Dragi colegi social-democrați, stimați invitați, bun venit tuturor la Congresul Extraordinar al Partidului Social Democrat! Vreau să le urez la mulți ani tuturor celor care astăzi își serbează ziua onomastică, tuturor celor care poartă numele de Petru sau Pavel!

 

Stimați colegi, văd în această sală mii de oameni dedicați, puternici, loiali credinței social-democrate și românilor, ceea ce îmi întărește convingerea că suntem un partid puternic, capabil să continue o guvernare prosperă și să reclădească pe unitate, dialog, respect și decență. Este momentul nostru, dragi colegi, să dovedim încă o dată că suntem echipa cu cele mai bune soluții, formată din oameni uniți și preocupați de binele societății și de bunăstarea românilor. Salut prezența numeroasă a jurnaliștilor și a analiștilor politici, a medicilor, a profesorilor, a agricultorilor, a specialiștilor din domeniul IT, a reprezentanților sindicatelor și a revoluționarilor, a mediului de afaceri, a reprezentanților corpului diplomatic și societății civile. Interesul dumneavoastră pentru evoluția și traiectoria partidului ne onorează și ne responsabilizează. Mai mult ca oricând, este timpul ca PSD să demonstreze că are forța să răspundă corect așteptărilor din societate. În prezența dumneavoastră și în fața românilor, vom avea dezbateri de substanță constructive, transparente și îmi doresc ca acestea să aibă loc sub semnul unei bune credințe, al decenței și al respectului. Sunt valori ale social-democrației la care trebuie să ne raportăm cu toții. Nu sunt singurele: social-democrația înseamnă grija față de oameni, tratament corect și fără discriminări, prosperitate pentru cât mai mulți, solidaritate față de cei vulnerabili, stabilitate socială.

 

Acestea sunt, în esență, valorile care trebuie să ne ghideze în deciziile pe care le luăm de acum înainte. Avem o bază solidă. Istoria ultimilor 30 de ani ne arată că PSD a avut guvernările cu cele mai bune rezultate pentru români și de fiecare dată am fost nevoiți să reparăm ceea ce au distrus alții, să eliminăm nedreptățile făcute oamenilor, să restabilim drepturile care le-au fost negate, să reclădim încrederea cetățenilor, să aducem stabilitate în viața românilor, să unim generații și să reconciliem partenerii sociali. Este Partidul Social Democrat soluția cea mai bună pentru guvernarea României? Răspunsul este cu siguranță da, iar sprijinul și susținerea dumneavoastră îmi dau încrederea că am făcut ceea ce trebuie în calitate de prim-ministru, îmi dau puterea să merg mai departe, pentru că, dragi colegi, eu sunt mândră că sunt social-democrată și sunt onorată că m-ați învestit cu responsabilitatea guvernării. Mă bucură că am reușit împreună să facem lucruri bune pentru români. Voi prezenta câteva dintre rezultatele guvernării și viziunea noastră pentru perioada următoare, pentru că sunt în continuare multe lucruri de făcut.

 

Am readus România între statele europene cu cea mai mare creștere economică, un succes incontestabil al guvernării PSD-ALDE. Este răspunsul ferm dat adversarilor noștri politici și tuturor celor care au criticat la începutul mandatului programul nostru de guvernare. Cifrele vorbesc de la sine, însă cel mai important este că această creștere economică se reflectă în calitatea mai bună a vieții românilor.

 

