Bună seara!

Am văzut în această seară că domnul Iohannis a prins glas. Am văzut probabil singura conferință de presă din mandatul de președinte – un moment de o aroganță monstruoasă și un dispreț pentru democrație și pentru români fără egal. Am văzut, dragi români, un președinte de țară care ne spune că singura lui realizare este faptul că a dat jos un guvern legitim, ales prin vot. Aceasta este performanța lui Iohannis. Vedem de câteva zile bune cum acest președinte încearcă să negocieze cu noi toți definiția democrației.

Domnule Klaus Iohannis, fac eu lumină pentru dumneavoastră: vorbim astăzi despre doi candidați aleși prin votul românilor, al tuturor românilor, care au intrat într-o competiție pentru Președinția României. Ba mai mult, vorbim despre actualul șef de stat și fostul prim-ministru al țării, numit în funcție chiar de dumneavoastră, domnule Iohannis, anul trecut! Pentru o țară întreagă (dar nu și pentru acest președinte!) este normal, corect și democratic să existe o dezbatere directă, o confruntare de idei și programe între cei care vin și cer votul românilor pe 24 noiembrie. În 2014, Klaus Iohannis ne spunea textual că o dezbatere între contracandidații din turul 2 al alegerilor prezidențiale este absolut necesară și așteptată de toți românii. Se pare că multe s-au întâmplat în acești 5 ani de mandat cu principiile și convingerile dumnealui dacă acum, la aceste alegeri, ne spune practic în față că românii nu mai merită o astfel de dezbatere.

Urmând această logică, ne putem aștepta ca președintele să ne spună curând că românii nu mai merită nici să își exprime prin vot opțiunea politică dacă aceasta nu e PNL! Asta e democrația lui Iohannis! De altfel, președintele le-a mulțumit în această seară DOAR celor care l-au votat pe dumnealui, ignorându-i complet pe ceilalți români care au mers la vot. Cum ziceam, dacă nu votează PNL și Iohannis, românii nu contează. Pur și simplu, nu îi vede. Tot în această seară, l-am văzut cum își arogă meritele pentru buna desfășurare a alegerilor din diaspora, deși știm cu toții că cele 3 zile de vot, creșterea numărului de secții de votare și votul prin corespondență sunt meritele Guvernului Dăncilă. Domnul Iohannis fie se vede undeva în stratosferă, stăpân peste o Românie în care există doar PNL și votanții PNL, deasupra tuturor cetățenilor acestei țări și a votului exprimat de ei, deasupra celorlalți candidați și a viziunii lor, deasupra principiilor democrației și – așa cum deja știm – deasupra Constituției, fie se teme de o confruntare directă cu mine. Este o dilemă. Sperăm să o lămurească domnul președinte curând.

Realitatea este că o astfel de dezbatere în fața tuturor românilor ar demonta imediat toată propaganda și toate atacurile mizerabile din ultimii ani la adresa mea și a Partidului Social Democrat. Probabil de aici acest refuz, pe care s-a tot chinuit să-l explice în mod ridicol și cu non-argumente până la acest moment. Eu, însă, sunt un om răbdător. Încă îl aștept pe domnul Iohannis să găsească înțelepciunea, tăria și mai ales curajul de a accepta invitația mea la dezbaterea pe care românii o cer și o merită. Am văzut că domnul președinte, după Guvernul său, comisarul său și Parlamentul său, vrea și dezbaterea sa. Eventual la sediul PNL, cu membrii de partid, nu? Nu! Eu îmi doresc ca domnul Iohannis  să vină la o dezbatere în fața tuturor românilor, nu să țină un monolog în fața apropiaților lui. Și are ocazia să o facă duminica aceasta.

Am primit din partea TVR o invitație pe care eu am acceptat-o. Mi se pare corect ca acest eveniment să fie organizat de Televiziunea Publică, pentru a putea fi văzut de absolut toți românii, inclusiv de cei din diaspora și de cei fără acces la televiziunea prin cablu, și să poată fi preluat și de celelalte televiziuni. Și pentru că domnul Iohannis și-a făcut public programul de campanie, știm că duminică nu are prevăzute evenimente. Îl invit așadar pe președinte în acest weekend la televiziunea națională, ca să ne prezentăm amândoi viziunea pentru România următorilor 5 ani. Și, pentru că eu totuși bănuiesc că teama este motivul refuzului de până acum, îi voi da domnului Iohannis un mic sprijin, de îmbărbătare, și îi voi da de acum subiectele. Să aibă suficient timp să pregătească niște răspunsuri ceva mai pertinente și mai consistente decât celebrul “Ghinion!”.

