Premierul Viorica Dăncilă, președintele interimar al PSD, a declarat marţi, 18 iunie 2019, la dezbaterea moţiunii de cenzură că în primele cinci luni ale anului investiţiile publice au crescut cu peste 10%.

„Ne acuzaţi de lipsa investiţiilor. O vorbă goală, la care eu răspund cu date concrete. În primele cinci luni ale anului, investiţiile publice s-au majorat cu peste 10%. Investiţiile totale în economie s-au majorat cu 5,7%, situând România printre primele ţări din Uniunea Europeană la acest capitol. Anul trecut am avut investiţii de 5,1 miliarde lei pentru obiective cu impact major în economie, iar în 2019 vă asigur că vom depăşi acest prag. În acest an, am prevăzut în buget peste 10 miliarde euro pentru investiţii publice, îndeosebi pentru infrastructură, educaţie, sănătate. Iar din fonduri europene avem la dispoziţie încă 800 milioane euro pentru investiţii prin patru programe operaţionale. Ne propunem ca în acest an să reabilităm şi să modernizăm 280 de unităţi medicale şi 35 de unităţi de primiri urgenţe”, a spus Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului.

Premierul a adăugat că a fost creat cadrul legal pentru ca fondurile de pensii administrate privat, din Pilonul II, să poată investi în proiectele de parteneriat public privat.

„Am demarat programul ‘Investim în copii, investim în viitor’ pentru construcţia a 2.500 grădiniţe cu profil sportiv, în regim privat. Săptămâna aceasta încep înscrierile în Programul de dezvoltare a infrastructurii în toate staţiunile balneare de interes naţional, prin care autorităţile din administraţia publică locală şi companiile private primesc finanţare nerambursabilă totală de 80 milioane euro până la sfârşitul anului. Spuneţi că e nevoie de investiţii străine, dar criticaţi instrumentul pe care l-am creat pentru a atrage astfel de investiţii. Mă refer la parteneriatul public privat, unde am aprobat 22 de proiecte strategice de investiţii. Lucrurile avansează rapid şi vă dau şi câteva exemple: proiectul autostrăzii Ploieşti – Braşov se află deja în faza finalizării contractului de parteneriat public-privat. Pentru proiectul autostrăzii Târgu Neamţ- Iaşi a început procedura de achiziţie publică. Alte trei proiecte strategice de investiţii au studiile de fundamentare finalizate, urmând să fie cât de curând aprobate de Guvern”, a menţionat aceasta.