Mă bucur că am găsit aici o echipă determinată, o echipă care a știut întotdeauna care este binele și care este răul. Cred că astăzi, aici la Brașov, am mai mult curaj, voi merge mult mai puternică înainte, pentru că știu că alături de mine am oameni ca dumneavoastră.

Am condus Guvernul României 20 de luni, un an și opt luni. Alții îmi spuneau, „N-o să apuci șase luni”. Eu le răspundeam, „Măcar nouă, că sunt femeie!” Iată că un an și opt luni am condus destinele acestei țări și am luat împreună cu colegii mei, colegele mele, cu Roxana, cu Mihai, cu Eugen, cu ceilalți membri ai Guvernului decizii bune pentru români. De fiecare dată când am luat o decizie m-am gândit câtă bucurie pot să aduc pe chipul oamenilor, cât de mult bine pot să fac pentru această țară. De fiecare dată am citit cu foarte multă atenție ca să nu adopt un act normativ care să facă rău oamenilor sau țării mele. Aceste lucruri m-au ghidat un an și opt luni. Indiferent de jignirile lor, indiferent de obstacolele pe care le-am avut în cale, le-am depășit, am mers mai departe, pentru că am știut că am puterea să fac bine românilor și României. Am știut că de fiecare dată pot depăși orice obstacol, pentru că am alături de mine oamenii, pe cei care cred în România și în români, pe cei care au construit această țară și pe cei care vor să continue ceea ce au construit ei, pe cei care cred și gândesc cu adevărat românește.

Iată că acum șase lideri politici, oameni de stat, e adevărat, dar oameni care nu au acționat pentru binele acestui stat, alături de care a venit președintele României, acest om de stat care a acționat și acționează în interes personal și electoral, nu pentru oameni și nu pentru România, și au demis acest guvern. Poate gândeam toți că așa este în democrație. Moțiunea este un instrument folosit de opoziție, dar atunci când dai jos un guvern pentru a pune nimic în loc, atunci când duci țara în instabilitate și nu te gândești la ziua de mâine, atunci toate aceste lucruri țin de iresponsabilitate și de dorința unor oameni de a face rău acestei țări, iar acest lucru nu cred că-l poate ierta niciunul dintre noi. Au venit să dărâme guvernul, un guvern nu performant, dar un guvern eficient, un guvern care a luat măsuri bune pentru oameni, un guvern care a dat oamenilor speranță, demnitate și certitudinea zilei de mâine, un guvern care și-a reprezentat cu demnitate țara atât în plan intern, cât și în plan extern, un guvern care a iubit și iubește oamenii, care-i respectă pe seniori și care a luat toate măsurile ca cei care au plecat să se întoarcă în țară. Cu ce au venit ei? Cu nimic. Vedem acum aceiași șase lideri politici care vorbesc pe șase voci diferite și cărora ar trebui să le punem o întrebare simplă: ce ne oferiți voi începând de mâine? Ce certitudine dați voi părinților și bunicilor noștri? Ce viitor asigurați voi copiilor și nepoților noștri? Ce ați făcut bun voi pentru această țară ca să vă bateți joc de poporul român? De ce tu, președinte al României, președintele tuturor românilor, ești de fapt președintele PNL? De ce vrei să umilești românii pe care nu i-ai iubit niciodată? Nu ai coborât niciodată în mijlocul lor și ai vorbit de fiecare dată cu aroganță și cu autosuficiență. Cine îți dă dreptul ca în țara noastră, a tuturor, să împarți România în buni și în răi, să ai „guvernul tău” și „alt guvern”, să aduci atâta ură și dezbinare? Să-i întrebați pe care pe care i-a jignit aici, la Brașov, la Predeal, la Săcele sau în oricare altă localitate din județ ce le spune vecinilor, prietenilor, cetățenilor, ce le-a adus cel pe care l-au votat? Ce a adus PNL și ce ne aduce începând de mâine, de săptămâna viitoare? Nimic! Din interes electoral și din dorința lor de a minți încă o dată și de a nu crede în inteligența și onestitatea noastră, a oamenilor, au venit și au adus din nou deznădejde, au adus din nou incertitudine, au adus din nou neîncredere, au adus din nou cuvinte urâte și lipsă de predictibilitate pentru România.