Vorbeam despre grija pentru cetățeni: noi suntem cei care am oferit mai multe locuri de muncă și mai bine plătite. Am adus șomajul la un minim istoric și prin măsurile noastre am crescut veniturile tuturor angajaților, atât la stat, cât și în mediul privat. Ei ce au făcut? Au tăiat salarii și au lăsat oamenii fără un loc de muncă. Noi am majorat salariile medicilor, ei i-au trimis să lucreze în străinătate. Am redat demnitatea părinților și bunicilor noștri, oferindu-le pensii mai mari, acces la medicamente mai ieftine. Ei le-au pus taxe și le-au îngrădit drepturile la venituri decente. Românii știu aceste lucruri și au dreptate când spun că nu este suficient. Sunt în continuare români care o duc greu și care se uită la noi cu speranța celui căruia i-a fost promis că nimeni nu va fi lăsat în urmă. Am văzut acest lucru în deplasările pe care le-am făcut în țară și dumneavoastră, cei aflați în sală, știți la fel de bine care sunt așteptările oamenilor din comunitățile pe care le reprezentați. Suntem social-democrați, este datoria noastră să revenim la temele importante pentru noi toți, să recâștigăm încrederea oamenilor, să revenim la ceea ce ei așteaptă de la noi: lipsurile, calitatea sistemului medical și a celui din învățământ, nivelul de trai sunt probleme reale ale oamenilor și ele trebuie să reprezinte preocupările noastre, adică drumuri mai bune, acces la servicii de sănătate la standarde ridicate, școli moderne, servicii de canalizare și apă curentă. Pentru toate acestea avem nevoie de investiții în orașele, comunele și satele României.

 

Obiectivul nostru principal, să aducem mai mulți români în clasa de mijloc, produce deja efecte, dar el trebuie continuat cu toate forțele. Am făcut pași importanți în deblocarea investițiilor publice, investițiilor private și din fonduri europene. Anul acesta am suplimentat bugetul investițiilor cu 15,7 miliarde de lei față de anul trecut din care 6 miliarde sunt doar pentru infrastructura de transport. Am finanțat și finanțăm în continuare toate localitățile României să se dezvolte în același ritm prin PNDL. Construim împreună școli, grădinițe, centre medicale, drumuri, infrastructură de apă și canalizare. Chiar la ședința de Guvern din această săptămână am alocat fonduri guvernamentale pentru continuarea proiectelor dezvoltate prin PNDL. Îi întreb pe primarii din sală: există vreo localitate în care să nu fie măcar un proiect finanțat și dezvoltat prin PNDL? Dar vrem să facem și mai mult. Am înființat Fondul de Dezvoltare și Investiții, instrument prin care primăriile din toată țara au acces la finanțare pe termen lung pentru dezvoltarea comunităților. Deja avem peste 1500 de cereri de finanțare. Domnilor și doamnelor primari, am luat decizia bună? Mergem în direcția corectă. Viziunea mea este aceea că dezvoltarea comunităților locale se poate face prin descentralizare și servicii moderne la toate nivelurile administrației. Acesta este principalul scop pentru care am depus toate eforturile ca administrația publică din România să beneficieze de un cadru coerent și unitar oferit de Codul Administrativ pe care l-am adoptat în această săptămână la Guvern.

 

Am văzut în spațiul public multe comentarii ale adversarilor noștri, care nu au avut curajul politic sau poate capacitatea să-și asume acest act complex și de aceea vă întreb pe dumneavoastră: este nevoie de noul Cod Administrativ? Ajută la modernizarea României? Eu cred că da! Cred că este un act care ajută comunitățile locale și care contribuie la profesionalizarea administrației în folosul cetățenilor. Tot pentru dezvoltarea României am modificat legislația achizițiilor publice, astfel încât să scurtăm procedurile, iar investițiile statului să înceapă mai rapid. Am făcut legea parteneriatului public privat care dă posibilitatea companiilor private să vină alături de stat în dezvoltarea proiectelor de investiții. Lucrurile se mișcă. Două dintre proiectele de infrastructură rutieră care vor fi realizate în parteneriat public privat se derulează conform calendarului stabilit. Mă refer la proiectul autostrăzii Ploiești-Brașov, pentru care contractul de parteneriat public privat se află deja în faza finalizării, și la proiectul Târgu Neamț-Iași, pentru care a început procedura de achiziție publică. Acestora li se adaugă policlinica multifuncțională „Doctor Calistrat Grozovici”, care de asemenea se află în procedură de achiziție publică.

