Am avut o întâlnire informală a Comitetului Executiv Național. Am vorbit despre organizarea Congresului, despre modul în care fiecare coleg vede acest Congres, despre mesajele pe care trebuie să le dăm la Congres, despre unitate, despre acțiune comună a tuturor membrilor PSD și în același timp, bineînțeles, am vorbit despre strategia noastră după Congres, pentru că sunt importante și mesajele pe care le vom da, și proiectele pe care le avem, dar și modul în care vom acționa pentru punerea acestora în aplicare după Congresul PSD din 29 iunie.

 

ÎntrebareE bine pentru PSD că și-a aruncat Eugen Teodorovici candidatura la prezidențiale?

Viorica Dăncilă: Da, este bine ca toți colegii care vor să candideze să spună acest lucru, să putem să facem măsurători prin intermediul sondajelor de opinie, să vedem cum stă fiecare coleg în aceste sondaje, astfel încât să maximizăm șansa de a câștiga alegerile prezidențiale. Eu le-am cerut tuturor colegilor care vor să candideze să-și anunțe candidatura, pentru că este bine să știm din timp dacă unii colegi vor să candideze pentru prezidențiale tocmai pentru a vedea care dintre colegi are cele mai mari șanse.

 

ÎntrebareCând vor începe aceste sondaje interne?

Viorica Dăncilă: De săptămâna viitoare.

 

ÎntrebareCine vor fi sondați?

Viorica Dăncilă: Toți cei care și-au anunțat până în acest moment și care își vor mai anunța, probabil, candidatura până la jumătatea săptămânii viitoare. Cred că mai sunt colegi sau colege care vor, în democrație trebuie să iei în calcul dorința fiecăruia. Într-un partid care, într-adevăr, își dorește să câștige alegerile prezidențiale trebuie să vedem care este cea mai bună opțiune.

 

ÎntrebarePe Eugen Teodorovici cum l-ați putea ajuta din calitatea de premier?

Viorica Dăncilă: Premierul poate ajuta candidatul cu care vom merge, dar nu vreau să fac referire la unul dintre colegi, pentru că nu ar fi corect. Vreau să fac referire la toți colegii mei, pentru că eu îi apreciez și îi stimez pe toți colegii mei și nu aș vrea să fiu părtinitoare. Sunt președintele PSD pentru toți colegii. Deci, din punct de vedere al premierului, cred că prin măsurile pe care le vom lua în perioada următoare, pe lângă prestația candidatului nostru, pe lângă proiectul cu care va veni, este important ca din punct de vedere guvernamental, pentru că va candida pe sigla PSD, să luăm cele mai bune măsuri, astfel încât să ne aducem aportul pentru candidatul respectiv.

 

ÎntrebareLegalizarea marijuanei ar putea fi o temă de campanie?

Viorica Dăncilă: Nu am văzut această declarație și nu aș vrea să fac referire la ea.

 

ÎntrebareÎnțelegem că au existat niște contre în cadrul ședinței între domnii Ciolacu și Oprișan.

Viorica Dăncilă: Contre? Nu, nu aș spune acest lucru. Sunt păreri divergente? Este normal, și într-o familie putem avea opinii diferite și e foarte bine că fiecare își spune punctul de vedere. Nu trebuie să vorbească un singur coleg sau o singură colegă și toți să fie de acord cu acea opțiune. Este foarte bine să ascultăm opinia tuturor pentru a ajunge la opinia care, într-adevăr, este potrivită. Bine, au existat discuții divergente nu numai între Marian Oprișan și Marcel Ciolacu, au existat opinii diferite, dar eu sunt convinsă că la sfârșitul ședinței toți vom merge în aceeași direcție. Aceste opinii nu au influențat modul de abordare pe care îl vom avea în perioada următoare.

 

ÎntrebareMai sunt tensiuni în partid?

Viorica Dăncilă: Nu. Eu îi simt foarte aproape pe colegi, simt dorința partidului de a învăța din ceea ce a greșit și de a merge înainte mult mai puternici și mult mai uniți și cred că acest lucru este important și cred că, dincolo de aceste declarații, este importantă percepția electoratului în perioada următoare.

 

ÎntrebareAți trimis o scrisoare către Ambasada S.U.A.?

Viorica Dăncilă: Așa cum am spus și ieri, pentru mine ceea ce se întâmplă cu fetița de la Mehedinți este foarte important. Dincolo de modul în care s-a procedat, dincolo de instituții, dincolo de faptul că am spus și repet că este incalificabil modul în care a fost tratată fetița, trebuie să vedem ce putem face pentru copil. Și acest lucru trebuie să-l judecăm nu numai din punct de vedere al executivului, nu numai din punct de vedere al funcțiilor pe care le deținem, cred că trebuie să-l judecăm cu sufletul și să dăm un exemplu pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Nimeni, indiferent ce funcție ocupă, nu are dreptul să aibă un asemenea comportament cu un copil.

 

ÎntrebareAți reușit să mai vorbiți cu doamna Dan?

Viorica Dăncilă: Am discutat cu toți factorii implicați.