Reporter: Ce pozitie are acum PSD fata de putere? Cum va simtiti ca președinte interimar PSD?

Marcel Ciolacu: Nu foarte confortabil, sunt multe lucruri de facut. Am un mandat clar de a organiza Congresul transparent si corect si de a ma ocupa de tot ce e legat de ce inseamna administratie si functionare. Luni e primul BPN care o sa inceapa sa ia decizii politice. Mai sunt detalii administrative care vor fi puse la punct.

 

Reporter: E o perioada tensionata in continuare. Ati facut declaratii despre Guvernul Orban si despre o motiune de cenzura.

Marcel Ciolacu: Referirea mea era punctuala, era clar ca vom intra intr-o perioada de restructurare. PSD a depus o motiune simpla impotriva domnului Citu, nu excludem depunerea unei motiuni de cenzura, dar nu aceasta e prioritatea noastra, nu o depunem de dragul de a o depune. Timpul e scurt pana la locale si e normal ca mandatul meu sa fie cel de a organiza Congresul si de a ne pregati de alegeri.

 

Reporter: Orban a anuntat ca a gasit dezastru la Guvern.

Marcel Ciolacu: As dori sa realizeze ca e la guvernare si ca are responsabilitatea guvernarii. De cand a devenit prim-ministru, ne uitam si nu vedem decat ce nenorociri a facut PSD, dar nu a venit cu nimic concret, in afara sa se imprumute cu 10 miliarde intr-o luna. De atunci tot aud ca sunt mari decizii despre cumularea pensiei si a salariilor, de exemplu, am vazut si alte declaratii ingrijoratoare, ca societatile cu capital de stat vor fi vandute. Trendul e cu totul altul in estul Europei, parca suntem in contratimp iarasi. In Ungaria se rascumpara societatile de stat, se investeste in tarile vecine, iar noi am decis ca ar fi cazul sa le vindem, un lucru foarte grav. Cum sa vinzi CEC? Nu si-a permis nimeni pana acum asa ceva! Sa o ia mai incet, sa vada adevaratele probleme, sa incerce sa il linisteasca pe ministrul Finantelor, ca euro e aproape 5 lei in urma unor declaratii iresponsabile despre o contabilitate dubla! Mi se pare o doza de amatorism. Am mers la referendum si am hotarat cu toti romanii ca Guvernul sa nu mai dea OUG pe justitie, iar acum gasim un artificiu de a veni cu legi de asumare. Noi ne-am luat portia pentru greselile noastre, am platit electoral pentru ca nu am avut capacitatea de a fi suficient de transparenti in modificarea legilor justitiei.

 

Reporter: Actionati prin motiune de cenzura?

Marcel Ciolacu: Sa vedem cum depun legile. Au facut un sistem numit „trenulet”, in care faci un cap de pod dintr-o lege populara si in spatele ei pui 20 de lucruri populare sau nepopulare. E mult discutata lege a alegerilor in doua tururi, e incorect ce se intampla acum. Suntem in timpul desfasurarii unui joc si sa ii schimbi regulile acum e incorect. PSD era injurat ca nu tine cont de Comisia de la Venetia, care a spus clar ca nu se schimba legile cu un an inainte de alegeri. Daca ei depun lege de asumare pe alegeri in doua tururi, PSD depune motiune de cenzura. Am vazut ca si UDMR a anuntat ca va vota motiunea si va trece cu siguranta, iar apoi sper sa avem capacitatea sa propunem un alt guvern. Sunt convins ca președintele din al doilea mandat va respecta Constitutia. Pana acum a respectat-o, ne-a numit trei premieri, desi a intarziat anumite numiri intr-un joc politic. Cand a existat o majoritate in Parlament, a respectat jocul democratic.

 

Reporter: Orban a declarat ca vrea sa interzica cumulul pensiei cu salariul la stat.

Marcel Ciolacu: Chiar daca principiul pare corect, cred ca Orban ar trebui sa spuna care ar fi normele. Daca la o primarie nu gasesti un medic intr-un oras de munte ca sa vina acolo, trebuie sa dai dreptul acelei comunitati sa aiba medic, indiferent ca e pensionar, caci poate ar vrea sa mai profeseze in continuare. Nu poti sa indrepti o nedreptate cu alta nedreptate. Orban nu a iesit din logica electorala, asa face un om politic superficial, continua sa joace un joc electoral sperand ca vor fi anticipate. E cazul sa vorbeasca mai putin si sa munceasca mai mult. Noi vorbim doar de decizii care urmeaza sa fie luate.

 

Reporter: E constitutional? Ne iau de prosti pe toti?