 

Am deblocat fondurile europene. Când am preluat guvernarea de la tehnocrați, absorbția era zero. Astăzi, am adus România aproape de media europeană. Avem 30% absorbție, față de media europeană de 32%. Acești bani europeni au intrat în economie. S-au făcut proiecte, companiile au avut de lucru, s-au creat noi locuri de muncă și s-au plătit mai mulți bani către bugetul de stat. În paralel cu investiții din fonduri guvernamentale și europene, se dezvoltă investițiile private. În guvernarea noastră, am stimulat mediul de afaceri prin facilități fiscale și programe de dezvoltare a antreprenoriatului. Am redus TVA pentru mai multe categorii de produse, am eliminat 102 taxe, am stimulat înființarea de noi afaceri prin programul „Start-up Nation”, un program extrem de apreciat pe care-l continuăm și în acest an. Am stimulat sectorul construcțiilor, unde am stabilit un salariu minim net de cel puțin 500 de euro și am redus taxele pe muncă, astfel încât muncitorii din construcții să revină acasă, iar dezvoltatorii să aibă forță de muncă. Am redus taxele la întreprinderile mici la doar 1% din cifra de afaceri, iar aproape toate firmele care beneficiază de acest regim sunt firme românești. În plus, indiferent de natura capitalului – străin sau românesc – 28 de proiecte cu impact semnificativ în economie sunt sprijinite în acest moment de Guvernul României.

 

Dragi colegi, guvernarea nu a fost perfectă, dar cu siguranță a fost eficientă. Aveți mai multe detalii despre realizările noastre în raportul de guvernare pe care l-ați primit deja. Avem motive să fim mândri de ceea ce am realizat și să privim cu încredere spre ce avem de făcut în continuare. Românii nu au timp să aștepte. România are nevoie de investiții, iar întreaga atenție a Guvernului este orientată spre dezvoltarea infrastructurii, modernizarea serviciilor de sănătate și de educație. Românii ne spun că nu am făcut suficiente investiții în autostrăzi. Așa este! Este nevoie de mai mult. Am făcut investiții în diferite segmente de autostrăzi, pe Lugoj-Deva, pe Autostrada Transilvania, pe Sebeș-Turda, pe centura Bacăului, pe Autostrada Moldovei, pe Câmpia Turzii-Târgu Mureș, pe centura de sud a Bucureștiului, însă oamenii vor o autostradă terminată de la un capăt la altul, vor să vadă un proiect început și dus la bun sfârșit și, iarăși, au dreptate.

 

În calitate de prim-ministru, mă angajez în fața dumneavoastră că vom face o autostradă cap-coadă. Am demarat deja analiza pentru a vedea exact care este proiectul cel mai bine pliat pe așteptările românilor, iar noi suntem pregătiți să finanțăm acest proiect de la bugetul de stat. Și vă mai promit un lucru: nu voi mai tolera niciun fel de întârziere, nici din partea autorităților, nici din partea constructorilor. Fiecare proiect de investiții în infrastructură va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa coordonare a prim-ministrului. Acest departament va furniza săptămânal informații despre stadiul proiectelor și încadrarea în termenele stabilite. Cine nu le respectă pleacă acasă fără excepție!

 

Românii au nevoie de spitale noi, de condiții mai bune în sănătate, echipamente medicale performante. Avem cel mai mare buget alocat sănătății și investițiilor în sănătate. Prin programul de guvernare, ne-am asumat să construim noi spitale regionale de urgență. Avem specialiști bine pregătiți, acum și bine plătiți, dar pentru un act medical de calitate este nevoie de spitale performante. Am făcut pași importanți pentru realizarea spitalului regional Iași. Prin implicarea Guvernului în dialogul cu partenerii europeni, lansarea procedurilor de achiziție publică a serviciilor de proiectare tehnică, execuție și asistență tehnică pentru acest spital se va face la finalul lunii iulie, iar cererea de finanțare pentru întregul proiect va fi transmisă în această toamnă Comisiei Europene. Am identificat și cea mai potrivită soluție pentru construirea unui spital regional la Constanța. Suntem într-o fază avansată a discuțiilor pentru demararea acestui proiect în parteneriat cu guvernul Turciei. Am majorat salariile medicilor, dar nu e suficient dacă nu au la dispoziție echipamente medicale pentru a-și face bine meseria. În perioada următoare vom face investiții masive în echipamente medicale de ultimă generație pentru a dota spitalele din România. Am prevăzut în buget banii necesari pentru a continua dotarea spitalelor cu aparatură RMN și computere tomograf și pentru modernizarea sălilor de operații, pentru tratarea arsurilor, pentru radioterapie în spitalele de urgență din toată țara.

