Luni am cerut să am toate detaliile la birou și să discutăm, să vedem ce se întâmplă, care este situația reală. În rest, aș ruga toți factorii politici, indiferent de partidul politic, să nu facă o miză politică din sentimentele unui copil. Dincolo de politică, dincolo de toate lucrurile, suntem oameni, iar eu înțeleg foarte bine acest lucru, pentru că eu însămi am trecut prin acest lucru și cred că nu este drept ca atunci când vorbim de un copil să avem argumente politice sau să acționăm politic. Cred că fiecare dintre noi are anumite sentimente și trebuie să se implice. Am discutat cu ministrul de Interne, am discutat cu ministrul Muncii, să vedem ce s-a întâmplat acolo, mi-au spus că luni voi avea toate detaliile pe masă. Le-am spus să trateze cu foarte mare seriozitate acest lucru.

 

ÎntrebareDe ce spuneți că nu trebuie tratat politic?

Viorica Dăncilă: Am văzut afirmații și ieșiri în presă încercând să se arunce vina pe unul sau pe altul și să facă din acest subiect unul politic. Eu cred că, indiferent de politică, indiferent dacă ești înregimentat sau nu politic, eu vorbesc acum nu ca prim-ministrul României, nu ca lider al unui partid, vorbesc ca mamă și cred că toți ar trebui să ne gândim că suntem părinți marea majoritate și să ne gândim că acest lucru s-ar fi putut întâmpla cu copilul nostru. Ce-am fi simțit atunci? Am cerut să se acorde consiliere psihologică copilului și să avem grijă de fetiță.

 

ÎntrebareUn procuror târa un copil să-l bage în mașină.

Viorica Dăncilă: Tocmai de aceea cred că Inspecția Judiciară – noi nu putem interveni în justiție, știți foarte bine că dacă aș face o afirmație legată de justiție, imediat am deconta-o –, tot ceea ce se va putea face la nivel guvernamental vă asigur că se va face. Tot ce putem face din punct de vedere al acțiunilor guvernamentale se va face.

 

ÎntrebareCu doamna Birchall ați avut vreo discuție?

Viorica Dăncilă: Am avut discuții cu toți factorii. Toți vor analiza, se vor implica și vor lua măsurile corespunzătoare. Nu mă obligați acum să spun eu care măsuri se vor lua, pentru că probabil sunt mai mulți factori care au greșit, poate este unul singur, deci eu cred că toate aceste lucruri trebuie să le facem în cunoștință de cauză, dar pe mine acum, dincolo de cine va fi pedepsit sau cum va fi pedepsit, pe mine mă interesează fetița. V-am spus că vorbesc din punct de vedere uman, nu din punct de vedere al șefului Executivului.

 

ÎntrebareActuala formulă de guvernare este cea pe care v-o doriți și mai departe?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre remaniere în CEX. După ce o să abordăm acest subiect o să vi-l comunic. Noi acum avem Congresul, avem alte discuții, nu am vorbit de remaniere, deci nu pot să spun dacă un ministru sau altul va fi remaniat.

 

ÎntrebareAr putea să cântărească și acest caz cu fetița?

Viorica Dăncilă: Dacă se va considera sau dacă va reieși că a greșit vreun minister, luăm în calcul.

 

ÎntrebareCum ar fi mai bine pentru PSD să procedeze?

Viorica Dăncilă: Dacă nu am discutat acest subiect, vă dați seama că atunci când iei o decizie trebuie să calculezi foarte bine, să pui în balanță ce este mai bine pentru guvernare, deci nu facem o schimbare de dragul de a o face. Cred că trebuie să ai argumente solide. În momentul în care vom discuta acest subiect, ne vom gândi și la remaniere, poate ne vom gândi la restructurare.

 

ÎntrebareAți vrea un guvern mai suplu?

Viorica Dăncilă: Nu sunt adeptul părerilor care nu au în spate argumente. Am văzut și la moțiune că se spunea despre 15 ministere, dar nimeni nu argumenta de ce 15, de ce nu 17, de ce nu mai puține! În momentul în care vrei să faci o restructurare, trebuie ca aceasta să fie foarte bine documentată, foarte bine argumentată.

