Viorica Dăncilă: Astăzi a avut loc un eveniment care ne-a întristat pe toți. Este vorba de decesul colegei noastre, vicepreședinte al Organizației Femeilor Social-Democrate de la Timiș, care a decedat în urma unui infarct. Colega noastră era pe litoral împreună cu familia din data de 15 august, a participat la Școala de Vară, iar în această dimineață, aflându-se într-o vizită privată, i s-a făcut rău și, din păcate, nu a mai putut fi salvată. Transmitem condoleanțe familiei. Acest eveniment ne-a marcat pe toți.

 

Astăzi a avut loc, așa cum știți, Comitetul Executiv Național, în cadrul căruia am abordat mai multe probleme importante pentru PSD. Un prim punct de pe ordinea de zi este cel referitor la organizarea pentru alegerile prezidențiale, modul de organizare în fiecare județ, stadiul strângerii de semnături și am constatat cu bucurie că deja avem primul județ în care targetul semnăturilor a fost deja atins, mă refer la județul Dolj.

 

De asemenea, am vorbit despre guvernare, despre remaniere, dar și despre interimatele celor trei ministere, despre cum vom acționa în perioada imediat următoare. În ceea ce privește interimatele celor trei ministere, legat de portofoliile deținute de către ALDE, voi avea o discuție telefonică cu președintele, iar în cazul în care nu vom avea o nominalizare pentru aceste interimate, vom merge către CCR.

 

Legat de afirmația președintelui că acest guvern este corupt, îl vom acționa în judecată, pentru că, așa cum am spus, este foarte ușor de lipit etichete, dar aceste etichete trebuie să aibă un fundament. Nu am avut niciodată probleme de corupție, ba dimpotrivă, am fost unul dintre luptătorii împotriva corupției, pentru statul de drept, dar în același timp și pentru respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

 

Am discutat despre întâlnirile următoare pe care trebuie să le avem la nivel de partid, astfel încât în perioada imediat următoare vom începe întâlniri cu primarii din toate județele țării, întâlniri pe care le vom face pe regiuni. Vom avea discuții cu fiecare președinte de organizație pentru a vedea în ce stadiu suntem cu organizarea, cu mobilizarea electoratului, cum funcționează comunicarea în fiecare județ, dar în același timp să vedem și care sunt problemele existente la nivelul fiecărui județ.

 

Acestea au fost punctele abordate în cadrul ședinței CEX de astăzi. De asemenea, mai vreau să fac o precizare: bineînțeles, am discutat cu președintele Camerei Deputaților, am discutat cu colegii senatori despre începerea sesiunii parlamentare și care sunt obiectivele și problemele aflate pe ordinea de zi.

 

ÎntrebareCare este acuzația împotriva președintelui Iohannis?

Viorica Dăncilă: În momentul în care spui despre cineva că este corupt, înseamnă că ai dovezile necesare pentru a demonstra acest lucru. În momentul în care spui că acest guvern e corupt, acest lucru este de neacceptat, pentru că îl văd cetățenii din România, dar se vede și peste hotare, și pe plan extern. Nu aș vrea ca această etichetă să fie lipită Guvernului.

 

ÎntrebareCare este infracțiunea?

Viorica Dăncilă: O să vedem care este încadrarea. Vorbim cu avocații, ne întâlnim mâine cu avocații și vedem care este încadrarea.

 

ÎntrebareEste o declarație politică pentru care parlamentarii au imunitate!

Viorica Dăncilă: Bun, dacă această afirmație se face de la tribuna Administrației Prezidențiale, acest lucru atârnă foarte greu.

 

ÎntrebareV-ați gândit la propuneri pentru șefia Senatului?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre președinția Senatului. Să-și depună demisia domnul Tăriceanu, așa cum a spus, pe urmă vom discuta despre nume. Avem vicepreședinți care pot asigura interimatul. Vom discuta în cadrul reuniunii pe care o vom avea cu senatorii.

 

ÎntrebareDe ce nu ați supus la vot momentul în care Guvernul să ceară un vot de încredere?

Viorica Dăncilă: Pentru că am considerat că avem alte probleme mult mai importante decât a merge acum în plenul Parlamentului. Avem multe probleme de rezolvat în perioada următoare, încă o serie de propuneri pentru cetățeni. Suntem preocupați în primul rând de ceea ce facem pentru cetățeni. Nu văd de ce atâta grabă ca să mergem în Parlament și să luăm votul de încredere. Activitatea Guvernului este blocată doar dacă domnul președinte nu nominalizează interimari la cele trei portofolii.

 

ÎntrebareȘi dacă nu nominalizează?

