„Domnul președinte Iohannis bate la uși deschise. Guvernul lucrează deja la un set de măsuri privind îmbunătățirea procesului electoral astfel încât toți cetățenii români să își poată exercita dreptul la vot. De asemenea, s-a constituit și o comisie parlamentară pentru modificarea legislației electorale.

Săptămâna viitoare urmează să fie discutat în Guvern un proiect de ordonanță de urgență, realizat pe baza propunerii Autorității Electorale Permanente, care conține deja modificările la care s-a referit astăzi președintele Iohannis, respectiv votul organizat pe mai multe zile și votul prin corespondență. Avem o Lege a votului prin corespondență pentru alegerile parlamentare,  dar din păcate, în 2016, s-au înscris doar 8.889 de români din toate colțurile lumii, iar dintre ei au trimis votul în țară doar 4.561. Deci doar aceste metode nu sunt suficiente.

Pe fond suntem de acord cu modificările propuse de președinte, deși textul trimis de dânsul către Guvern are multe ambiguități și va trebui clarificat. Cu siguranță, atât Guvernul, cât și majoritatea parlamentară vor face tot ce le stă în putință pentru a îmbunătăți legislația electorală.

Avem în vedere mai multe soluții, inclusiv o suplimentare corespunzătoare a secțiilor de votare în diaspora. Dacă tot a trimis acele propuneri, ne așteptăm că domnul Iohannis, în calitate de șef al diplomației, își va asuma de această dată răspunderea de a determina pentru alegerile prezidențiale numărul suplimentar de secții de votare și locațiile în care să fie organizate. Doamna prim-ministru a anunțat chiar de ieri că Guvernul va finanța toate secțiile suplimentare solicitate fie de Opoziție, fie de domnul Iohannis. În acest fel, se elimină orice îndoială că Guvernul sau PSD nu ar dori o organizare cât mai bună a votului în diaspora.”

 

Purtător de cuvânt PSD,

Senator Mihai Fifor