 

Doamnelor și domnilor, guvernăm pentru generația de astăzi, dar și pentru generațiile viitoare. Educația este un alt domeniu prioritar în care ne-am luat angajamente ferme într-un moment încărcat de însemnătate pentru întreaga societate, ședința solemnă de la Alba Iulia prin care am marcat Centenarul Marii Uniri. Construim împreună cu partenerii sociali un sistem de educație modern, adaptat cerințelor de pe piața muncii. Ne-am asumat să creștem în fiecare an fondurile bugetare pentru acest domeniu, să majorăm mai devreme decât am prevăzut prin legea salarizării veniturile cadrelor didactice, să modernizăm școala românească, să oferim condiții adaptate evoluțiilor tehnologice în învățământul românesc. Ne ținem de acest plan. Investițiile reprezintă cheia modernizării României și baza unei creșteri economice solide și sustenabile, iar creșterea economică înseamnă implicit creșterea veniturilor la bugetul de stat și resurse pentru creșterea veniturilor populației și aducerea mai multor români în clasa de mijloc.

 

Calendarul majorărilor de pensii și salarii e stabilit și îl vom pune în aplicare. Avem la 1 septembrie două majorări importante pentru pensionari: punctul de pensie, care va crește cu 15%, la 1265 de lei, și pensia minimă, care se va majora cu 10%, de la 640 la 704 lei.

 

Dragi colegi, am avut rezultate de necontestat care trebuie continuate pentru a răspunde cât mai bine așteptărilor românilor, mediului de afaceri, societății civile, tuturor partenerilor noștri sociali, dar și politici. Dialogul și consultările permanente sunt instrumentele care ne păstrează aproape de oameni și de societate. Am început deja să relansăm dialogul cu partenerii sociali, trebuie să reluăm dialogul cu cetățenii, să ascultăm cu atenție ceea ce își doresc de la noi pentru ca deciziile guvernamentale să fie în deplină concordanță cu așteptările lor. Am primit un semnal puternic la alegerile europarlamentare din partea cetățenilor și vom ține cont de el. Este clar că soluțiile pentru asigurarea dreptului la vot al românilor trebuie luate rapid, pe baza unui dialog corect și al unor proceduri bine gândite, chiar dacă unii, în lipsă de soluții, apelează la tactici electorale. Salut constituirea comisiei parlamentare care se va ocupa de noile reglementări care să pună capăt pentru totdeauna problemelor ce țin de votul românilor din afara granițelor țării. Avem trei soluții pe care le susțin fără rezerve: extinderea votului prin corespondență la toate tipurile de alegeri naționale, instituirea votului prelungit pe mai multe zile în diaspora, suplimentarea numărului secțiilor de votare în diaspora. Solicit public și celorlalte partide, și domnului președinte Iohannis să se implice activ în această problemă și să vină cu soluții concrete, nu doar cu critici și blocaje, dar vă mărturisesc că nu am prea mari așteptări.

 

Am însă așteptări de maturitate politică din partea PSD, un partid conectat la adevăratele teme de interes pentru cetățean. Am nu doar așteptări, ci mai ales încredere în dumneavoastră, dragi colegi, că nu ne vom mai lăsa atrași în teme false. Mă refer aici la tema justiției și la modul în care am dezbătut-o atâta timp în spațiul public. Să fie foarte limpede: o discuție despre abuzurile și neregulile din justiție era necesară, practicile netransparente care au luat forma unor protocoale secrete trebuie clarificate. Astfel de practici și abuzuri nu-și au locul într-un stat de drept și trebuie combătute în deplină transparență și cu implicarea celor care sunt responsabili de înfăptuirea actului de justiție. Vreau însă ca această luptă cu abuzurile să nu mai fie percepută ca o luptă pentru politicieni, să nu mai pară o luptă între justiție și politică, între magistrați și clasa politică. Vreau să ducem o luptă împotriva abuzurilor pentru a-i apăra pe cetățeni, pentru garantarea drepturilor omului. Pentru că cetățeanul obișnuit este cel mai vulnerabil în fața abuzurilor statului. El nu se poate apăra, nu se poate face auzit. Nu poate exista stat de drept fără respectarea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

