Bună seara!

 

Vă felicit, doamnă primar general, pe decidenții din cadrul RADET, sindicate din RADET, deputați și senatori, decidenți din punct de vedere legislativ, decidenți din partea Guvernului României și, nu în ultimul rând, primari de sector, deputați și senatori de București, consilieri municipali!

 

Cred că este important dialogul, este important să vedem provocările la care dumneavoastră cereți un răspuns și noi să identificăm soluțiile pentru a răspunde acestor provocări. Am ascultat cu foarte multă atenție ceea ce au spus antevorbitorii mei. Am văzut că sunt probleme, am identificat și soluții, dar sunt convinsă că trebuie să găsim un echilibru și trebuie să venim cu lucruri aplicate, astfel încât RADET să nu mai întâmpine aceleași probleme pe care le-ați avut an de an. Știu că doamna primar general a vorbit foarte mult despre RADET, a pus foarte mult suflet și a încercat de fiecare dată să identifice soluții la problemele pe care le aveți. Chiar în discursul domniei-sale am identificat un echilibru referitor la salariații RADET și m-a bucurat faptul că a infirmat acel zvon conform căruia ar fi disponibilizări în cadrul RADET. Nu cred că este o soluție să disponibilizezi oamenii, nu cred că aceasta este soluția pe care o așteaptă oamenii care lucrează în RADET.

 

Al doilea lucru pe care l-am apreciat în discursul doamnei primar general, dar și al celorlalți antevorbitori, a fost problema referitoare la investiții, la retehnologizare, la identificarea soluțiilor financiare pentru modernizarea RADET, dar și pentru a putea face pași importanți înainte. Am văzut că la fel de important este să acceseze fondurile guvernamentale și din partea noastră are tot sprijinul. La fel de importante sunt fondurile europene și m-a bucurat această referire la Programul Operațional „Infrastructură Mare”. La fel de important este pentru doamna primar general să folosească fondurile locale atât pentru dezvoltare, cât și pentru modernizare, pentru susținerea RADET. Am văzut că este important e să aplicăm schimbul de bune practici, dar la fel de importante sunt măsurile legislative pe care le adoptăm atât în cadrul Parlamentului României, dar și actele normative referitoare la energie, referitoare la RADET adoptate în cadrul ședințelor de Guvern.

 

Ați ridicat două probleme, una referitoare la problema pe care o aveți cu ELCEN. Este adevărat, e o problemă care apare în fiecare an. Nu mi se par justificate aceste atacuri de fiecare dată la RADET și în special la primarul general al Capitalei. Referitor la cea de-a doua problemă ridicată, despre plafonarea la 68 de lei la gaze, decizie pe care am luat-o în cadrul OUG 114, este adevărat că aici trebuie să venim cu o modificare pe care am solicitat-o deja Ministerului Energiei, și anume definirea consumatorului vulnerabil, astfel încât această plafonare a prețului la energie să se regăsească în factura fiecărui consumator vulnerabil. Acest lucru ajută și RADET, pentru că ELCEN nu mai poate ridica prețul, astfel încât să fie afectat RADET.

 

Vorbea domnul Vișan de trecut, prezent și viitor. Este adevărat că s-au încercat foarte multe lucruri pentru a adapta cerințelor dumneavoastră lucrurile care nu au funcționat. Acest lucru a presupus implicare din partea primarului general, din partea Guvernului României, din partea Parlamentului și a Comisiilor de Energie, pentru a da un răspuns favorabil solicitărilor dumneavoastră, pentru că, în fond, nu este un favor pe care-l facem RADET. Cred că este o obligație pe care o avem pentru RADET, o obligație pe care o avem față de cetățenii din București și din alte localități din țară.

 

Referitor la situația din prezent, suntem un partener al primarului general, un partener pentru dumneavoastră în a da un răspuns favorabil solicitărilor pe care le aveți. Referitor la ce se va întâmpla în perioada următoare, este greu să vă dau un răspuns, dar pot să vă spun că vom fi aceiași susținători ai dumneavoastră, indiferent de poziția pe care o ocupăm în statul român, pentru că, așa cum știți, asigurăm un interimat din punct de vedere al guvernării, dar vom fi susținătorii dumneavoastră chiar dacă nu ne vom mai afla la guvernare. Important pentru noi este să vă susținem ca și până acum, să susținem Primăria Capitalei, să susținem primăriile de sector, pentru că știm că în centrul atenției lor vă aflați dumneavoastră, se află oamenii, se află bucureștenii și cred că niciun efort nu este prea mare pentru a merge în această direcție.

 

Vă urez succes! Știu că împreună veți reuși, că veți răspunde tuturor provocărilor. Știu că prin efortul dumneavoastră, prin susținerea dumneavoastră, prin efortul primarului general, al colegilor din Parlamentul României, vom reuși să punem în aplicare legislația atât de necesară și măsurile pe care dumneavoastră le așteptați. Vă urez mult succes și să nu vă dați niciodată bătuți în fața provocărilor pe care le aveți, pentru că întotdeauna sunt convinsă că binele va învinge răul, iar activitatea dumneavoastră este una în folosul cetățenilor!