Președintele României și-a încheiat misiunea: a dărâmat Guvernul și a plecat la Bruxelles să-și continue denigrarea pentru un guvern care nu este „al lui” și care nu a vrut să stea ca ghiocelul în fața lui și să accepte ordinele date de la Cotroceni. E un președinte care ne îndeamnă să citim, dar care nu a citit Constituția României, un președinte care vorbește despre independența justiției, dar vine și spune să fie demis șeful DIICOT, să fie desființată Secția Specială, un președinte care dă ordine în justiție. Și atunci ce să credem? Că ordinele sunt pentru alții, iar noi avem conducătorul suprem care are dreptul să facă orice, care are dreptul să ne jignească, care are dreptul să ne umilească, care are dreptul să nu fie președintele nostru, al tuturor. Un președinte trebuie să aducă echilibru și consens, un președinte trebuie să vorbească cu premierul României, cu Parlamentul României, să lupte pentru obiectivele de țară, un președinte trebuie să îndemne Guvernul să ia măsuri bune pentru comunitățile locale, pentru primari, pentru oameni în general, nu să-l împiedice să facă aceste lucruri. Un președinte trebuie să știe că într-o democrație fiecare partid are dreptul să-și spună punctul de vedere, iar un președinte adevărat nu este acela care vine și spune că un partid politic care nu îi place trebuie să fie desființat. Niciodată, în niciun alt stat al UE, nu s-a întâmplat așa ceva. Un președinte vine în mijlocul oamenilor în fiecare săptămână, în fiecare lună, un președinte nu se trezește după patru ani, după cinci ani, doar ca să îi jignească pe ceilalți. Trebuie să fie activ în fiecare zi, să lupte pentru oameni, pentru siguranța oamenilor, să le dea speranță și demnitate, mândria de a spune că este român. Dar președintele nostru în cinci ani se laudă cu 25 de deplasări externe. Cam mult cinci pe an! Președintele nostru înalt ca bradul, dar leneș, încearcă să ne convingă după cinci ani că mai merită un mandat. Deja se comportă ca și cum ar fi fost reales. Ne dă indicații de la Bruxelles, dar acolo stă ca ghiocelul și-și primește ordinele. Un președinte trebuie să își reprezinte țara cu demnitate, nu se duce la Bruxelles să dea socoteală, se duce să ceară un tratament egal pentru România și pentru români, se duce să ceară să fim respectați, pentru că suntem stat membru cu drepturi depline. Suntem un stat care are obligații, ca și celelalte state membre, dar avem și aceleași oportunități. Suntem un stat în care trebuie să avem pensiile egale cu ale celor din alte state, subvenții egale în agricultură, fonduri europene pentru dezvoltarea comunităților noastre, cum au și celelalte state membre. Vedeam astăzi un președinte care merge în Consiliul European și spune, „Nu sunt de acord cu Politica Agricolă Comună, pentru că România are un potențial agricol mare și vrem subvenții de 400 de euro per hectar, cum au Olanda sau Malta, iar noi avem doar 200”. Să meargă la Bruxelles să spună „Vrem coeziune adevărată, vrem convergență cu celelalte state membre, vrem să ne tratați în mod egal, să nu existe state de mâna întâi și de mâna a doua. Vrem ca România să fie tratată ca un stat care merită respect. Vrem pentru noi Schengenul, că îndeplinim condițiile din 2011, dar nu are cine să lupte pentru noi în Consiliul European. Dar am văzut un președinte pentru care Finlanda e egală cu Franța și pentru care un premier interimar este egal cu un premier desemnat! Nu acesta-i președintele pe care-l merită România și românii, președintele pentru care au luptat părinții și bunicii noștri, președintele în al cărui discurs să ne regăsim fiecare dintre noi, pe care-l merită această țară frumoasă cu oameni cinstiți, harnici, implicați, oameni frumoși la chip și la suflet, oameni cu tradiții și obiceiuri atât de frumoase.

Știți, când vorbesc despre aceste lucruri, îmi spunea cineva un banc, un român se lăuda cu țara lui și spunea, „Doamne, ce țară frumoasă ne-ai dat! Cu munți, dealuri, câmpii, toate formele de relief, cu oameni frumoși și harnici”. La care Dumnezeu îi răspunde, „Să vedeți ce conducători vă dau!” Toate acestea se adeveresc.