Viorica Dăncilă: Vom merge către CCR. Deocamdată nu suntem blocați. O să vedem. De ce să facem scenarii? Să vedem ce se întâmplă în perioada imediat următoare. Eu pornesc de la buna-credință, întotdeauna sunt un om echilibrat, care caută consensul. Sper că domnul președinte va nominaliza luni cei trei miniștri care să asigure interimatul.

 

ÎntrebareLe-ați spus colegilor că veți merge în Parlament în cea de-a 44-a zi?

Viorica Dăncilă: A fost o glumă. Nu știu când vom merge în Parlament. Vom hotărî în cadrul CEX. Un interimat este de 45 de zile. În momentul în care președintele va numi interimarii, atunci vom avea 45 de zile.

 

ÎntrebareAți vorbit cu Daniel Zamfir?

Viorica Dăncilă: Eu nu am discutat încă cu domnul Daniel Zamfir, dar dacă sunt colegi care vor să vină alături de noi la guvernare din partea ALDE, bineînțeles că vom accepta acest lucru, pentru că am mers împreună doi ani și jumătate și nu ar constitui decât continuitatea până la sfârșitul mandatului.

 

ÎntrebareAți reușit să opriți plecările din PSD? În fiecare săptămână pleacă patru-cinci parlamentari.

Viorica Dăncilă: Ei, care patru-cinci?! Haideți… dacă ar pleca în fiecare săptămână patru-cinci, nici n-am mai avea grup! Cred că jumătate ar fi fost plecați. Am discutat cu deputații și senatorii, am discutat cu parlamentarii PSD, marea majoritate sunt implicați în campania electorală. Toți își doresc să câștigăm aceste alegeri, să câștigăm alegerile locale, pentru că un scor bun le asigură locurile pe listă pentru alegerile parlamentare. Eu cred în colegele și în colegii mei. Au plecat unul sau doi, mai vin unul sau doi, peste tot se întâmplă acest lucru, dar eu cred că cei care vor pleca în perioada următoare vor fi într-un număr foarte, foarte mic sau deloc.

 

ÎntrebareCei din Israel vor explicații despre faptul că nu avem ambasador în Israel de aproape trei ani. Cine blochează acest lucru?

Viorica Dăncilă: Pentru ambasador în Israel am făcut prima propunere, am așteptat o perioadă, nu am primit niciun răspuns de la domnul președinte. Am făcut a doua propunere de ambasador, nu a fost nici nominalizarea, dar nici un răspuns pozitiv sau negativ în ceea ce privește numirea ambasadorului. După cum știți, numirea ambasadorilor se face de către președintele României, se avizează de prim-ministru și se trimite către Administrația Prezidențială. La această întrebare trebuie să răspundă domnul președinte Iohannis. Mai mult decât atât, mutarea ambasadei este tot atributul președintelui României, și la această întrebare trebuie să vă răspundă domnul președinte. Acea analiză a fost făcută și a fost trimisă către Administrația Prezidențială.

 

ÎntrebareAți văzut acel memorandum al domnului Meleșcanu?

Viorica Dăncilă: Ca să lămurim, nu am primit, repet, nicio decizie de rechemare a ambasadorului în SUA George Maior acasă. Am primit pe data de 7 sau 8 o informare venită prin poșta militară, nu știam dacă pot să spun acest lucru, dacă e confidențial sau nu. Am înțeles că este confidențial. Am primit o informare pe care am avizat-o legată de rechemarea ambasadorului din SUA, dar nu am primit nicio decizie privind rechemarea ambasadorului din SUA.

 

ÎntrebareCare este diferența dintre această informare și o propunere de rechemare?

Viorica Dăncilă: E o decizie, una este o informare în care îți exprimi intenția de a rechema ambasadorul, este ca și cum eu acum vă informez că peste două zile vin la noi doi-trei, iar decizia de rechemare este cu totul altceva. Trebuie avizată de președintele României. Pe data de 7 sau 8 mai am primit o informare prin poșta militară în care mi se aducea la cunoștință despre această intenție, dar o decizie privind rechemarea ambasadorului nu a existat pe masa mea. Domnul Meleșcanu se referea la acea informare. Eu am semnat acea informare. Ca decizie politică, dacă este un memorandum foarte bine argumentat, bineînțeles că semnez, drept dovadă că am semnat și informarea.

 

ÎntrebareCe fel de semnal ar da PSD dacă nu ar trece acel vot de încredere și ar rămâne în funcție Guvernul?

Viorica Dăncilă: Nu e vorba de un vot de încredere. Dumneavoastră vorbiți de remaniere, dacă nu trece remanierea, da? Bun, dacă nu trece remanierea, rămâne Guvernul în forma veche. Acest lucru nu presupune schimbarea Guvernului. Majoritatea din Parlament nu mai este reprezentată atunci când trece o moțiune de cenzură, pentru că s-ar putea ca dintre miniștrii pe care eu îi propun unii să nu fie de acord cu aceste nominalizări ale mele, dar atunci când trece o moțiune de cenzură înseamnă într-adevăr că nu mai avem majoritate în Parlament și atunci trebuie să ieșim de la guvernare.