Și, apropo, domnule Iohannis, pentru cei ce nu au nici măcar o casă, această “notă glumeață” a dumneavoastră este o bătaie de joc cruntă și o umilință pentru care nu ați putut fi iertat nici după 5 ani! N-a râs nimeni, domnule Iohannis, la această glumă. Doar dumneavoastră le râdeți în față românilor de 5 ani de zile. Mandatul dumneavoastră e adevărata glumă.

Domnule președinte, iată subiectele de duminică:

  1. Ați promis în campania electorală din 2014 că veți renunța la imunitatea oferită de funcția prezidențială. De ce i-ați mințit pe români?
  2. Cum v-ați făcut dumneavoastră datoria de președinte pentru care v-au ales și v-au plătit cetățenii dacă în timpul mandatului ați stat mai mult în vacanță decât la muncă? Uitați o altă „glumă” pe care ați făcut-o astăzi, și anume că ați avut doar 3 concedii în 5 ani. La asta chiar am râs. Oare mâine ce o să ne mai spuneți, că stați în chirie?
  3. Ca președinte care a călcat în picioare Constituția și a sfidat apoi deciziile Curții Constituționale, credeți că meritați voturile românilor pentru un al doilea mandat, la care vă dă dreptul tocmai Constituția României?
  4. Ați făcut promisiuni mari pentru țară, domnule Iohannis, de exemplu intrarea României în Schengen sau ridicarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii, dar nu ați reușit să vă întoarceți în țară decât cu o șapcă și trei poze. E normal, domnule președinte, să nu vă respectați în 5 ani de zile angajamentele și să veniți acum să cereți cu seninătate un al doilea mandat?
  5. Ne vorbiți de România normală. Credeți că e normal să vorbiți cu nonșalanță despre justiție și integritate în timp ce dumneavoastră aveți o problemă de corupție cât casa? Sau, mai exact, cât șase sau cinci case, pentru că ne-ați spus astăzi că a șasea “a fost eliminată”. Păi, domnule Iohannis, dacă nu aveți probleme cu casele, cum a fost eliminată cea de-a șasea?
  6. Tot despre România normală: În primele zile de la instalare, Guvernul PNL (guvernul dumneavoastră) a anunțat că vrea să renunțe la subvenții, că nu poate plăti salarii, că vrea să introducă noi taxe și că ar vrea ca bugetarii să muncească până la miezul nopții, asta dacă nu sunt concediați. Domnule Iohannis, acesta este Guvernul normal pe care vi-l doriți pentru România în următoarea perioadă?
  7. De ce ați luat în derâdere Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor propus de PSD, un act care oferea oamenilor o minimă asigurare împotriva tăierilor de pensii și salarii promovate în urmă cu câțiva ani de aliații dumneavoastră din PNL?
  8. Domnule Iohannis, poate ne spuneți până la urmă adevăratul motiv al refuzului de până acum de a participa la o dezbatere cu mine, ca să lămuriți dumneavoastră personal dilema despre care vorbeam. Este teama de o confruntare brutală cu eșecul dumneavoastră ca președinte sau este disprețul față de români? (Vă reamintesc în acest context că există peste 9 milioane de motive pentru a participa la o dezbatere, pentru că sunt peste 9 milioane de români care au votat în turul 1).
  9. Ca să extindem problema dezbaterilor, a dialogului și a prezenței dumneavoastră publice: De ce nu ați acordat nici măcar un interviu în această campanie și nu ați participat în cei 5 ani la vreo emisiune televizată sau la vreun interviu? Credeți că nu aveți de dat niciun răspuns la întrebările românilor? Nicio vorbă despre ce ați făcut sau n-ați făcut în acest mandat? Veniți și ne spuneți astăzi că este – citez – “o idee interesantă”. E jenant, domnule președinte, ca acum să vă vină ideea.
  10. Și o ultimă întrebare, care să vă ajute să faceți un bilanț fulger al celor 5 ani de mandat: Domnule Iohannis, chiar nu vă îngrijorează absența dumneavoastră din costumul de președinte pe care-l purtați? Nici rușine nu vă provoacă? Îi rog pe români să îmi transmită și alte întrebări pe care săi le adresez domnului Iohannis în numele lor la confruntarea de duminică, pe care sper să o accepte. Ar fi inacceptabil să își bată joc până la capăt de o țară întreagă. Sper ca atenția și îngrijorarea pe care le manifestă de obicei Klaus Iohannis când vine vorba de țara lui să fie suficiente de data aceasta și să înțeleagă că are o datorie morală față de cetățeni să se prezinte în fața lor, chiar dacă astăzi ne-a spus cu aroganță că dumnealui nu vede utilitatea publică a unei astfel de discuții. Ghinion, românii o văd!

