Vă mărturisesc că revin cu emoție și bucurie în această instituție de învățământ care și-a pus puternic amprenta asupra formării mele, așa cum, am convingerea, s-a întâmplat cu alte mii de absolvenți.

 

Onorată asistență, stimați profesori, toată admirația și respectul cuvenit unor oameni dedicați pregătirii generațiilor de tineri care vin din urmă, iar dumneavoastră, dragi studenți, să vă bucurați de toată încrederea noastră că veți deveni adevărați profesioniști de care România are atâta nevoie. Orice investim acum în generația tânără reprezintă o garanție pentru viitorul nostru ca societate. Meritele învățământului superior românesc sunt incontestabile, dar trebuie să ținem pasul cu prezentul și să-i adăugăm și mai multă valoare.

 

Vă mărturisesc că așteptările mele pentru anul universitar 2019-2020 sunt legate de o confirmare prin rezultate a măsurilor pe care le-am luat până acum pentru integrarea absolvenților pe piața muncii. Experiența pe care tinerii o pot acumula, inclusiv în perioada studiilor prin programe de internship, îi va face pe angajatori să aibă mai multă încredere în absolvenți. Pentru a-i sprijini și pentru a-i motiva pe studenți și pe tinerii absolvenți, am îmbunătățit legea internshipului. Guvernul a mărit la 2080 lei brut indemnizația lunară oferită fiecărui intern. În plus, de anul acesta programul de desfășurare a programului de internship este considerată vechime în muncă. Totodată, am dezvoltat programe pentru a stimula antreprenorii să angajeze tinerii absolvenți. Sunt măsuri bune care sunt convinsă că vor aduce beneficii și tinerilor, și angajatorilor.

 

Vrem să ne asigurăm, de asemenea, de calitatea actului educațional, iar pentru aceasta susținem investiția în oameni și în infrastructura universitară. Anul 2019 a adus creșteri substanțiale ale salariilor profesorilor, inclusiv pentru profesorii universitari. Dorim să continuăm aceste acțiuni, astfel încât veniturile să reflecte statutul cadrelor didactice.

 

În ceea ce privește investițiile în infrastructura universitară, prin Fondul de Dezvoltare și Investiții care este deja operațional, finanțăm proiecte ale universităților. Construcția și dezvoltarea infrastructurii didactice, de cercetare, a spațiilor de masă și cazare pentru studenți și a centrelor de conferință. De asemenea, vom sprijini cu cofinanțarea necesară proiectele de modernizare din fonduri europene a universităților și am încredere că tot mai multe universități vor urma exemplul Universității de Petrol și Gaze Ploiești, de curând devenită prima instituție de învățământ superior din cele șapte județe componente ale Regiunii Sud Muntenia care a obținut finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

 

Vă asigur că veți avea tot sprijinul Guvernului în acest sens și vă doresc mult succes în noul an universitar!