Bună ziua! Bine v-am regăsit.

 

La mulți ani tuturor celor care astăzi își serbează ziua onomastică. Mă bucur să fiu din nou aici, la dumneavoastră. Mă bucur să particip la acest moment foarte important pentru social-democrația de la Mureș. Azi ați finalizat o etapă și începeți alta. L-am ascultat pe Vasile Gliga vorbind despre ceea ce ați făcut împreună, despre pașii pe care i-ați făcut împreună, despre realizările și dezamăgirile acestei organizații, despre modul în care, atunci când ați fost uniți, când a existat implicare, rezultatele nu au întârziat să apară, despre realizările din punct de vedere administrativ, despre investițiile pe care primari destoinici le-au făcut în comunitățile în care au fost aleși. Ați realizat foarte multe lucruri și mi-a plăcut să aud că au fost posibile pentru că în permanență ați dat dovadă de echilibru și ați depus mult efort.

 

Am ascultat cu multă atenție fiecare vorbitor. Am văzut că atunci când au vorbit despre realizările din localitatea respectivă, au vorbit cu foarte multă mândrie despre realizările unei comunități și cred că acesta trebuie să fie modul de abordare al tuturor social-democraților, pentru că de fiecare dată noi ne-am gândit la oameni, la ceea ce putem face pentru comunitate, pentru fiecare județ și pentru România și pentru români. Spunea foarte frumos domnul primar Ovidiu Oltean despre ceea ce am făcut, am realizat prin PNDL 1 și PNDL 2, program implementat de Liviu Dragnea, despre modul în care s-a implicat pentru a avea cât mai multe investiții în localitate. Am ascultat pe doamna primar și am văzut că de fiecare dată realizările au fost strâns legate de guvernare, de PSD și este un lucru de normalitate. Despre ce realizări putem vorbi atunci când am avut guvernul tehnocrat, un guvern cu 0 realizări? Despre ce rezultate putem vorbi atunci când am avut guverne de dreapta? Despre tăieri, închideri de școli și spitale, despre lipsa de respect pentru cei care au realizat ceea ce avem acum în România și care merită mult respect din partea noastră. Am auzit cum spunea domnul primar Oltean despre faptul că avem nevoie de determinare, de oameni implicați, de oameni care iubesc oamenii, de unitate. Acestea sunt lucrurile care trebuie să ne ghideze în perioada următoare. Avem nevoie de foarte multă unitate, de mulți oameni implicați, de dialog, avem nevoie să aducem alături de noi pe cei cu experiență, pe tineri, pe toți cei care vor ca în județele țării, în diferite comunități să avem cât mai multe investiții, să îi aducem alături de noi pe cei care tresar când ascultă imnul național sau când văd ia românească, adevăratul pașaport diplomatic al acestei țări. Avem nevoie de oameni care să-și iubească comunitatea, să iubească acest județ, să iubească această țară, care să nu lucreze pentru ei, care sunt în stare să facă orice sacrificiu pentru ca această țară să aibă mai mult respect în plan intern și extern. Avem nevoie de oameni care să respecte oamenii, pentru că acum, în România, din păcate, vedem foarte multă dezbinare, ură, foarte multe interese, foarte multe lucruri care nu ne caracterizează pe noi, românii. Românii au fost mereu oameni care au respectat, pentru că au înțeles că respectul impune respect, oameni care au dat dovadă de solidaritate, pentru că au înțeles că oamenii au nevoie de ajutorul nostru. În România avem nevoie de oameni care pot aduce plus-valoare, care cred în puterea lor și în această țară. Singurii care pot face acest lucru sunt membrii PSD, cei care cred cu adevărat în social-democrație.

