Vreau să vă împărtășesc câteva gânduri. Am intrat în sală cu emoții, pentru că de mult nu am mai intrat într-un amfiteatru, de mult nu am luat legătura cu studenții. Timpul nu mi-a permis, programul Guvernului a fost foarte încărcat.

Am intrat în sală și prima constatare este că sunteți foarte frumoși. Sper și sunt convinsă, de altfel, că sunteți la fel de determinați să reușiți, să ridicați orice barieră și să ajungeți acolo unde v-ați propus. Cred că primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să aveți încredere în voi, pentru că dacă voi nu aveți încredere în voi, nu le puteți cere altora să creadă în voi, în puterea voastră de a face pași importanți în direcția dorită.

Sunt primul premier femeie al României. Să știți că la început nici mie nu mi-au dat mulți șanse: „O femeie premier? Nu va rezista nici trei luni, dar să știți că am avut de fiecare dată încredere în mine și, pentru că văd foarte multe fete în sală, am știut de fiecare dată că nu pot să dezamăgesc fetele și femeile din România, pentru că un eșec al guvernării mele poate că ar fi avut implicații pentru toate fetele și femeile care vor să reușească în carieră, în politică, care și-au propus o anumită țintă și vor să ajungă acolo. De aceea, dincolo de toate obstacolele, de toate jignirile care au fost mai multe și pentru că sunt femeie, dincolo de toate barierele pe care le-am avut, am știut că atunci când vrei să lupți și să reușești, poți să faci acest lucru.

Poate vă întrebați de ce am venit la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Bine, nu am un motiv atât de bine întemeiat ca domnul ministru Daea, dar am fost nouă ani europarlamentar, am fost vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, am legătură cu acest domeniu pe care îl consider vital, un domeniu extraordinar de important pentru țara noastră, având în vedere potențialul pe care-l are România. Am fost în foarte multe țări și m-am întâlnit cu foarte mulți oameni care lucrează în ferme din Franța, din Belgia. Am avut bucuria să întâlnesc ingineri agronomi români și am văzut cât de respectați sunt și câtă importanță se acordă școlii românești. Sunt convinsă că și voi sunteți curtați încă de pe acum, din băncile facultății, pentru că, într-adevăr, școala românească este recunoscută nu numai la nivel intern, ci și internațional. Sunt convinsă că sunteți apreciați pentru efortul pe care-l depuneți, pentru modul în care abordați lucrurile, pentru modul în care vă prezentați atât în cadrul facultății, dar, am certitudinea, și atunci când veți termina facultatea.

Am venit aici pentru că vreau să ascult problemele voastre. De multe ori noi avem impresia că știm totul, că putem lua măsuri, dar poate că măsurile noastre nu sunt cele pe care vi le doriți voi, poate că aspirațiile voastre sunt altele și noi, din dorința de a rezolva cât mai multe lucruri, de multe ori uităm sau spunem că nu avem timp să avem un dialog cu voi și să vedem ce vă doriți de fapt, ce vreți voi de la Guvernul României, ce credeți voi că este bine și că nu este bine, ce credeți că funcționează și ce credeți că nu funcționează așa cum vă doriți. Iată că deja am venit și am ascultat două probleme: una legată de bursele de merit – da, este incorect, pentru a lua o bursă de merit faci performanță, iar performanța trebuie răsplătită la propria ei valoare și nu este corect ca atunci când obții rezultate atât de bune să fii într-un fel sancționat pentru acest lucru prin cumulare sau luarea în calcul cu cealaltă bursă. Am înțeles că trebuie să remediem acest lucru. A doua problemă este legată de căminul studențesc. Prin CNI – avem aici, în Timișoara, și vicepremierul, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – o să îl rog pe domnul președinte să avem un dialog chiar în această după-amiază, astfel încât să urgentăm această investiție importantă pentru studenții de aici.

Așa cum am zis, nu vreau să țin un discurs, aș vrea să vă ascult pe voi și aș vrea să vedeți în noi nu premierul României, nu miniștrii din cabinet, ci partenerii noștri pe un drum pe care vi-l doriți cât mai bun pentru voi, pentru viitorul vostru, pentru aspirațiile voastre. Acest parteneriat nu trebuie să fie numai la nivel declarativ, trebuie dublat de măsurile pe care le luăm în urma discuțiilor din această zi sau din perioada următoare.

Vă mulțumesc pentru prezență, vă mulțumesc că ați ales astăzi să avem acest dialog și aștept cu nerăbdare întrebările voastre.

Suma alocată pentru căminul de 184 de locuri este de aproape 20 de milioane de lei, 19976000 lei, astfel încât să putem să aducem acest cămin aici, la Timișoara, și sper ca această abordare să fie una constructivă, pentru că nu vreau să discut despre politică. Politica este una, ceea ce faci pentru oameni este important și ceea ce rămâne și modul în care te raportezi la ceea ce vor cei care cred în tine.

Mulțumesc!