Dragoș Benea: Bun venit doamnei prim-ministru! E a doua oară la șantierul centurii ocolitoare a Municipiului Bacău. S-au schimbat multe lucruri și s-au schimbat în bine. Un singur lucru nu s-a schimbat, tot de bine este și acest lucru, în sensul că a rămas cel mai dinamic șantier de mare infrastructură din România, grație finanțării care n-a fost pusă nicio secundă sub semnul întrebării, grație antreprenorului general, grație grupului de lucru constituit la nivelul Prefecturii la solicitarea prim-ministrului pentru a elimina toate barierele administrative și tot ce putea sta în calea acestui obiectiv. Practic, constructorul a avut în permanență front de lucru.

Am să îl las pe domnul ministru Șova să ne detalieze ce s-a întâmplat în aceste trei luni. Cu riscul de a fi iarăși dojenit de doamna prim-ministru, am să reamintesc tuturor băcăuanilor și tuturor românilor câteva etape importante din viața acestui proiect, în sensul în care pe 22 decembrie s-a semnat acest contract cu cel mai mare antreprenor de infrastructură de drumuri din România, societatea domnului Umbrărescu din Bacău, care, în paranteză fie spus, în 12 ani de administrație liberală n-a turnat un metru de asfalt în municipiul Bacău. Pe 15 martie au început lucrările. Toată lumea a fost sceptică și pesimistă cu seriozitatea acestui demers. Astăzi constatăm că suntem la un grad de execuție de peste 40% și vă spun, pentru că suntem și în campanie electorală, că în ADN-ul acestui proiect va rămâne faptul că guvernarea PSD, guvernarea Viorica Dăncilă, este cea care a implementat cu determinare și dăruire acest proiect și acest lucru nu-l poate nimeni contesta. Toți ceilalți de pe margine care ne-au cântat prohodul în această perioadă sunt doar de rea-intenție. Băcăuanii trebuie să știe și să nu uite că în guvernarea PSD acest șantier a fost pus în operă și în implementare. O spun cu toată responsabilitatea, cu riscul de a fi în continuare atacat și de o parte, și de alta, dar acesta este adevărul și în momentele în care românii ne întreabă de ce venim în fața lor să le solicităm votul, să spunem lucrurile mai răspicat, cu riscul de a deranja.

 

Lucian Șova: Doamnă prim-ministru, vreau să știți și împreună cu dumneavoastră să duceți mesajul nostru în toată România că acum mai puțin de un an adresam o chemare muncitorilor băcăuani care lucrau în Ardeal de a veni la Bacău și a începe construcția autostrăzilor Moldovei prin construcția centurii Bacău. De asemenea, făceam și o promisiune: că în scurt timp acest șantier va îmbunătăți calitatea vieții și va elimina multe dintre riscurile pe care le generează un trafic aglomerat. Iată că la mai puțin de un an suntem pe un segment experimental deja asfaltat.

În ultimele trei luni, antreprenorul, împreună cu grupul de lucru pe care îl coordonează prefectul Ivancea, au reușit să elimine o mulțime de bariere administrative, să facă exproprieri suplimentare pentru reamplasarea unor utilități și să avem premize ca aripa de vest a centurii Bacăului să fie deschisă traficului înainte de Crăciunul acestui an, iar acest șantier, probabil la sfârșitul anului viitor, să fie la dispoziția celor care circulă prin Moldova.

De asemenea, vreau să le spuneți tuturor celor cu care vă întâlniți în această importantă perioadă de campanie electorală, că românii știu să construiască, știu să proiecteze și știu să genereze dinamism în construcția de infrastructură importantă din România, iar exemplul de bună practică este cel puțin acest șantier. Suntem pregătiți ca în imediata perioadă următoare să oferim împreună cu constructorul condiții de trafic la nivel european.