 

Am văzut în ultima perioadă în spațiul public foarte multe lucruri urâte care efectiv nu ne plac și cred că nu plac multor români. Unii au venit cu proiecte, cu realizări, alții au venit cu ură și jigniri. Cred că este timpul să spunem „stop”, este timpul ca toate aceste lucruri să se termine, să aducem alături de noi pe cei care vor să contribuie la dezvoltarea acestei țări. Jignirile, ura nu țin loc de proiecte, iar noi avem nevoie de proiecte, de investiții, de realizări, așa cum spunea foarte frumos doamna primar, avem nevoie de unitate, de înțelegere și de consens atunci când vorbim de proiecte importante pentru România. Cei care vin acum să ne dea lecții, care țipă, dar nu vin cu nicio solicitare, care merg pe plan extern și își critică propria țară sau votează împotriva propriei țări cred că sunt respectați de români? Se înșeală. Eu cred că fiecare trebuie să meargă cu fruntea sus și să spună cu mândrie că suntem români, iar celor care ne aduc prejudicii de imagine le spunem „stop” și le reamintim că românii nu agreează această abordare.

 

Am văzut că sunt foarte mulți care ne critică. Critica de multe ori poate fi constructivă și atunci când avem un dialog constructiv, când avem idei bune pentru guvernare pe care să le preluăm, am dat mereu dovadă de deschidere, dar ei critică tot, nu vin cu nimic în loc. Critică guvernarea, dar nu vin cu un alt proiect de guvernare, vor să cadă acest Guvern, dar nu vin cu o alternativă. Și atunci o întrebare devine firească: de fapt, ce vor acești oameni? Vor binele României? Vor binele comunităților locale? Vor binele județelor noastre sau își văd propriile interese și cred că această abordare este una corectă?

 

Ne aflăm într-o perioadă de început, începem aici o nouă etapă. Vă alegeți azi o nouă conducere care sper să direcționeze activitatea PSD către câștigarea alegerilor, către un răspuns cât mai bun la provocările care ne așteaptă în perioada imediat următoare. Avem trei rânduri de alegeri: prezidențiale, locale, parlamentare. Sunt alegeri strâns legate una de cealaltă, pentru că un rezultat bun la prezidențiale reconfirmă încrederea cetățenilor în cei care au fost aleși, cei care acum sunt primari, confirmă încrederea pe care cetățenii o acordă celor care vor reprezenta PSD la alegerile locale, un rezultat bun înseamnă pentru noi toți că ne dorim un președinte al tuturor românilor, care să nu mai împartă românii în „ai mei” și „ai altora”, care să ne reprezinte pe toți, care să aducă consensul și unitatea în societate. Avem nevoie de aceste lucruri, pentru că o societate dezbinată nu va avea rezultatele pe care ni le dorim cu toții. Avem nevoie de foarte multă unitate și de foarte multă înțelepciune în următoarea perioadă. Avem nevoie de oameni care iubesc oamenii. Am văzut acum un partid nou apărut care ne propune să trăim în grupuri, tot ceea ce nu se potrivește poporului român, e un partid care urăște foarte mult, iar ura atrage ură și nu putem accepta ca în România să facem din ură deviza noastră națională. Cred că vom da dovadă de înțelepciune, cred în fiecare membru al PSD, cred în fiecare cetățean al acestei țări că în perioada următoare va lua decizia bună pentru România și pentru români. Cred în fiecare cetățean de bună-credință că-și iubește țara, că-și iubește locul natal și că înțelege că aceste alegeri nu sunt pentru un om sau pentru un partid în mod special, sunt pentru această țară, pentru că acum vom alege pe cel sau cea care ne va reprezenta țara pe plan extern, care va aduce liniștea în societate, vom alege președintele care va respecta românii și care va arăta empatie pentru toți cei care au probleme, care au nevoie de sprijin, care cred în această țară.