Mulțumesc!

 

Întrebare: De ce nu îi adresați aceste întrebări marți, la dezbaterea pe care a anunțat-o?

Viorica Dăncilă: Pentru că acolo este o dezbatere a domnului președinte Iohannis cu cei din PNL. Eu nu vreau să am o dezbatere în fața membrilor de partid PNL, ci în fața tuturor românilor, o dezbatere pe care s-o urmărească toți românii și care să fie la televiziunea publică tocmai pentru a putea fi urmărită și de cei din diaspora, pe care domnul Iohannis spune că-i respectă, și pentru cei care nu au televiziune prin cablu. Este clar că dacă dumnealui vrea această dezbatere, nu trebuie să fie făcută decât la o televiziune.

 

Întrebare: Veți purta negocieri cu UDMR?

Viorica Dăncilă: O să existe o discuție și cu domnul Kelemen Hunor, dar eu vreau să vă spun un lucru, eu vreau să mă adresez tuturor cetățenilor acestei țări. Nu mai vreau să împart această țară. Avem un președinte care a împărțit această țară și am văzut și în declarațiile din această seară: PNL, Guvernul meu, românii mei din PNL. Eu vreau să am alături de mine și pe cei din UDMR, și pe cei din Pro România, pe toți cei care cred că România merită un președinte al tuturor.

 

Întrebare: La dezbaterea președintelui vor participa și politologi și analiști! Luați în calcul să mergeți la această dezbatere?

Viorica Dăncilă: Eu nu am auzit de o dezbatere. Domnul Iohannis a spus în această seară că nu vrea o dezbatere cu contracandidatul, că nu are nicio întrebare să-i pună. Vrea o dezbatere cu cei din jurul domniei-sale. L-am provocat duminică la o dezbatere, nici marți nu am nimic împotrivă, dar să accepte dezbaterea în fața tuturor românilor. Domnul Iohannis face niște aprecieri pe care mulți nu le mai iau în seamă, pe mine nu trebuie să mă aprecieze domnul Iohannis. Pe mine trebuie să mă aprecieze românii pentru lucrurile pe care le-am făcut în calitatea mea de prim-ministru. Am văzut aprecierea domnului Iohannis în ceea ce mă privește: nu a respectat decizia CCR pentru a numi miniștrii interimari, de fiecare dată a boicotat guvernarea, de fiecare dată a acuzat guvernarea, de fiecare dată a venit cu informații false referitoare la Guvernul Dăncilă. Am să dau câteva exemple: vorbește despre o guvernare dezastruoasă, dacă să crești salarii și pensii, să investești în comunitățile locale, să aduci economia României la nivelul cel mai de sus între statele membre UE, locul 2 la creștere economică în Europa, înseamnă o guvernare dezastruoasă, înseamnă că dânsul ori este de rea-credință, ori nu a fost informat corect. Mai mult decât atât, vorbește despre o guvernare dezastruoasă și nu consideră că cineva e demn să aibă o confruntare cu dânsul, o legitimitate dată de numărul de voturi pentru a intra în turul 2, o guvernare dezastruoasă care a gestionat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene atât de bine încât a fost lăudată de toate statele membre și de state terțe, mai puțin de președintele României, care spunea că suntem nepregătiți, să vină Finlanda să preia președinția! Acum văd că se laudă cu acest lucru, cum de altfel se laudă și cu cele trei zile de vot în diaspora, se laudă cu tot ceea ce crede că s-a făcut în România, chiar dacă nu a avut nicio contribuție. Acest lucru arată dubla măsură folosită de candidatul Iohannis.