De asemenea, în aceste zile am pus pe hartă și nodul rutier care va lega autostrada de la Ploiești la Pașcani, care trece prin Bacău și a cărei parte este și acest segment de autostradă, centura Bacăului, și nodul rutier care va lega Moldova de Ardeal prin intermediul autostrăzii Brașov-Bacău. Așa cum știți, anul trecut am făcut un studiu de fezabilitate, o analiză multicriterială care consacră proiectul Brașov-Bacău la profil de autostradă ca singurul proiect care va fi cel mai ieftin, cel mai prietenos cu mediul, cel mai ușor de construit și cu cel mai consistent trafic între Moldova și Ardeal. Bacăul va fi, așa cum ne-am angajat, centrul logistic al Moldovei, va fi ceea ce a fost dintotdeauna, nodul comercial al acestei provincii.

Mulțumim pe această cale, am bucuria să vă mulțumesc pentru toată determinarea pe care Guvernul României a arătat-o și anul trecut, și în acest an în elaborarea tuturor documentelor care țin de responsabilitatea Guvernului în vederea punerii în operă a acestui șantier.

 

Viorica Dăncilă: În urmă cu trei luni, am venit aici și împreună am văzut ceea ce s-a realizat și am promis că mă voi întoarce să văd stadiul lucrărilor. Situația în care ne aflăm în acest moment arată buna conlucrare între Guvernul României și administrația de aici și cu grupul de lucru pe care l-ați format în subordinea prefectului, buna cooperare cu dumneavoastră, cei care m-ați informat în fiecare zi despre stadiul lucrărilor de aici. Acest lucru arată că se poate și, indiferent de ceea ce spun alții, noi vom spune întotdeauna adevărul, și anume faptul că această centură s-a realizat cu sprijinul Guvernului, cu implicarea tuturor oamenilor care au vrut să aducă bine în viața de zi cu zi a cetățenilor.

Vreau să vă felicit pentru această abordare și mă bucur că acest obiectiv va purta semnătura PSD și a Guvernului Dăncilă.

 

ÎntrebareAți mai practicat alt gen de sport?

Viorica Dăncilă: Da, am înotat, tenis de masă, îmi place să fac sport.

 

ÎntrebareMai aveți timp pentru sport?

Viorica Dăncilă: Acum nu, foarte puțin, pentru că programul este foarte încărcat. De un an și nouă luni majoritatea timpului a fost ocupat de activitățile guvernamentale.

 

ÎntrebareCum vi s-a părut centura?

Viorica Dăncilă: Bine realizată, într-un ritm alert și foarte utilă pentru această zonă.

 

ÎntrebareNe puteți spune cum stau lucrurile și în țară în privința investițiilor?

Viorica Dăncilă: Nu am realizat tot ceea ce ne-am propus, nu am aroganța să spun că am realizat toate aceste lucruri, dar au fost multe realizări într-un an și nouă luni și acest lucru va fi demonstrat la finalul mandatului, când oamenii vor face diferența între ceea ce am realizat noi și ceea ce vor face ceilalți, pentru că noi de fiecare dată am spus adevărul, am spus ceea ce nu am făcut, ceea ce am realizat și cred că acest lucru este important. Nu am avut aroganța să venim să spunem că noi am făcut totul sau am realizat totul, dar cred că pe infrastructură mai sunt multe de realizat, dar acest guvern a făcut pași importanți.

 

ÎntrebareNe puteți spune două cuvinte despre autostrada Brașov-Bacău?

Dragoș Titea: Este o autostradă foarte importantă. Cred că am demonstrat că putem să pornim niște proiecte noi. Este o autostradă pe care noi am prins-o în programul de guvernare și, din păcate, văd că pentru puterea care se pregătește să vină, inclusiv pentru această autostradă, pentru ei nu există o prioritate. Pentru noi, ca guvern, a fost una dintre priorități. Nici Brașov-Ploiești nu se regăsește în programul lor de guvernare. M-am uitat foarte bine, l-am studiat cu atenție și nu o văd în programul lor. La noi a fost una dintre priorități.