 

De aici voi merge la Sibiu. Vorbeam cu Mihai Fifor și îmi spunea că sunt vreo 100 de cetățeni care ne așteaptă acolo nu cu intenții bune. Sunt dintre cei care s-au învățat că pot rezolva lucrurile prin jigniri, prin țipete, prin cuvinte urâte. Nu ne este teamă, pentru că știm că în spatele nostru sunt oameni care procedează altfel, demni și înțelepți și care înțeleg că regulile într-o țară nu se fac prin violență. Avem deschiderea să vorbim cu toți cei care au o nemulțumire, pentru că așa e în democrație. Fiecare trebuie să-și spună punctul de vedere. Și într-o familie există opinii diferite, dar aceste lucruri le putem face la masa dialogului, nu prin jigniri, violență și cuvinte urâte. Ce exemplu putem da copiilor și nepoților noștri? Aceasta vrem să fie imaginea României? Eu cred că nu. De data aceasta, putem stopa împreună acest mod de acțiune și împreună, noi, membrii PSD, simpatizanții PSD, toți oamenii care cred în viitorul acestei țări putem fi uniți și putem schimba destinul fiecărei comunități, al fiecărui județ și al României. Eu vă garantez că suntem de neclintit. Nu ne este teamă, nu vom face niciun pas înapoi, pentru că știm că ar fi un pas înainte al altora. Vom ridica din fața noastră orice obstacol, pentru că credem în oameni, credem în noi, în puterea noastră de a schimba în bine România și destinul românilor, iar dacă alții au venit cu vorbe și promisiuni, noi am venit cu fapte, adică cu realizările primarilor noștri, cu măsurile pe care le-am luat din punct de vedere guvernamental. Nu spun că am avut o guvernare perfectă, nu am această aroganță. Mai avem multe de făcut și le vom face împreună, dar am avut o guvernare eficientă. Am fi vrut să facem mult mai multe lucruri, dar am prioritizat, am încercat să ajutăm fiecare comunitate, să facem investiții în fiecare comunitate, am reușit să ridicăm nivelul de trai în România, am fost mereu alături de cei care au avut nevoie de sprijinul nostru, am reprezentat cu demnitate România. Am adus un plus de imagine României, așa cum spunea domnul primar, prin modul în care am gestionat președinția rotativă a Consiliului UE. În timp ce noi am vrut să arătăm că în România sunt oameni performanți, în timp ce am fost apreciați de toate statele membre și nu numai, cei care vor veni în perioada următoare să ceară voturi au adus același circ în Parlamentul European de fiecare dată. Sunt aceiași oameni care au votat împotriva României, care nu au înțeles încă că lupta politică se duce aici, în România, dar în afara granițelor țării trebuie să reprezentăm România cu demnitate. Noi așa vom face și de câte ori voi merge la Bruxelles voi reprezenta România cu demnitate, nu vom merge cu ideile noastre și vom veni cu ideile altora, vom lupta pentru fiecare lucru care se pliază pe realitatea din România, pentru fiecare lucru pe care îl așteaptă românii, pe care îl putem obține pentru țara noastră.

 

În final, vreau să vă dau două sfaturi: să fiți mereu mândri că sunteți social-democrați, pentru că noi nu am luat niciodată măsuri împotriva românilor. Poate nu am făcut tot ce ne-am propus, dar de fiecare dată am fost pentru români și am reprezentat cu mândrie România. Să fiți mândri că sunteți români, pentru că sunteți oameni onești, deschiși, calzi, iubitori, care au făcut performanță, și mă gândesc la cele două spitale pe care le-am vizitat aici, unde am întâlnit oameni extraordinari. Să fiți întotdeauna mândri că sunteți români, pentru că sunteți frumoși la chip și la suflet și să porniți cu încredere în puterile dumneavoastră în viitoarele alegeri. Știu că întotdeauna victoria este a celor puternici și noi suntem puternici, este a celor care cred în Dumnezeu și noi credem în Dumnezeu, este a celor care cred în bine și iubesc oamenii, iar noi credem în bine, iubim oamenii și țara și sigur vom câștiga și alegerile prezidențiale, și locale, și parlamentare.

 

Dumnezeu să ne ajute! Vă mulțumesc!