Bună ziua! Sunt onorată să mă aflu astăzi la Vișeu. Sunt onorată să mă aflu în Maramureșul Voievodal.

 

Am ascultat cu foarte multă atenție cum au vorbit despre realizări colegii mei, cum au vorbit Gabi Zetea, domnul primar Coman, Ghiță Șimon, toți au vorbit despre ce au făcut împreună cu dumneavoastră, despre realizările și bucuria de a vă împlini anumite năzuințe pentru Maramureș, pentru localitățile dumneavoastră.

 

De-a lungul guvernării noastre ne-am gândit mereu la oameni și am considerat, pe bună dreptate, că aceste lucruri nu pot fi făcute dacă nu există o bună conlucrare și o dorință de a construi între administrația locală și Guvernul României. În decursul unui an și nouă luni de când sunt premierul României am învățat să conjug verbul „a construi”. Am considerat România familia mea și a trebuit să mă adresez fiecărui membru al familiei, să am grijă de părinți și bunici, să creștem pensiile, să avem grijă de tineri și să creăm locuri de muncă, să avem grijă de oameni și să creștem salariile, să avem grijă de fermieri și să dăm subvențiile la timp, să avem grijă de zona montană, de profesori și de medici, să-i ajutăm pe primarii noștri, cei care au venit cu un program de guvernare și trebuie să îl ducă la bun sfârșit, să susținem PNDL 1 și 2, să implementăm FDI, investițiile prin CNI, astfel încât întreaga țară să se dezvolte. Aceste lucruri nu le-am făcut pentru noi, le-am făcut pentru România și pentru români, pentru că iubim această țară și vrem să se dezvolte. Vrem ca în această țară copiii noștri să-și găsească viitorul, ca părinții și bunicii noștri să fie tratați cu respect.

 

Oameni buni, am vorbit despre ceea ce am făcut și nu sunt puține. Poate nu am realizat tot ce ne-am propus, poate mai sunt multe lucruri de realizat, dar am făcut din programul de guvernare peste 78%, lucruri pe care le-am făcut pentru oameni, pentru că am știut în fiecare clipă că în spatele documentelor pe care le-am avut pe biroul de prim-ministru, în spatele cifrelor sunt oameni, care trebuie tratați cu sensibilitate, cu responsabilitate. Trebuie să mergi în mijlocul oamenilor și să le asculți sfaturile, să dialoghezi cu ei și să vii în întâmpinarea dorințelor lor.

 

Am construit împreună în aceste luni, împreună cu primarul, cu președintele CJ, cu oameni inimoși ca Ghiță și Liviu, împreună cu Dragoș, împreună cu toți cei care au vrut să construiască această țară. Am reușit să punem o temelie solidă pentru construcția acestei țări. Important e ce ne așteaptă, ce va fi mâine, ce va fi poimâine, peste o săptămână sau o lună. Spunea Ghiță Șimon că nu trebuie să fim triști că a căzut un guvern. Da, nu ar trebui să fim triști, așa este în politică: un guvern își termină mandatul, s-a depus o moțiune de cenzură, este un mod democratic de a acționa din partea opoziției, dar nu ne gândim la înlocuirea unui om cu altul, a premierului Viorica Dăncilă cu premierul Ludovic Orban. Ne gândim la ceea ce va fi pentru oameni, ce ne va aduce ziua de mâine, dacă ceea ce am început noi vor continua ei, dacă programele la care făcea referire domnul primar vor mai continua, dacă creșterile de pensii vor mai continua, dacă sunt în stare să aducă copiii înapoi prin investiții și creare de locuri de muncă, dacă vor mai trata cu respect românii, dacă se vor mai implica în proiecte sau vor sta și vor face ceea ce știu mai bine: vor implementa un program de austeritate, vor tăia cele două PNDL, așa cum au afirmat, vor da afară 400 de mii de bugetari acum, în prag de sărbători, așa cum își doresc, vor tăia FDI, așa cum a spus premierul desemnat. Ne gândim: în 30 de ani unii au construit, alții au dărâmat, iar am venit și am construit, iar vin alții și dărâmă. Oare România mai are nevoie de experimente, oare ne mai putem juca cu destinul românilor, cu viitorul acestei țări? Eu zic că nu. Au venit, au dărâmat Guvernul, șase bărbați de stat și comandantul suprem Iohannis , dar nu au venit în loc cu nimic. Președintele candidat, cel care nu are niciun fel de sentimente bune pentru români și România, și-a îndeplinit misiunea de candidat, a dat jos Guvernul și a plecat din țară, iar țara este în instabilitate, fără o direcție în care să meargă, oamenii sunt îngrijorați, ne pun întrebări la care nu știm să le răspundem, pentru că știm ce-au făcut acești oameni, câte lucruri rele au făcut în această țară, dar nu știm ce vor face în perioada imediat următoare.

