Am făcut o evaluare a activității organizației PSD de aici, din județul Mureș. Bineînțeles, au fost creionate principalele provocări pentru perioada următoare. A fost aleasă noua conducere. Așa cum am spus și în cadrul conferinței, cred în această organizație, în unitatea ei și cred că va avea rezultate foarte bune, comparative cu cele de la alegerile locale, unde, într-adevăr, au fost rezultate bune pentru PSD.

 

ÎntrebareAveți până acum vreun răspuns de la președinte? Aveți variante de rezervă?

Viorica Dăncilă: Este week-end, nu am avut niciun răspuns de la domnul președinte Iohannis. Sper ca luni să am un răspuns. Nu am luat în calcul respingerea unei propuneri. În această situație vom avea o discuție în cadrul CEX.

 

ÎntrebarePreședintele Franței l-ar fi asigurat pe Klaus Iohannis că o va susține pe doamna Kövesi. Cum vedeți această discuție?

Viorica Dăncilă: Eu mi-am spus punctul de vedere. Atâta timp cât o persoană are anumite semne de întrebare pentru activitatea sa, dacă o persoană a fost demisă pentru rezultatele activității pe care a desfășurat-o, eu cred că trebuie să-și lămurească prima dată aceste aspecte. Mai mult decât atât, aș întreba dacă domnul Iohannis ar susține o altă persoană care ar avea aceleași probleme. Eu cred că nu ar face acest lucru și este clar că acest sprijin este țintit doar către doamna Kövesi. M-aș fi bucurat dacă domnul președinte ar fi vorbit cu domnul Macron și cu alți omologi ai domniei-sale despre viitorul portofoliu pentru România, despre lucruri care să nu fie referitoare la o singură persoană și care să privească România și ceea ce putem obține pentru România pentru perioada următoare.

 

ÎntrebareAveți un mesaj pentru cei care sunt nemulțumiți de PSD?

Viorica Dăncilă: Problema nu este că au o nemulțumire față de Executiv, pentru că avem toată deschiderea pentru dialog, să vedem ce îi nemulțumește, cum putem răspunde acestor nemulțumiri, deci întotdeauna am dat dovadă de deschidere. Problema este că de câte ori am mers în anumite localități și am fost întâmpinați cu această atitudine devenită obișnuință nu numai ostilă, ci neadecvată, în care am văzut jigniri, țipete, ne-am dus să întrebăm, de fapt, care e problema, ce îi nemulțumește. Nu ne-au dat un răspuns și cred că nu este un lucru care să arate normalitate. Dimpotrivă, în momentul în care ești nemulțumit de ceva, te-a nemulțumit o măsură a Guvernului sau îți dorești ceva, cauți dialogul. Dacă este ceva legat de Guvern, avem toată deschiderea, dar mă tem că este același lucru pe care l-am văzut de fiecare dată și care efectiv nu reflectă modul în care ne comportăm noi, românii. Întotdeauna românii au dat dovadă de respect, pentru că știu că respectul impune respect și din partea celorlalți și cred că este timpul să terminăm cu aceste manifestări. Nu le putem impune, este democrație, dar eu cred că aceste lucruri țin și de o caracteristică a poporului român care întotdeauna a căutat dialogul, a căutat să vină cu soluții, a căutat să rezolve problemele. Repet de fiecare dată, această violență verbală și această atitudine este atributul oamenilor slabi, pentru că oamenii puternici au argumente. Eu sper să găsesc argumente la Sibiu și, dacă într-adevăr există o problemă, avem toată disponibilitatea să discutăm cu persoanele respective.

 

ÎntrebareLocația Muzeului Holocaustului este planificată undeva?

Viorica Dăncilă: Da, acest lucru este chiar în programul de guvernare. Vrem să înființăm Muzeul Holocaustului, am avut discuții referitoare la acest aspect. Sunt două variante la ora actuală, una este o hotărâre de Guvern, a doua este o inițiativă legislativă. Eu cred că trebuie să avem ambele variante în prim-plan și vom da o hotărâre de Guvern și, bineînțeles, propunerea legislativă din Parlament pe care o vom susține. Este un lucru pe care l-am promis și pe care trebuie să-l ducem la bun sfârșit. Locația este identificată, într-adevăr, lângă Muzeul Antipa, vom vedea dacă este cea mai bună. Dacă este o locație bună, acolo vom înființa Muzeul Holocaustului. Am văzut acum că sunt opinii diferite față de locație, esențial este să ducem la bun sfârșit un lucru pe care l-am promis și pe care îl vreau realizat în cel mai scurt timp posibil.

Mulțumim!