Stimați compatrioți,

 

Dragi militari ai Armatei României,

 

Sărbătorim astăzi, împreună, una dintre cele mai importante zile din calendarul inimilor noastre de români, 25 octombrie, Ziua Armatei României, într-un context istoric deosebit: 75 de ani de când ostașii noștri, cu vitejie și curaj, cu spirit de sacrificiu, cu gândul la viitorul celor care aveau să vină, reușeau să elibereze şi ultimele palme de pământ din teritoriul transilvan.

 

Suntem cu atât mai încercați de emoție în fața eroismului demonstrat atunci, cu cât ne aflăm la Carei, ultima localitate românească eliberată de sub ocupaţie străină.

 

Este o zi frumoasă astăzi și vă mulțumesc tuturor celor care v-ați făcut timp să fiți alături de noi, pentru a ne reculege la acest adevărat altar al istoriei noastre naționale.

 

Văd și foarte mulți copii, ceea ce mă bucură foarte mult, pentru că dragostea față de istoria națiunii, respectul față de cei care n-au ezitat să se avânte în bătaia focului inamic pentru propășirea acestei națiuni iubite de Dumnezeu, toate aceste valori se învață și se cultivă din copilărie.

 

Astăzi, mai mult ca oricând, înțelegem că Armata României a contribuit în mod decisiv la apărarea ființei naționale în cele mai grele momente ale istoriei noastre și continuă să fie în prima linie și în zilele noastre, când militarii români au fost esențiali, prin misiunile executate în cele mai grele teatre de operații ale lumii, prin seriozitatea și eficiența cu care și-au asumat sarcinile modernizării propriei instituții în îndeplinirea obiectivului de aderare a țării noastre la NATO, moment de la care s-au împlinit 15 ani.

 

Este deja o expresie uzuală, dar care nu și-a pierdut din forță, să privim militarii noștri drept unii dintre cei mai valoroși și mai autentici ambasadori ai României în lume, ca un corp de elită care se bucură, pe bună dreptate, de încrederea și respectul românilor.

 

Și pentru că am vorbit despre teatrele de operații, aș vrea să mulțumesc, în primul rând, militarilor care se află în acest moment în misiuni interne și internaționale, la exerciții sau la activități împreună cu aliații noștri. Știu că astăzi, indiferent că vă aflați în îndepărtatul Afganistan, în Africa sau mai aproape, în Balcanii de Vest sau Polonia, vă veți bucura împreună cu noi, cei care vă așteptăm acasă.

 

Nu vreau să pară un clișeu, dar eu cred cu adevărat că jertfa eroilor noștri nu a fost în zadar, că dragostea lor pentru țară, pusă mai presus de dragostea pentru viață și pentru familie, este fundamentul României anului 2019 și a faptului că noi suntem astăzi un popor liber și independent.

 

Îmi doresc să putem răsplăti acest devotament cu dragostea și respectul nostru, pe care vreau să le transmit tuturor veteranilor de război care, în ciuda greutăților războiului, a dificultăților îndurate după întoarcerea de pe front au trecut cu demnitate peste provocări, cu sentimentul datoriei împlinite. Vă mulţumesc, dragi veterani de război, pentru tot ce aţi făcut în slujba poporului român.

 

Aceleași sentimente de prețuire le avem și pentru veteranii din teatrele de operații ale prezentului, adevărate modele de patriotism, demnitate şi onoare. Vă mulţumim!

 

Suntem cu sufletul alături de familiile celor 30 de eroi căzuți la datorie, în ultimele decenii, pe câmpurile de luptă din Afganistan, Irak și Bosnia și Herțegovina, precum și de cei peste 200 de militari răniți în aceste acțiuni.

 

 

Stimat auditoriu,

 

Într-un context geopolitic tot mai complicat, deţinerea de către țara noastră, în prima jumătate a acestui an, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a fost un succes la care şi-au adus semnificativ contribuţia și structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

 

•          Am acordat tot mai mare atenție pentru alocarea de resurse financiare necesare derulării unor programe moderne pentru dotarea tuturor categoriilor de forțe ale armatei cu echipamente și tehnică de ultimă generație.

 

•          Astfel, Guvernul României a alocat în ultimii trei ani 2% din Produsul Intern Brut pentru Ministerul Apărării Naționale, sumele crescând, în termeni absoluți, de la an la an. Țara noastră face parte, astfel, dintr-un club select al aliaților care îndeplinesc angajamentele de împărţire echitabilă a responsabilităţilor și care își respectă angajamentul alocării pragului de două procente din PIB pentru apărare.

 

•          În cadrul acestui buget, peste 35 de procente sunt alocate achizițiilor de tehnică și tehnologie militară modernă.

 

•          Au fost începute procedurile în mai multe programe esențiale de înzestrare a Armatei României, acestea fiind aflate, în prezent, în diferite faze de realizare. Intenția noastră, în acest domeniu, este implicarea cât mai mare a industriei naționale de apărare prin operațiuni compensatorii de tip off-set.

 

•          Toate acestea contribuie la consolidarea profilului de partener credibil, responsabil și predictibil, atât în cadrul Alianței Nord-Atlantice și UE, cât și în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA.

 

Doresc să adresez un gând bun şi familiilor tuturor celor care fac parte din Armata României, militari și civili deopotrivă, să le mulţumesc din toată inima pentru sprijinul şi înţelegerea pe care le dăruiesc celor aflați în slujba națiunii.

 

Rezultatele lor deosebite, obținute în misiunile din teatrele de operații sau în cele de antrenament și pregătire din țară nu ar fi posibile fără liniștea, căldura și pacea din casele dumneavoastră.

 

Dragi militari, activi, în rezervă ori în retragere, de ziua dumneavoastră, întreaga Românie vă mulțumește și vă aplaudă!

 

La mulți dumneavoastră și Armatei României!