperare între PSD și partidele invitate pentru a instituționaliza sprijinul reciproc pentru atingerea unor obiective comune. Cel mai important este însă că prin declarația comună semnată astăzi la București PSD și România, dar și partidele de centru-stânga din Croația, Grecia, Bulgaria și Ungaria se angajează să susțină și mai puternic țările din Balcanii de Vest, o susținere importantă pe drumul european care va fi din ce în ce mai evidentă în discuțiile avute la Bruxelles, dar și prin cooperarea pe care o vom avea în perioada următoare.

 

Voi transmite către Comisia Europeană textul Declarației Comune, prezentând astfel la Bruxelles o nouă dovadă a solidarității regionale, dar și a dorinței noastre de a accelera procesul integrării Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană. Vă asigur că România și PSD vor susține ferm, din interiorul Uniunii Europene, aspirațiile europene ale vecinilor și prietenilor noștri din regiunea balcanică.

 

România și PSD susțin cu tărie aspirațiile europene ale țărilor din Balcanii de Vest, lucru de altfel demonstrat și în cadrul președinției rotative deținute de către România în primele șase luni ale acestui an. Integrarea europeană a acestor țări va întări Uniunea Europeană și va consolida pacea, solidaritatea și prosperitatea în regiunea balcanică.

 

Așa cum noi am intrat în Uniunea Europeană în anul 2007, așa cum Ungaria și Croația au intrat în 2004 și 2013, așa cum Grecia a intrat acum aproape patru decenii în ceea ce era atunci Comunitatea Europeană, și țările din Balcanii de Vest, și Republica Moldova, și Georgia au acest drept. În ciuda tuturor piedicilor, în ciuda tuturor provocărilor, Uniunea Europeană rămâne un proiect politic de mare succes care a contribuit și contribuie în mod decisiv la libertatea, dezvoltarea și bunăstarea Europei. Cred că procesul extinderii trebuie să se afle în continuare în centrul preocupărilor UE, iar noi vom continua să fim avocații acestei abordări la Bruxelles și în toate capitalele țărilor membre. Am încredere în viitorul nostru comun și în forța social-democrației de a fi motorul extinderii UE.

 

Reuniunea de astăzi este un prim pas în ceea ce vom face de acum încolo, în proiectele comune și sunt convinsă că va fi o voce mult mai puternică la Bruxelles și în capitalele europene, astfel încât speranța țărilor din Balcanii de Vest să devină o realitate, iar pe acest drum către Uniunea Europeană să aibă suportul, să aibă susținerea tuturor social-democraților din această regiune. Întâlnirea de astăzi a fost una importantă care a adus în prim-plan provocările la care trebuie să răspundem, dar care a dat un răspuns concret țărilor din Balcanii de Vest, Republicii Moldova și Georgiei. Le urez succes tuturor statelor din Balcanii de Vest și colegilor noștri din Republica Moldova și Georgia și vreau să îi asigur că au sprijinul României, au sprijinul PSD, au sprijinul Guvernului României pe drumul proeuropean. Pe lângă facilitățile pe care le pot avea din partea Comisiei Europene – mă refer la asistența tehnică –, avem toată deschiderea să ne implicăm în a susține țările candidate pentru a deveni state membre ale UE, o susținere din punct de vedere tehnic, o susținere cu personal din partea României, o susținere din punct de vedere al comunicării la Bruxelles a tuturor pașilor făcuți în direcția europeană de către statele din Balcanii de Vest.

 

Vă mulțumesc pentru prezența aici, pentru cuvintele frumoase, pentru urările făcute! Pentru noi este un eveniment foarte important. Așa cum PSD a dus România în Uniunea Europeană sau în NATO, vrem la rândul nostru să acordăm un suport puternic extinderii UE și un suport puternic pentru țările din Balcanii de Vest. Pentru noi este foarte important și, așa cum am susținut pe timpul președinției rotative, vrem extinderea pe baza meritelor proprii, vrem să ne implicăm, vrem să acordăm asistență tehnică, să dăm dovadă de solidaritate, să vorbim de fiecare pas făcut în direcția europeană de către statele din Balcanii de Vest.

 

Cred că Forumul de astăzi de la București este un pas important și cred că acest lucru arată solidaritatea pe care PSD o acordă partidelor social-democrate, dar și statelor din Balcanii de Vest.

 

Vă mulțumesc încă o dată, mult succes! Veți avea în Partidul Social Democrat un partener implicat, un partener care de fiecare dată va fi avocatul statelor din Balcanii de Vest la Bruxelles. Vreau să îi mulțumesc președintelui Socialiștilor Europeni, Serghei Stanișev, care de fiecare dată a dat dovadă de multă implicare, ne-a susținut și a dat dovadă de solidaritate cu toate partidele social-democrate. Serghei, vreau să îți mulțumesc pentru susținere, vreau să îți mulțumesc pentru implicarea ta. Pentru PSD este foarte importantă și cred că social-democrația a arătat astăzi că este foarte implicată, foarte activă chiar prin prezența ta și a liderilor social-democrați din regiune.

 

Mulțumesc!