Oameni buni, am încercat să ne mai și relaxăm, pentru că de o săptămână stăm numai încruntați, îngândurați, pentru că nimeni nu știe ce ne așteaptă mâine. Pensionarii nu știu dacă-și mai primesc pensiile, dacă le mai cresc pensiile din ianuarie, așa cum trebuia. Salariații se tem că în prag de sărbători vor fi disponibilizați. Primarii se tem că nu vor mai continua programele de dezvoltare locală, că nu vor mai avea fonduri să-și ducă la îndeplinire proiectele cu care au venit în fața cetățenilor. Studenții nu știu ce-i așteaptă, nu știu care e viziunea lor pentru educație. Știm că ne așteptăm la o politică de austeritate. Am văzut că întotdeauna au știut foarte bine să conjuge verbul „a tăia”. Nu este o misiune ușoară pentru această țară. Ceea ce pot să vă spun este că niciun membru al PSD nu va merge în Parlament să voteze un guvern până nu îi vede programul de guvernare, până nu-și va asuma că nu va lua măsuri împotriva românilor, iar cei care o vor face vor pleca imediat din partid. Ne-am săturat de trădători, ne-am săturat de oameni pentru care dumneavoastră ați luptat să-i trimiteți în Parlamentul României și ei au trădat. Ne-am săturat de lideri ai unui partid de stânga care au fost susținuți de acest partid, care acum spun că sunt bărbați puternici, dar cum au dat de-o greutate și-au dat demisia pe Facebook.

În parcursul celor 20 de luni de mandat cred că am avut cele mai multe jigniri și cele mai multe obstacole, dar nu m-am gândit niciodată să-mi dau demisia și să vă dezamăgesc pe toți cei care ați crezut în mine. Am fost și voi fi mai puternică decât toți acești bărbați la un loc! Spun că în spatele lor sunt femei puternice. În spatele meu sunteți dumneavoastră și milioane de cetățeni care cred în destinul acestei țări.

Să credeți în fiecare dintre dumneavoastră și să credeți în victorie, să credeți în puterea noastră de a învinge, pentru că suntem oameni cu credință în Dumnezeu și suntem de partea bună a baricadei. Luptăm pentru această țară și pentru viitorul nostru. Spunem „Stop!”, ne-am săturat de promisiuni, ne-am săturat de minciuni, ne-am săturat să fim conduși de oameni care nu ne-au reprezentat cu adevărat. Să aveți încredere în dumneavoastră, nu puteți cere altora să creadă în dumneavoastră dacă nu aveți încredere! Voi merge alături de echipa mea, alături de Marius, de Mihai, de Roxana, de toți ceilalți colegi, până la capăt! Nu-i voi ierta niciodată pe cei care au greșit față de noi. Pe cât sunt de atașată de oameni și de implicată, pe atât sunt de neiertătoare cu cei care ne-au trădat sau ne vor trăda.

Să vorbiți cu toți oamenii de bine, chiar dacă odată au fost împotriva noastră ca partid. Poate viața le-a dat o lecție și poate au văzut că au greșit. Acum nu este numai lupta noastră, a PSD, este lupta noastră, a tuturor, de la cei cu ghiocei la tâmple până la cel mai tânăr, de la cel care lucrează la stat la cel care lucrează în multinaționale sau la privat, a profesorilor, a medicilor. Cred că este lupta noastră, a românilor, pentru România, este lupta noastră pentru a avea un președinte în ale cărui decizii să ne regăsim cu toții. Este lupta noastră pentru a avea un președinte cu o inimă românească, care să simtă și să gândească românește. Vă promit că o să fiu neobosită în această luptă, că nu o să mă opresc până când, împreună cu dumneavoastră, vom schimba destinul acestei țări. Este datoria noastră pentru cei care au construit România, este datoria noastră pentru copiii și nepoții noștri, este datoria noastră pentru primari, indiferent de culoarea politică, pentru că i-am ajutat pe toți, este datoria noastră ca fiecare dintre noi să punem o cărămidă pentru a construi România pe care ne-o dorim.

Pentru a conduce o țară, trebuie să ai suflet, să pui suflet în ceea ce faci, să empatizezi cu oamenii, nu să te uiți și să vezi prin ei, să stai în mijlocul oamenilor, să iubești oamenii. Vă asigur că de data aceasta buturuga mică va răsturna carul mare. Vom învinge și ne vom bucura împreună pe 10 și pe 24 noiembrie.

Doamne-ajută! Victorie!