 

Spunea Gabi că în spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică. În spatele meu sunt, într-adevăr, Mihai Fifor, Ghiță, Liviu, sunt toți românii care vor un destin mai bun pentru această țară, pentru că eu cred că în aceste momente avem nevoie de un președinte care ne unește, un președinte care să ne redea mândria de a fi român, care să ne respecte, care să nu împartă România în buni și răi, care să nu vrea „Guvernul meu”, să vrea un guvern pentru România, un președinte care să vină în fața românilor și să spună „asta am făcut eu în cinci ani de zile”, un președinte care să nu ne trateze cu aroganță de la microfonul Administrației Prezidențiale, un președinte care să vină în mijlocul românilor și să vorbească cu românii, un președinte care să ne reprezinte cu demnitate la Bruxelles și în alte țări ale lumii, care să lupte pentru România și pentru români, nu să meargă și să pârască Guvernul și românii la Bruxelles. Am văzut zilele trecute un președinte care ne-a sfidat pe toți, un președinte care în loc să meargă la Bruxelles și să vorbească de fondurile pe care trebuie să le aloce UE pentru România pentru investiții la nivel local și județean, să vorbească despre fondurile pe Politica Agricolă Comună, pe politica de coeziune, atât de importante pentru țara noastră, a mers la Bruxelles să confunde Franța cu Finlanda, să spună că nu premierul interimar dă următorul comisar, ci premierul desemnat, un președinte care ne dă nouă lecții, dar a încălcat legea fundamentală a țării, Constituția României, un președinte care a acționat doar în interes personal și al grupului din jurul lui, care a acționat ca președinte de facto al PNL, nu un președinte al românilor, un președinte pe care nu l-a interesat ce se întâmplă în țară, care nu e sensibil la strigătul de ajutor pe care i-l adresează românii câteodată. Am văzut un președinte care vorbea impasibil în timp ce un om leșina lângă el. N-a schițat nici măcar un gest, cred că pentru orice om din această sală, în momentul în care vede că cuiva îi este rău sau are nevoie de sprijin, primul gest este să se ducă și îl ajute. Președintele României nu e în stare de așa ceva, pentru că nu iubește oamenii, se iubește doar pe el, pentru că vrea să fie președintele dictator, să fie și președintele României, să aibă și „Guvernul meu”, să conducă și Parlamentul României, este adevărat, cu sprijinul unor trădători.

 

Oameni buni, este timpul ca această țară să-și creioneze singură destinul, să fie a românilor, a tuturor românilor. Eu, ca premier, am luat măsuri pentru toți românii, și pentru cei care m-au jignit, și pentru cei care m-au apreciat, și pentru cei care nu m-au votat, și pentru cei care m-au votat, și pentru cei care ne iubesc, și pentru cei care nu ne iubesc, pentru că nu am vrut să împart țara în două, în buni și răi, în românii de lângă mine și ceilalți. România este a tuturor românilor, nu este a unui președinte care are în suflet numai culoarea galbenă. România trebuie să fie condusă de un președinte care are în suflet roșu, galben și albastru.

 

Știu că vă iubiți comunitățile, regiunea, că sunteți mândri de port, de obiceiuri, de tradițiile frumoase de aici, din Maramureșul Voievodal, știu că vă iubiți țara. Este timpul ca fiecare dintre noi, toți cei prezenți, toți cei de acasă, toți prietenii dumneavoastră să înțeleagă că România trebuie să aibă un președinte al tuturor românilor și fiecare român trebuie să fie parte a proiectului nostru de țară, să contribuie la creionarea viitorului copiilor și nepoților noștri, să tresară atunci când aude imnul național, să fie mândru că este social-democrat, pentru că noi nu am luat niciodată măsuri împotriva românilor și putem să îi privim în ochi, dar fiecare dintre noi, aici, în țara noastră, dar și în afara granițelor țării, trebuie să spunem cu mândrie că suntem români.

 

Am încredere în fiecare dintre dumneavoastră, în fiecare român, am încredere în proiectele de țară pe care noi, românii, le-am avut de-a lungul timpului, dar am învățat de la cei cu ghiocei la tâmple că toate obiectivele importante pentru această țară, toate realizările pe care le-am făcut sunt făcute prin unitatea poporului român. Aceeași unitate o aștept pe 10 și 24 noiembrie. Știu că împreună putem avea un viitor mai bun pentru copiii noștri, știu că împreună putem reda România românilor.

 

Dumnezeu să ne ajute!