ÎntrebareCum apreciați ce ați văzut aici?

Viorica Dăncilă: Pe lângă faptul că văd medici implicați, oameni care sunt dedicați construcției acestui spital, dotării cu echipamente, am văzut ceea ce s-a făcut, dotările. Din punct de vedere guvernamental, noi am alocat o sumă importantă pentru acest spital, tocmai pentru că vrem ca pacienții să fie foarte bine tratați, dincolo de experiența medicilor noștri, care știm că este recunoscută pe plan internațional, trebuie să avem și aparatură performantă pentru ca pacientul să fie foarte bine tratat. Apreciez foarte mult implicarea directorului spitalului, a personalului medical și cred că acest lucru este vizibil fără să mai trecem noi în revistă toate realizările. Vreau să îi felicit și să mă întorc aici, la spital, după ce vor termina și investiția pe care o realizează în acest moment.

 

ÎntrebareCum comentați respingerea comisarului european pentru a treia oară?

Viorica Dăncilă: Nu a fost încă respins comisarul european. Eu am primit o scrisoare din partea președintelui CE, Ursula von der Leyen, în care mi-a solicitat să desemnez urgent o persoană pentru postul de comisar european, ceea ce este un lucru de normalitate, având în vedere că asigurăm interimatul. Din păcate, unii nu au înțeles. Președintele Iohannis a sunat la Comisie, a ieșit public și a încercat să stopeze această desemnare. Eu cred că acest lucru aduce un prejudiciu de imagine Românie și, dincolo de partea politică și de disputele politice, care sunt normale într-o perioadă de campanie, trebuie să primeze interesul României. Victor Negrescu este o persoană cu foarte multă experiență, europarlamentar, fost ministru al Afacerilor Europene, un om implicat, recunoscut pentru activitatea sa la Bruxelles. Nu am înțeles acest lucru. Nu trebuie să mai plecăm de la această premisă cu care ne-a obișnuit președintele Iohannis că trebuie să am „guvernul meu, parlamentul meu” și acum trebuie să am „comisarul meu”. Nu este un mod de abordare constructiv și trebuie să avem decizii bune în ceea ce privește obiectivele de țară.

 

ÎntrebareAș dori să comentați declarațiile doamnei Firea vizavi de spitalul privat.

Viorica Dăncilă: Nu am văzut declarațiile doamnei Firea, dar vreau să subliniez un lucru: sunt adepta oricărui proiect care aduce lucruri bune pentru oameni, mai ales pentru copii. Eu susțin orice investiție care poate să ajute. Din câte știu eu, chiar Primăria Capitalei a fost implicată în acest proiect, știu că a dat terenul pentru realizarea acestui spital. Eu am spus de fiecare dată că dialogul și proiectele bune vor fi întotdeauna susținute de premierul României, Viorica Dăncilă.

 

ÎntrebareDoamna Firea susținea că fundația a politizat această investiție.

Viorica Dăncilă: Nu știu. Eu pot să fac o precizare: sănătatea nu are culoare politică, iar cei care încearcă să politizeze o investiție, un lucru bun făcut pentru oameni – am văzut că sunt persoane care încearcă să politizeze și să se urce pe tragediile unor oameni –, nu acționează corect. Pe mine nu mă interesează partea politică acum, ci investiția și, atâta timp cât și-a atins scopul și poate ajuta copiii, oamenii, pentru mine e un lucru foarte bun. De altfel, ați văzut că în timpul mandatului meu am chemat, indiferent de culoarea politică, să realizăm lucruri bune pentru România, să implementăm proiecte pentru oameni. Cred că trebuie să ne obișnuim cu o abordare echilibrată, să avem consens pe proiectele importante pentru țară și cred că am demonstrat aici acest lucru prin fondurile guvernamentale pe care le-am alocat pentru acest spital, pentru că în fond beneficiarii tuturor investițiilor și proiectelor trebuie să fie oamenii.

 

Întrebare(…)

Viorica Dăncilă: Noi avem un for statutar, Comitetul Executiv, unde sunt toți președinții de organizații, reforma o facem acolo. Sunt 500 de mii de membri, dacă fiecare vine cu o idee, cred că nu e o abordare constructivă pentru acest partid. Suntem o conducere foarte unită, suntem oameni care știm ce vrem, și anume să avem în centrul tuturor acțiunilor noastre oamenii. Eu consider că noi suntem capabili să facem reforme, să ne creionăm acțiunile viitoare și cred că această abordare nu este una corectă.

 

ÎntrebareVeți închide sau nu spitale?

Viorica Dăncilă: Nu sunt adepta închiderii spitalelor, sub nicio formă! Am avut o perioadă în care au fost închise spitale, școli, s-a scris o filă neagră pentru medicină, pentru oameni. Eu sunt adepta modernizării spitalelor, dotării lor cu aparatură performantă și rămânerii medicilor în țară. Cred că în această direcție am și acționat, pentru că dincolo de cuvinte, de ceea ce îți propui, contează faptele, iar după cum ați putut observa, noi ne-am ocupat de salarizarea personalului medical, pentru că trebuie să recunoaștem profesionalismul cadrelor medicale, și în același timp de dotarea spitalelor cu aparatură, de modernizarea spitalelor, în niciun caz de închiderea lor. Nu trebuie să ne întoarcem în acea perioadă, iar ceea ce s-a preconizat acum prin programul de guvernare al PNL nu face decât să tragă un semnal de alarmă. Mă refer la comasarea spitalelor, care bineînțeles că va însemna închiderea spitalelor. Eu cred că oamenii au nevoie în propria țară să știe că pot ajunge într-un timp foarte scurt la primul spital. Unii au nevoie de intervenții rapide, medicii trebuie să rămână în țară în spitalele noastre cât mai multe și modernizate, iar această solicitare a programului de guvernare al PNL nu este una care să se plieze pe realitatea din România.