 

În același timp, nu trebuie să mai intrăm în dispute inutile, să ne izolăm în plan extern și să dăm impresia că suntem mai preocupați să schimbăm legile pentru cine știe ce interese ascunse. Am părut mai preocupați de justiție decât de sănătate, de educație sau de investiții. Acest lucru, pe bună dreptate, i-a supărat pe oameni și a dus la o ruptură de dialog, dar și de încredere. Trebuie să dovedim că am înțeles votul de la referendum și că vom respecta opinia cetățenilor. Guvernul nu va emite nicio ordonanță de urgență în legătură cu funcționarea sistemului judiciar. Orice modificare legislativă în privința modificării sistemului judiciar trebuie să se facă printr-o dezbatere transparentă, prin consultarea amplă a organizațiilor profesionale din sistemul judiciar, dar și prin consultarea organismelor internaționale în domeniu. Vom susține respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor români în egală măsură cu lupta împotriva corupției, atât în România, cât și în orice parte a lumii, dar pentru asta avem nevoie de parteneri care să ne deschidă ușile, să ne asculte, și în fața cărora să avem credibilitate. Susțin relansarea dialogului cu partenerii noștri europeni, iar rezultatele excelente pe care le-am obținut în exercitarea mandatului de președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene ne legitimează în fața Europei. Trebuie să consolidăm dialogul cu partenerii noștri transatlantici pentru ca România să rămână un exemplu de bună cooperare în regiune. Trebuie să-i avem parteneri, nu adversari, în această luptă împotriva abuzurilor. Îi putem avea parteneri, ei își doresc acest lucru. Trebuie doar să avem un dialog real, onest cu toți partenerii noștri, inclusiv cu Partidul Socialiștilor Europeni. Locul PSD este în marea familie social-democrată europeană, ca partid atașat valorilor europene, credibil și respectat în Europa.

 

Îi salut și pe prietenii noștri din Republica Moldova prezenți în această sală. Ca pro-european convins, susțin calea pro-europeană a Republicii Moldova ori de câte ori am ocazia. Dialogul pe plan extern înseamnă promovarea intereselor românilor și ale României. În acest an și jumătate de când conduc Guvernul, am participat sau organizat peste 230 de evenimente și întâlniri cu partenerii externi. Mi-am vorbit tot timpul de bine țara, indiferent de luptele politice de acasă. Am promovat România, am prezentat avantajele noastre în turism, în economie, am deschis calea unor investiții străine puternice. Avem astfel un fundament solid pentru reconstruirea dimensiunii europene și internaționale a partidului nostru.

 

Dragi colegi, toate istoriile importante ale umanității au în centrul lor fie un conflict, fie o călătorie. Știu că oponenții noștri aleg să creadă în conflict ca motor principal al activității și discursului lor. Eu însă vă propun să alegem călătoria, parcursul, procesul sănătos de construcție și progres. Asta am venit să vă propun astăzi. Un drum cu câteva borne clare, care are ca destinație o Românie puternică și unită, alături de un PSD puternic și unit. Întrebarea pe care ne-o pun românii în ultimii ani este clară: unde vrem să ajungem? Răspunsul nostru de azi înainte este la fel de clar: într-o Românie la puterea a zecea! O Românie echitabilă și performantă, deschisă și curajoasă, solidară și demnă!

