ÎntrebareVeți relua discuția legată de remaniere?

Viorica Dăncilă: În primul rând, trebuie să facem două nominalizări, una pentru vicepremier pentru parteneriate strategice, una pentru vicepremier pe probleme economice și financiare. Începând de săptămâna viitoare vom face o evaluare pe fiecare minister în parte a îndeplinirii măsurilor din programul de guvernare. Deja în ultima ședință de Guvern le-am solicitat miniștrilor acest lucru. După ce vom avea această evaluare, pentru că am spus că nu vreau să fac remaniere referitoare la persoane, ci la activitatea pe care au desfășurat-o, vom vedea dacă vom face o remaniere sau putem lua în calcul și o restructurare care să nu se refere la persoane, poate la un număr mai redus de ministere, dar acest lucru foarte bine argumentat, nu luat la voia întâmplării, așa cum am văzut la alte partide. Dacă vorbim de remaniere, vom merge cu propunerile către președinte, dacă vorbim de restructurare, atunci este clar că trebuie să mergem la votul din Parlament.

 

ÎntrebareVa fi o decizie a coaliției?

Viorica Dăncilă: Categoric, va fi o decizie a coaliției de guvernare.

 

ÎntrebareUrmează o decizie importantă în privința lui Mugur Isărescu cu un întreg scandal în PSD. Ce îl recomandă?

Viorica Dăncilă: Nu a fost un scandal foarte mare. Au fost câțiva colegi care și-au exprimat nemulțumirea, poate într-o măsură justificată, pentru că am văzut că domnul guvernator de multe ori a avut atacuri la Guvern, la prim-ministru și probabil colegii nu au uitat acest lucru. Dincolo de programul de guvernare, dincolo de conducerea PSD, de partidul la care țin foarte mult, trebuie să fim foarte realiști și să luăm cele mai bune decizii pentru România. Cred că avem nevoie de o persoană cu experiență. Vedem ce se întâmplă pe plan internațional, vedem că avem nevoie de oameni care efectiv pot să își asume această responsabilitate și am considerat că nu este momentul unei schimbări, că atunci când faci o schimbare trebuie să vii cu o persoană care să aibă aceeași experiență. Am vorbit și cu domnul Florin Georgescu, care este prim-viceguvernator, am cerut și părerea dumnealui și a fost tot aceasta. Eu cred că trebuie să luăm măsurile care sunt cele mai bune pentru România și pentru români.

 

ÎntrebareMâine vor fi negocieri pentru viitorul președinte al Comisiei Europene. Pe cine vedeți favorit?

Viorica Dăncilă: Eu sper să fie social-democrat, îl avem pe Frans Timmermans din partea social-democraților și sper să fie un social-democrat. Mâine vom vedea care va fi rezultatul final.

 

ÎntrebareAveți un nume pentru un comisar european?

Viorica Dăncilă: Nu, am făcut o propunere pentru comisar european interimar în locul doamnei Corina Crețu. Nu a fost de acord cu propunerea președintele Juncker referitoare la faptul că nu trebuie să ocupăm acest portofoliu, că trebuie să-l preia un alt comisar. Eu consider că România trebuie să gestioneze foarte bine acest portofoliu al politicii regionale în această perioadă și am făcut o scrisoare în care am arătat că nu suntem de acord ca România să nu aibă un comisar interimar și am venit și cu o propunere, Ioan Mircea Pașcu.