 

ÎntrebareLa Congres veți discuta despre modificări în Executiv?

Viorica Dăncilă: Nu. Pentru mine, după Congres este important să facem o analiză în toate organizațiile județene, să mă întâlnesc cu toți președinții de organizații, să merg în teritoriu. Pentru mine aceasta reprezintă o prioritate și, bineînțeles, după Congres avem primele șase luni de guvernare, vreau să ieșim cu ceea ce am realizat, ceea ce nu am realizat, să facem o analiză pe fiecare minister în parte.

 

ÎntrebareCodul Administrativ va fi adoptat?

Viorica Dăncilă: Da, Codul Administrativ va fi adoptat. Vom vedea forma finală înainte să o adoptăm.

 

ÎntrebareAveți susținerea tuturor colegilor?

Viorica Dăncilă: Democrația nu presupune să fie un candidat unic. În democrație, toți cei care vor să candideze trebuie să aibă această oportunitate și mă bucur că sunt și alți colegi sau mai mulți colegi care vor să candideze pentru președinte, președinte executiv sau secretar general. Cred că aceasta este normalitatea. Cei care se vor bucura de încrederea colegilor vor fi cei care vor asigura conducerea PSD.

 

ÎntrebareCum vedeți opiniile lui Codrin Ștefănescu?

Viorica Dăncilă: Sunt opiniile lui. Vom discuta la întâlnirea pe care o avem despre profilul pe care trebuie să-l aibă viitoarea conducere, pentru că este important să ne pliem și pe ceea ce vor oamenii. Dacă aș vorbi eu acum, înseamnă că nu ar mai exista o consultare cu colegii mei. Am spus că este important să luăm deciziile în funcție de părerea fiecăruia, să îi ascultăm pe toți și pe urmă să venim cu o opțiune care întrunește majoritatea voturilor în CEX.

 

ÎntrebareDaniel Suciu e un lider care ar fi o față nouă pentru PSD?

Viorica Dăncilă: Sigur. Avem mulți colegi care pot fi în conducerea PSD. Cred că fiecare trebuie să beneficieze de această oportunitate, dar cred că ce va conta pentru a primi votul va fi încrederea pe care Congresul o va acorda unuia sau altuia dintre candidați. Eu nu pot îngrădi participarea niciunui coleg, nu pot să spun că un coleg trebuie să fie în conducere sau nu trebuie să fie în conducere. Așa cum sunt premierul tuturor românilor, sunt președintele tuturor membrilor PSD, deci nu aș vrea să favorizez un coleg sau altul.

 

ÎntrebareUnii colegi au propus ca în statut să apară modificări să nu mai aibă funcții un lider care are vreo scamă.

Viorica Dăncilă: Cu aceste prevederi în statut vom discuta despre ele. Dacă aceasta este decizia majorității, vom discuta. Nu vreau ca decizia să o ia doar președintele partidului. V-am spus că vreau să avem altă abordare, să participe la decizii atât membrii din forurile de conducere ale PSD, cât și deputații și senatorii, să avem o participare cât mai largă, pentru că atunci acele decizii sunt și susținute. Dacă decizia se ia într-un grup restrâns, nu știm dacă vom avea susținerea celorlalți colegi.

 

ÎntrebareEugen Teodorovici, candidat la alegerile prezidențiale?

Viorica Dăncilă: Dacă Eugen Teodorovici vrea să candideze la alegerile prezidențiale, nimeni n-o să îi îngrădească acest drept. Am spus că vom face sondaje de opinie și în urma sondajelor cel care va fi plasat cel mai bine va fi candidatul PSD. Încă nu am început sondajele, pentru că vrem să-i vedem pe cei care vor să candideze, adică să vedem opiniile colegilor, pentru că până acum știm doar de Șerban Nicolae și, am înțeles, domnul Pleșoianu.

 

ÎntrebareDe ce i-ați chemat la mare pe membrii partidului?

Viorica Dăncilă: E o ședință informală.