 

Vin astăzi în fața dumneavoastră și în fața tuturor românilor cu un program politic fără echivoc, o hartă care să ajute România și partidul nostru să-și găsească direcția și încrederea. Documentul conține în egală măsură viziunea noastră și cererile românilor, își propune pentru prima oară în ultimii ani nu doar un consens în interiorul partidului, dar și un dialog deschis cu toți cetățenii României. Sunt un om care ascultă, adună, decide și acționează pentru binele comun. Asta vă propun și vouă: să îmbrățișați cele zece principii care urmează. Dacă vom acționa în spiritul lor, vom regăsi la capătul drumului România pe care ne-o dorim și pe care și-o doresc românii.

 

Unu, PSD face o politică pentru oameni, nu împotriva oponenților. Asta trebuie să explice fiecare lider și fiecare membru de partid de acum înainte, cu fiecare ocazie. Cetățenii nu vor politicieni care se luptă între ei, ci vor oameni politici care le apără interesul și viitorul. Doi, rămânem cel mai pro-european partid din România. Suntem forța care a dus România în NATO și în Uniunea Europeană. Este datoria noastră morală față de istorie și viitor să fim un partener proactiv în Europa. Ne asumăm valorile de stânga și istoria social-democrației. Ne reidentificăm cu valorile noastre. Oricine crede în grija pentru oameni, în solidaritate, justiție socială și egalitate de șanse este de stânga. România adevărată, pe care o știm de atâta vreme, este de stânga. Democrația internă, națională și europeană, nu se negociază. Pornind din interiorul partidului până la cele mai înalte foruri publice, trebuie să fim ghidați de dialog, argumente, transparență decizională și responsabilitatea votului. Intoleranța de orice fel descalifică actul politic. Radicalizarea spațiului politic în relația cu oponenții noștri sau în organizația noastră este inacceptabilă și, după cum se vede, sancționată dur de către electorat. Maturitatea ne obligă să evităm această capcană. România nu se oprește la marginea orașelor și a salariului mediu. Nu vom accepta orbirea voluntară a forțelor politice care văd și judecă România din limuzină sau aeroport. Facem politică pentru toți românii, nu doar pentru cei aflați de partea câștigătoare a loteriei sociale postdecembriste. Lucrăm pentru o societate în care nimeni nu este lăsat în urmă. Asta înseamnă social-democrația: să ne asigurăm că nimeni nu se mai pierde demersul țării de acum înainte, că nimeni nu mai este forțat să fugă, să abandoneze, să-și piardă speranța. Combatem acum inegalitățile sociale, credem în șanse egale. Distanța dintre rural și urban, dintre clădire de birouri și fabrică, dintre centru și periferie trebuie să fie scurtată acum. Fără șanse egale garantate de un stat puternic, creșterea economică nu este resimțită de cei mai mulți. Susținem progresul, abordăm lucid problemele actuale și viitoare. Să nu ne temem de schimbare! Să nu evităm discuțiile dificile despre subiectele zilei, de la schimbările climatice la evoluția tehnologică accelerată. România trebuie să fie pregătită, ba chiar să aibă un pas în față pentru a se dezvolta corect. Vrem o Românie care contează într-o Europă socială. Indiferent de ce vor unii să credem, nu suntem nici o țară de mâna a doua, nici una neputincioasă în relația cu partenerii noștri europeni. Am dovedit că știm locul pe care ni-l dorim în Europa. Acum trebuie să dovedim că știm ce Europă ne dorim, una socială, deschisă și cinstită pentru toți cetățenii săi.

 

Dragi colegi, programul politic pe care vi-l propun, România la puterea zece, se află în mapele pe care le-ați primit. Conține un manifest general, poziționarea PSD în relațiile interne, dar și în comunicarea publică și o viziune socială cu direcții de reconectare la stânga europeană și o asumare a misiunii PSD de apărător al drepturilor celor mulți. Conține, de asemenea, o viziune economică, de dezvoltare, fundamentele reconstrucției noastre de partid și direcțiile de comunicare în plan intern și internațional. Am toată încrederea în această proiecție pentru viitor.

 

Dragi colegi, pentru a construi România pe care ne-o dorim, la puterea a zecea, trebuie să ținem minte că schimbarea începe cu noi, cu voi, cu toți cei care știu că trebuie să mergem mereu înainte uniți, pentru că numai împreună suntem puternici.

 

Vă mulțumesc!