 

Întrebare: Despre ceasul dumneavoastră…

Viorica Dăncilă: Este un ceas pe care nu-l am la mine, o să-l aduc, e primit cadou de la soțul meu. Vă garantez că nu valorează mai mult de 5000 de euro, astfel încât să-l trec în declarația de avere. Vreau să vă spun un lucru: soțul meu nu ar fi alocat 20000 de euro pentru un ceas! Nu depășește 5000 de euro. Am văzut că un domn care, din bună-credință, poate întreabă și cât valorează casele lui Iohannis ca să arate că e imparțial, a pus un alt ceas, nici nu seamănă ce am eu cu ce au pus în fotografia respectivă. O să aduc acest ceas și vi-l pun la dispoziție.

 

Întrebare: Azi ați citit un discurs, de ce nu ați vorbit liber?

Viorica Dăncilă: Vorbesc liber acum. Vreau să vă uitați bine la urechi, nu am cască la urechi! Trebuia să răspund punctual la tot ceea ce a adus domnul Iohannis în spațiul public. De altfel, acum cu dumneavoastră vorbesc liber, vă răspund la orice întrebare, așa că aștept întrebările dumneavoastră!

 

Întrebare: Președintele acuza că nu am intrat în Spațiul Schengen din cauza PSD.

Viorica Dăncilă: Cred că președintele trebuie să mai învețe politică externă. A făcut două greșeli: a legat MCV-ul de Spațiul Schengen. Sunt total diferite, nu au nicio legătură. Doi: cred că domnul președinte nu a aflat încă și îl informez pe această cale că noi îndeplinim criteriile de intrare în Spațiul Schengen încă din 2011, lucru de altfel confirmat de Comisia Europeană. Pentru a intra în Spațiul Schengen este nevoie de decizie politică. Au fost trei state membre ale UE care s-au opus pe rând. În Consiliul European nu a fost Viorica Dăncilă, nu a fost prim-ministrul, acolo este președintele României, cel care trebuia să discute cu șefii de stat sau de Guvern care participă la Consiliul European. Mai mult decât atât, anul acesta la Summitul de la Sibiu președintele României, în fața tuturor liderilor europeni, spunea că până la final de an România va intra în Schengen, o altă promisiune neonorată, deci nu este vina Guvernului. Din punct de vedere al Guvernului s-au îndeplinit toate criteriile tehnice încă din 2011.

 

Întrebare: Renunțați la imunitate?

Viorica Dăncilă: Da, nu am avut imunitate nici cât am fost prim-ministru. Președintele a avut inițiativă pentru un referendum de modificare a Constituției. În momentul în care ai venit în fața electoratului și te-ai angajat că președintele nu va mai avea imunitate, atunci imediat organizezi un referendum pentru a-ți respecta promisiunea făcută în fața românilor. Eu nu am nevoie de imunitate, nu am avut nici cât am fost prim-ministru, nici în calitate de președinte nu am nevoie de imunitate.

 

Întrebare: În Raportul MCV se vorbește despre acțiunile Guvernului!

