ÎntrebareE un act de curaj sau un act al unui premier care înțelege ce nu mai vor românii de-acum încolo?

Viorica Dăncilă: Este un act de normalitate, trebuie să răspund întotdeauna pozitiv și celor care mă plac, și celor care nu mă plac, și celor care mă înjură, și celor care mă apreciază.

 

ÎntrebareSunteți președintele votat al partidului de azi. Au fost multe voturi pentru Liviu Pleșoianu.

Viorica Dăncilă: Nu știu încă rezultatul, dar îi apreciez foarte mult pe colegii mei. Votul a fost cel care a acordat încredere președintelui partidului, președintelui executiv și secretarului general.

 

ÎntrebareCe vă propuneți de acum încolo? Sunt cheltuieli foarte mari ale Guvernului. Opoziția a mimat negocierile politice.

Viorica Dăncilă: Cred că în momentul în care faci acest lucru, vii cu un program de guvernare, nu să schimbi o persoană cu alta fără a avea un program de guvernare, fără să le spui cetățenilor ce oferi dacă reușești să dărâmi acest Guvern. E adevărat, trebuie să facem o prioritizare a fondurilor, a obiectivelor  și chiar azi am spus că e important să construim o autostradă cap-coadă, chiar dacă o facem din fonduri guvernamentale. Acest lucru implică o mare chibzuință, o cântărire a direcțiilor în care ducem fondurile. Trebuie să vedem și cum creștem absorbția fondurilor europene și cum mergem pe parteneriatul public-privat.

 

ÎntrebareAdică am putea vedea ceva schimbări în program?

Viorica Dăncilă: Nu poți schimba programul de guvernare, pentru că legea nu-mi permite. Programul a fost votat în Parlament, dar pot să ajustez măsuri, astfel încât să vorbesc despre chibzuință, să vedem ce-și doresc românii și noi să ne pliem pe aceste dorințe ale lor.

 

ÎntrebareCum vă veți împăca cu cei care susțin curentul vechiului discurs din PSD?

Viorica Dăncilă: Într-un partid, ca și în societate, trebuie să existe democrație, să las fiecare membru să-și spună punctul de vedere, dar nu trebuie să mergem pe o temă care a adus atâtea deservicii PSD. Trebuie să mergem pe temele pe care oamenii și le doresc. S-a vorbit foarte mult de justiție și am lăsat deoparte realizări ale Guvernului. Ne-am axat pe o temă, iar cetățenii, chiar și membri de-ai noștri, s-au desprins de această temă și nu ne-au mai votat. Au fost mulți care au avut această temă mereu ca prim obiectiv.

 

ÎntrebareDacă sondajele vor arăta că sunteți cel mai bine cotat lider, veți refuza o candidatură la prezidențiale?

Viorica Dăncilă: Nu am luat în calcul acest lucru, în sondajele pe care le fac nu figurez decât în dreptul liderilor partidelor politice. Nu m-am gândit la acest lucru. Eu sper să avem un candidat din rândurile PSD care să aibă șanse și să câștigăm alegerile prezidențiale. În sondaje am introdus numele celor care și-au exprimat dorința de a candida, un candidat comun și un candidat din afara partidului, dar fără a-l nominaliza. Trebuie să fim foarte atenți și să mergem cu candidatul care are cele mai mari șanse pentru a câștiga alegerile prezidențiale, candidatul care poate avea în spate întreg partidul.

 

ÎntrebareSe vorbește că PSD riscă să nu intre în turul II.

Viorica Dăncilă: Vom ajunge sigur în turul II la prezidențiale. Este un obiectiv, avem o strategie, avem o altă abordare în cadrul PSD, vom strânge rândurile și vom ajunge în turul II la prezidențiale.

 

ÎntrebareDați-mi un exemplu de autostradă cap-coadă.

Viorica Dăncilă: Vom vedea care este acea autostradă pe care putem să o începem imediat, care are studiile făcute, care întrunește toate condițiile, ca să putem începe lucrul imediat.

 

ÎntrebareCe temă e mai importantă pentru români, a justiției sau cea economică?

Viorica Dăncilă: Cred că amândouă sunt la fel de importante, pentru că în România avem nevoie de o justiție independentă, dar și de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, avem nevoie de creștere economică, iar acest Guvern a reușit acest lucru, avem nevoie să aducem în clasa de mijloc cât mai mulți cetățeni și acest Guvern a reușit. Mai sunt multe lucruri de făcut.

 

ÎntrebareÎncepeți cu o remaniere?

Viorica Dăncilă: Încep cu o evaluare a miniștrilor pentru fiecare portofoliu, pentru că o remaniere se face în urma evaluării activității fiecărui ministru. Putem lua în calcul și o restructurare, să vedem dacă vrem să mai unim ministere. Prima dată când am vorbit de restructurare, aceasta presupunea doar o singură schimbare, cea pentru secretarul general al Guvernului care să fie portofoliu de ministru. Eu vorbesc despre o schimbare a numărului de ministere, una fundamentată și în care să avem mai multă eficiență pe viitor.

 

ÎntrebareSper că nu înseamnă că nu mai avem bani! Veți avea sprijinul dacă veți fi un premier chibzuit. Cu domnul Iohannis vă înțelegeți mai bine în ultimul timp?

Viorica Dăncilă: Am discutat cu domnul președinte, l-am sunat atunci când au fost probleme foarte importante pentru România, când avem obiective comune și trebuie să luăm o decizie comună. Colaborarea interinstituțională este necesară, o să vă dau și exemplul legat de Republica Moldova, unde am discutat cu domnul președinte pentru a avea o abordare comună.