Marcel Ciolacu: Este constitutional, nu ii interzice legea. Orice da guvernul e constitutional pana cand CCR se exprima. In speta OUG, acestea sunt atacate de Avocatul Poporului. Dar oricum nu au luat nici o decizie, singura decizie e ca ne-am imprumutat intr-o luna cu 10 miliarde. Tot ce fac este intr-o logica electorala, PNL nu isi asuma inca Guvernul si conducerea tarii. Noi nu suntem grabiti sa il amendam pe domnul Orban, urmeaza sa vedeti noua strategie pe care o adoptam de luni. Vrem sa asteptam sa ia decizii, deocamdata doar comentam ce spun Orban sau orice alt ministru din Guvern. Sunt doar propuneri la televizor, pana acum Guvernul nu a luat nicio decizie. Avem o strategie de opozitie reala, concreta si imediata. Imi pare bine ca PSD functioneaza bine si decizia doamnei Dancila de a isi da demisia, intr-un mod cat se poate de normal, ma bucura. Lucrurile au mers foarte repede.

 

Reporter: Orban anunta concedieri in sistemul bugetar.

Marcel Ciolacu: Presupun ca vor fi concediati oameni, asa arata restructurarea pe care vor sa o faca. Asteptam sa o faca si veti vedea reactia noastra. Exista o monitorizare, ne intereseaza ce vor face si vom urmari totul ca un partid de opozitie, cel mai puternic partid de opozitie, daca nu chiar unicul.

 

Reporter: Sunt posibile anticipatele?

Marcel Ciolacu: In orice stat democratic, anticipatele se fac in momente de criza. Acum nu exista o criza in Romania, exista un Parlament ales, un președinte ales si un guvern minoritar, nu e prima oara cand e un guvern minoritar, au mai fost Guvernele Boc, Tariceanu, Ciolos. In Constitutie exista aceasta posibilitate, dar nu e o criza. Cand nu poti sa investesti un Guvern, cum se intampla in Israel acum, faci anticipate. Care e logica lor acum? Eu cred ca dansii incearca sa forteze anticipatele in urma unor sondaje, lucru total nedemocratic si neproductiv pentru Romania. A incercat si PSD in 2003 sa le provoace si decizia politica a fost ca nu e corect pentru democratie sa faci anticipate cand esti tu, ca partid, pe val. Cred ca schimbarea guvernelor PSD a stat la baza esecului nostru din alegeri. Cand ai o majoritate, nu vorbesti de anticipate.

 

Reporter: Exista un conflict mocnit intre Iohannis si Orban?

Marcel Ciolacu: Nu stiu, dar m-as bucura! E normal acest lucru, cand esti partid de opozitie, e dreptul nostru. Anticipatele nu isi au rostul si anul viitor avem alegeri, unde e graba? Ce justifica aceasta creare a unei crize politice artificiale? E un joc de conjunctura, sa creezi o criza pentru un joc de conjunctura? Incerc sa ma pun in locul lui Iohannis si presupun ca as respecta ad litteram Constitutia.

 

Reporter: De ce ati pierdut alegerile?

Marcel Ciolacu: Daca ne referim doar la prezidentiale, cu toate ca sunt legate cu cele din mai, au fost niste decizii gresite luate de PSD dupa pierderea europarlamentarelor. Ar fi fost alti pasi de facut, dar nu ma numar printre cei care considera ca ar fi trebuit sa iesim de la guvernare. De fiecare data cand președintele a fost si prim-ministru, cum a fost Adrian Nastase, a fost o logica, guvernarea a functionat foarte bine, Guvernul Nastase a fost un guvern bun, daca nu exceptional. Partidul nu vedea atunci alta candidatura, si eu eram membru atunci, prefect la Buzau, am sustinut aceasta idee. A urmat in oglinda Victor Ponta președinte si prim-ministru, tot dupa o guvernare buna. Decizia candidaturii lui Ponta s-a dovedit gresita si am pierdut alegerile. Dupa europarlamentare, eu am fost un sustinator al ideii ca Viorica Dancila sa devina președintele partidului, pentru ca guvernarea era buna si coerenta, dar decizia ca dansa sa fie candidat a fost una gresita, trebuia ca PSD sa fie mai curajos.

 

Reporter: Cum s-a ajuns sa candideze doamna Dancila? Confirmati spusele lui Paul Stanescu?

Marcel Ciolacu: Cand esti președintele PSD, iti asumi niste decizii. Majoritatea a decis prin vot, dar dânsa era in masura sa spuna ca nu candideaza si lucrurile erau cu totul altfel. A fost un pic de conservatorism, ne-a fost frica sa luam niste decizii mai curajoase. În acel moment ne aflam intr-o alianta cu domnul Tariceanu, a fost o sarabanda de greseli. Poate si un candidat independent era o decizie mai buna, dar PSD nu a reusit sa treaca peste orgoliul de a avea candidat, cu toate ca nu am intrat in alegeri intr-o situatie confortabila.