Viorica Dăncilă: Cunosc foarte bine MCV-ul încă de când eram la Bruxelles, nu se referă numai la aspecte guvernamentale, ci și la Parlament, și la CSM și, dacă vă uitați în MCV, se spune că premierul României a avut un comportament adecvat. Încă ceva, vă spun ce am mai spus și când eram prim-ministru: a lua decizii referitoare la unele puncte din MCV înseamnă să intervenim în justiție, pentru că dacă dădeam ordonanță să desființez Secția Specială sau să iau măsuri legate de justiție, atunci Guvernul era implicat în problemele justiției, iar justiția nu era independentă. Am promis că nu voi interveni în justiție și niciun membru PSD nu va interveni în justiție. Ați vorbit de recomandarea Comisiei de la Veneția sau de Raportul GRECO, o să spuneți și de acest Raport, vă spun ce s-a făcut în Olanda, poate încercăm și noi să nu mai fim așa de pătimași și să luăm exemple de bune practici. Sunt șapte sau opt puncte cerute de GRECO pe care Olanda nu le-a îndeplinit. Olanda a spus un lucru foarte corect pe care ar trebui să îl preluăm și noi: să se realizeze un consens între magistrați pentru a lua decizii care se pliază pe realitatea din justiție. Anumite puncte din MCV sunt tocmai în acest sens, sunt puncte pe care trebuie să le rezolve magistrații, nici Guvernul, nici președintele. Aș vrea să văd în următorul Raport MCV dacă se face o referire la faptul că președintele României încalcă Constituția României, că președintele României intervine în justiție. Președintele României a ieșit și a spus să se schimbe șeful DIICOT. Dacă ieșea prim-ministrul, era prăpăd! Președintele României a ieșit și a spus că trebuie desființată Secția Specială. Cum poți tu, ca președinte, să asiguri o justiție independentă în momentul în care tu dai direcțiile pe care trebuie să se meargă. Eu cred că este o dublă măsură. Pentru că tot am vorbit de democrație și am văzut că candidatul Iohannis vorbește de un premier care a fost antidemocrație, eu cred că președintele nu are în memorie tot ceea ce a făcut sau nu vrea să rețină decât ceea ce fac alții: președintele a încălcat Constituția, nu știe că în niciun stat membru cu democrații consolidate președintele nu iese să ceară desființarea unui partid politic. Dacă asta înseamnă democrație, dacă era să fiu la fel de fricoasă cum e acum președintele Iohannis, spuneam că eu nu merg la o dezbatere cu un președinte care a încălcat orice regulă a democrației. Cum să vii și să spui să se desființeze un partid politic? Este o atitudine extremistă, e un discurs extremist. Că ne place sau nu un partid, votul cetățenilor va fi cel care va decide, aceasta e democrația, iar votul e suveran, dar un președinte dictator și cu un discurs extremist nu va înțelege aceste lucruri.

 

Întrebare: Cum ieșiți acum să promiteți lucruri pe care din 2016 nu le-a îndeplinit partidul pe care îl aveți în spate?

Viorica Dăncilă: În programul de guvernare au fost foarte multe obiective. Eu ies în fața românilor și mă pot uita în ochii lor, nu am realizat tot ce am promis, dar 80% din programul de guvernare cu care am venit în fața românilor a fost realizat. Eu nu spun că am fost un guvern perfect, că am realizat totul, dar cele mai multe obiective le-am realizat. Da, ca să fie totul foarte corect, mergem cu două foi de hârtie în dezbatere, pe o foaie scriem ce am realizat noi la guvernare, pe cealaltă foaie să scrie ce a realizat președintele în cei cinci ani. Sunt lucruri care au fost făcute, lucruri care n-au fost făcute, dar vă asigur că mie nu-mi ajunge o foaie și oamenii știu acest lucru. Cred că la președinte nu o să vedem două-trei rânduri scrise. Haideți să avem totuși un echilibru. Eu nu am spus că noi am realizat tot, am avut și lucruri cu care am rămas în urmă, mai aveam încă un an de guvernare, trebuia să mergem până în 2020. Da, aș fi vrut o mai mare exigență. Atunci când președintele a spus, întrebat fiind, „Veți mai pune un prim-ministru din partea PSD?”, președintele a spus „Nu”. Păi, domnule candidat Iohannis, cum e cu democrația și cu votul românilor? Dacă votul românilor asigură o majoritate în Parlament, președintele trebuie să țină cont de acea majoritate. Dumneavoastră ce faceți, dictatură în România? Vă impuneți punctul de vedere sau respectați votul cetățenilor? Eu cred că votul cetățenilor trebuie respectat. Orice este posibil, majoritatea din Parlament este cea care arată cine trebuie să fie la guvernare. Deocamdată ne concentrăm pe alegerile prezidențiale, pentru că pentru noi este important să fie un președinte care să respecte majoritatea din Parlament. Dacă vom face această majoritate și candidatul Iohannis va fi președintele României, nu va ține cont de majoritate, așa cum nu ține cont de Constituție!

 

Întrebare: Până la urmă, asta înseamnă democrație, această dezbatere?

