ÎntrebareMoțiunea a fost un exercițiu de imagine al opoziției?

Viorica Dăncilă: A fost tratată cu multă neseriozitate. În momentul în care depui o moțiune de cenzură, trebuie să vii cu ceva în loc, să vii cu un program, cu un proiect pe care să-l prezinți cetățenilor României. La această moțiune de cenzură am văzut superficialitate, jigniri, ceea ce demonstrează că nu a fost tratată cu seriozitate. Eu cred că acest mod de lucru trebuie să înceteze, dacă, într-adevăr, tratăm cu seriozitate acest lucru. Eu știu că democrația presupune ca opoziția să poată utiliza acest instrument, dar în momentul în care depui o moțiune de cenzură, în primul rând, îi convingi pe ceilalți că ceea ce scrie acolo este real, nu vii cu informații care nu sunt conforme cu realitatea. Trebuie să te gândești că dacă această moțiune, într-adevăr, trece, trebuie să ai o alternativă, trebuie să vii cu un prim-ministru, cu un Guvern pe care vrei să-l formezi. Am văzut că sunt 15 ministere, dar nu ni s-a spus cum de s-au gândit la 15. De ce nu 17, de ce nu 13? Este clar că nu a fost tratată cu foarte multă seriozitate.

 

ÎntrebareVă întărește acest rezultat poziția pentru Congres?

Viorica Dăncilă: Nu știu dacă acest lucru îmi întărește poziția, dar îmi întărește convingerea că suntem o alianță puternică, că toți colegii am acționat unitar și că am depășit această moțiune prin aportul fiecărui coleg. Îmi întărește încrederea în colegii de alianță, în colegii mei din PSD.

 

ÎntrebareDe ce au ales ce din alianță să stea în bănci?

Viorica Dăncilă: Așa s-a hotărât. Am respectat dorința colegilor mei. Am avut și am întotdeauna încredere în colegii mei, nu este o dovadă a unei neîncrederi. Așa au hotărât colegii și le-am respectat punctul de vedere.

 

ÎntrebareAți spus că ați înțeles mesajul transmis la vot. Care au fost greșelile pe care le-ați văzut?

Viorica Dăncilă: În primul rând, am vorbit foarte mult de justiție și nu am vorbit mai mult despre lucrurile pe care le-am făcut pentru cetățenii din România. Am înțeles faptul că acest subiect a fost unul pe care noi l-am adus în spațiul public și pe care opoziția l-a folosit foarte mult împotriva noastră. Așa cum am spus și în cadrul discursului pe care l-am avut în Parlament la această moțiune, acest Guvern nu a modificat nici Codul Penal, nici Codul de Procedură Penală, așa cum a făcut Guvernul Cioloș în 2016. Totuși, această dezinformare, aceste atacuri la nivelul Guvernului au fost foarte vehemente și poate că noi nu am procedat foarte bine în a arăta că nu este conform cu realitatea. Am înțeles că trebuie să ne pliem pe ceea ce vor cetățenii și trebuie să ne întoarcem la mesajul din 2016, mesaj care ne-a adus un val de încredere, așa cum știți, de 46%.

 

ÎntrebareDespre desființarea secției speciale ce părere aveți?

Viorica Dăncilă: Am spus că nu vorbesc despre justiție și că nu vreau să intervin. Am avut o discuție cu doamna ministru al Justiției și am spus că vreau ca nicio entitate și niciun ministru din Guvern să nu facă referire sau să intervină în justiție, să nu încerce sub nicio formă să mai aducă justiția în curtea Guvernului.

 

ÎntrebareSunt surse care spun că ar fi fost o mică divergență cu ministrul Justiției.

Viorica Dăncilă: V-am spus că legat de acest aspect nu vreau ca nici ministrul Justiției și nici altcineva să nu mai intervină în actul de justiție. Suntem un guvern politic. Orice decizie a noastră, orice afirmație, chiar dacă este a Guvernului României, va fi interpretată politic și nu vreau ca alianța PSD-ALDE să deconteze o eventuală greșeală.

 

ÎntrebareAți avut o întâlnire cu procurorul general al S.U.A. și ați spus că veți continua reforma justiției.

Viorica Dăncilă: Am avut o discuție și am spus care este modul de abordare al Guvernului și faptul că Guvernul României nu va interveni în justiție, că își dorește o justiție independentă, dar în același timp își dorește și respectarea drepturilor cetățenilor. Acest lucru l-am spus de fiecare dată și i l-am spus și procurorului general al Statelor Unite ale Americii.