 

Reporter: Credeti in ideea de blat?

Marcel Ciolacu: Nu, imi place sa cred ca cunosc PSD, sunt membru al acestui partid de multi ani, a fost o decizie proasta. Cateodata devii prizonierul șanțului in care sapi! Venise si pierderea alegerilor din mai, nu a fost o suficienta conectare la realitate. Discutii am avut cu doamna Dancila si repet: este decizia președintelui partidului, cel care trebuie sa dea tonul. De aceea cred ca demisia doamnei Dancila a fost indreptatita. Eu m-as fi uitat mai bine la cifre si mi-as fi luat mai multe informatii. Nu o acuz pe doamna Dancila, a fost o perioada grea pentru dansa si pentru PSD, au fost timpi foarte scurti, dar e adevarat ca deciziile gresite se platesc.

 

Reporter: La Buzau ati castigat in turul 1, ati pierdut in turul 2 la mustata. De ce?

Marcel Ciolacu: A fost o diferenta foarte mica de 700 de voturi. Asta a fost scorul, pana la urma votul oamenilor nu trebuie judecat, poporul e suveran. Este una dintre organizatiile fruntase, suntem pe locul sase ca procent electoral.

 

Reporter: Se putea mai mult in alte zone?

Marcel Ciolacu: Era posibil sa fie mai bine organizati, dar sunt analize care se fac in interior. Eu am vorbit cu colegii mei, pe Moldova mai ales, nu ma asteptam sa pierdem. La Buzau, cel putin, un coleg ma intreba daca am putut sa dorm dupa o diferenta asa de mica! Trebuie sa vedem unde au fost greselile noastre.

 

Reporter: Domnul Badalau a castigat la Giurgiu, dar s-a remarcat printr-o declaratie pentru care a fost sanctionat. Dă bine sa apareti in poza cu el la ziua dumnealui?

Marcel Ciolacu: Eu imi asum si bunele, si relele. Incerc sa gandesc normal si sa traiesc intr-o tara normala. Declaratiile lui au fost grave, iar decizia CEX a fost una serioasa. E prima data in 20 de ani cand e indepartat din conducerea centrala, dar doresc ca deciziile in ce priveste membrii de partid in organizatia mea sa fie luate in cadrul organizatiei si asa trebuie sa se intample si la Giurgiu. Am fost invitat de domnul Badalau, nu era ziua dansului, ziua dumnealui este astăzi, ci o intalnire cu primarii din judet, mi s-a parut normal sa merg, pentru ca trebuia sa arat organizatiei ca nu a fost o decizie personala. Domnul Badalau nu m-a sustinut intotdeauna, dar nu trebuie ca o organizatie sa intre in niste discutii cum ca as avea ceva personal cu domnul Badalau. Una e slujba, alta e ce se intampla! E posibil sa am costuri de imagine ca am fost asociat cu domnul Badalau, dar nu mi-e rusine ca am fost acolo si imi asum aceasta speculatie, pentru ca din partea mea a fost un lucru normal sa fiu alaturi de primarii PSD.

 

Reporter: Cum va desfiinta Guvernul Sectia Speciala?

Marcel Ciolacu: E o discutie intreaga. Traim intr-o tara democratica, exista niste reguli, cu totii am vazut cum a functionat justitia fara Sectia Speciala, cine spune ca nu au existat abuzuri nu are treaba cu realitatea din Romania. Au existat protocoale total ilegale, lucru recunoscut inclusiv de Comisia de la Venetia. De ce ne inversunam sa nu vedem cum functioneaza justitia cu Sectia Speciala? Despre desfiintarea Sectiei, nu cred ca contam mult in aceasta ecuatie, cred ca judecatorii trebuie sa vina sa aiba o discutie in Parlament, transparent, indiferent cat dureaza, ca nu ne grabeste nimeni.

 

Reporter: Se intoarce Mihai Tudose in PSD?

Marcel Ciolacu: E posibil. Trebuie o discutie in organizatia Braila, tinand cont ca dumnealui e europarlamentar. Domnul Tutuianu a anuntat ca nu se intoarce, a pus niste conditii, sa nu fie nu stiu cine sau nu stiu cine! Domnul Grindeanu si domnul Neacsu au fost exclusi abuziv, sunt bineveniti inapoi in partid.

 

Reporter: Cu Victor Ponta ce relatii aveti?

Marcel Ciolacu: Institutionale, e lider de grup, iar eu sunt președinte Camerei. Facem politica, mereu sunt posibile aliante.

 

Reporter: Se intorc Itu si Nasra la Cluj?

Marcel Ciolacu: Sunt in PSD, sunt membri in regula ai partidului, am si vorbit cu dansii.