 

ÎntrebareCând aveți de gând să faceți această solicitare către Parlament?

Viorica Dăncilă: O să vedem. Nu ne-am fixat încă o dată, vom avea discuții, vom vedea dacă mergem tot cu aceiași miniștri, dacă schimbăm. Deocamdată suntem preocupați de guvernare și de măsurile pe care le luăm. Dincolo de cifre și de schimbările pe care vrem să le facem, importanți sunt oamenii care au așteptări de la noi.

 

ÎntrebareAți spus că decizia o veți lua după ședința CEX!

Viorica Dăncilă: Da, și colegii din ședința de CEX de astăzi au spus că nu este o grabă să venim în Parlament cu această remaniere. Trimitem o nominalizare, președintele nu o acceptă, venim din nou cu un interimar.

 

ÎntrebareCum funcționează un guvern plin de interimari?

Viorica Dăncilă: Foarte bine și rezultatele se văd. Vă raportați doar la persoană. Eu am văzut că acest guvern funcționează foarte bine, am văzut că acest guvern are a doua cea mai mare creștere economică din Europa, că ratingul pe țară este unul de stabilitate, am văzut că pe 1 septembrie creștem punctul de pensie și creștem indemnizația minimă. Acestea sunt lucrurile care contează, oamenii la ele se uită, la ce faci pentru ei, nu că schimbi o persoană cu alta. Rezultatul îi interesează.

 

Întrebare(…)

Viorica Dăncilă: Ajungem la o blocare a activității guvernamentale și atunci cred că nu mai trebuie să mă întrebați pe mine. Trebuie să-l întrebați pe domnul președinte de ce vrea să blocheze Guvernul, de ce vrea ca oamenii să nu-și mai ia salariile, de ce vrea ca pensionarii să nu-și mai primească pensiile.

 

Întrebare(…)

Viorica Dăncilă: Am discutat despre activitatea miniștrilor. Nu am luat o decizie, pentru că o decizie referitoare la noua formulă guvernamentală o să o avem în perioada următoare, vrem o ședință în care să discutăm numai despre acest lucru.

 

ÎntrebareEste vizat vreun minister anume?

Viorica Dăncilă: Există așteptări, nu aș putea spune nemulțumiri, așteptări privind măsurile pe care trebuie să le luăm în diferite ministere, legate de descentralizare, de activitatea din cadrul ministerului, de avizele care trebuie luate cât mai repede. Sunt anumite lucruri care țin de fiecare minister în parte.

 

ÎntrebareAți discutat cu colegii despre doamna Birchall?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre Ministerul Justiției. Vedem în perioada următoare cu ce nominalizări venim pentru ministere.

 

ÎntrebareCe va însemna această nouă formulă?

Viorica Dăncilă: Remaniere.

 

ÎntrebareAșteptați un răspuns în scris de la președinte?

Viorica Dăncilă: Categoric că trebuie să motiveze respingerea. Așa este legea, trebuie să vină cu o motivare a respingerii propunerilor noastre.

 

ÎntrebareMai e o săptămână până începe școala. V-a spus ministrul ce probleme sunt?

Viorica Dăncilă: Vă referiți la funcționarea școlilor. A cerut domnul ministru la fiecare județ care este stadiul, să venim săptămâna viitoare cu o propunere prin care să alocăm fondurile pentru fiecare școală care nu are grup sanitar sau apă, să alocăm fondurile, astfel încât la începutul anului școlar să rezolvăm această problemă.

 

Întrebare(…)

Mihai Fifor: Am solicitat fiecărei prefecturi să facă o analiză împreună cu inspectoratele școlare județene. S-au deplasat în teritoriu și au făcut această analiză. Vineri am încheiat sintetizarea informațiilor din fiecare județ, îl prezentăm doamnei prim-ministru luni, așa cum arată pentru fiecare județ în parte, ideea fiind aceea de a aloca fonduri țintit către localități, astfel încât să poată să rezolve problema cu grupul sanitar și cu apa până la începerea anului școlar dacă reușim să ne mișcăm foarte repede. Dacă nu, în perioada imediat următoare.

 

ÎntrebareCui a spus Victor Ponta că își dorește funcția de ministru de Externe? Ați avut discuții cu Victor Ponta în ultima perioadă?

Viorica Dăncilă: Aș vrea să nu mai discut despre Victor Ponta, nu este o prioritate pentru PSD. Nu am discutat cu Victor Ponta, n-am de gând să discut, îl las cu jignirile și aroganța lui. Pe mine mă interesează PSD și deciziile pe care le luăm în interior.