Viorica Dăncilă: Democrație înseamnă respectul pentru votul dat de cetățeni. Am intrat doi candidați în turul 2. Fiecare are în spate un anumit număr de voturi, avem încrederea unor cetățeni. Eu nu cer candidatului Iohannis să mă respecte pe mine, pentru că știu că nu poate, se respectă doar pe el și pe cei din jurul lui, dar îi cer să îi respecte pe românii care au votat candidatul Viorica Dăncilă. Cer să îi respecte pe ceilalți care au votat alte partide și care acum vor o dezbatere, vor să vadă pe cine votează pentru cea mai înaltă funcție în stat, asta îi cer președintelui, nu îi cer o confruntare în care să vorbim unul despre altul.

 

Întrebare: Înțelegem că pentru decizia președintelui de a nu participa la dezbatere la bază stă…

Viorica Dăncilă: La bază stau pesediștii, că pentru orice PSD e vinovat!

 

Întrebare: V-ar avantaja o confruntare față în față?

Viorica Dăncilă: Nu a fost nevoie de un studiu sociologic. Eu consider că am această datorie față de români și România. Uitați-vă în toate statele membre, uitați-vă din 1989 încoace, au existat dezbateri între candidați, este o responsabilitate pe care o avem față de cetățenii care merg la vot. De ce îi e frică domnului Iohannis de această dezbatere? Știu că nu are ce să spună și nu are foarte multe obiective îndeplinite, dar e jenant să îți fie frică de o dezbatere cu o femeie. Cred că până la urmă va lăsa studiul pe care l-a făcut și îi va respecta pe românii care au votat.

 

Întrebare: Mulți oameni fac referire la nivelul dumneavoastră intelectual. Care este propria dumneavoastră autoevaluare?

Viorica Dăncilă: Tocmai de aceea aș vrea să se vadă adevărata valoare la această dezbatere. Au fost foarte mulți care au venit în spațiul public și au șters pe jos, mă uitam astăzi la câte greșeli a făcut, vă rog frumos să luați discursul domnului Iohannis și vedeți câte greșeli a făcut! Nu am văzut pe nimeni care să-l taxeze. De ce, pentru că sunt femeie, pentru că sunt prima femeie care a intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale? Uitați-vă pe ceea ce a spus domnul Iohannis astăzi și o să găsiți o grămadă de greșeli. Evaluarea o facem în funcție de aceste greșeli? Haideți să mergem la această dezbatere și să vedem care este capacitatea fiecăruia dintre noi și atunci toți românii pot să își facă o imagine despre cei doi candidați.

 

Întrebare: Dacă ajungeți președintele României, în cât timp veți învăța limba engleză?

Viorica Dăncilă: Trebuie să vă spun un lucru, vorbesc limba engleză și înțeleg, dar nu vorbesc foarte bine. Din teama de a nu face o anumită greșeală, nu am vorbit în limba engleză, dar asta nu înseamnă că nu înțeleg și nu vorbesc limba engleză. Vreau să vă mai spun un lucru, pentru că am văzut că a apărut foarte mult în spațiul public acest aspect: aproape toți președinții de stat vorbesc în limba lor, pentru că sunt anumite lucruri care nu pot fi interpretate. Pentru cei care vorbesc limba engleză, franceză, germană, am tot respectul, pentru orice limbă străină pe care o vorbesc, sunt o resursă umană valoroasă. Am văzut interpretările din spațiul public, mulți au vorbit în limba engleză și au vorbit împotriva României. Luați discursurile din Parlamentul European, când a fost depusă Rezoluția pentru România, au spus atât de multe cuvinte urâte despre propria țară. Peste o lună de zile o să spun primul discurs în limba engleză, ca să lămurim și lucrurile acestea, dar fac o precizare: cred că președintele României trebuie să fie în primul rând un om curajos. Dacă acum se teme de o confruntare cu contracandidatul, mă gândesc cum se teme când vorbește cu un președinte de stat sau un șef de guvern și trebuie să își susțină țara. Cred că președintele României trebuie să fie un bun patriot, să gândească, să vorbească și să simtă românește.

 

Întrebare: Ce le transmiteți românilor care au fost în București pe 10 august 2018?

Viorica Dăncilă: Că adevărul trebuie să fie întotdeauna cel care să învingă minciuna. Am spus de fiecare dată că, indiferent de câte minciuni se vor spune despre mine, despre PSD, voi continua să spun adevărul. Aștept să se facă lumină și să aflăm adevărul.