Bună ziua! Am avut astăzi Comitetul Executiv Național, unde am luat mai multe decizii.

Am vorbit despre moțiunea de cenzură care va fi votată săptămâna viitoare. Așa cum au hotărât colegii în Biroul Permanent Național, dar și în grupurile reunite, vom asigura cvorumul, dar nu se va vota. A fost o decizie pe care colegii au luat-o prin vot și care a fost astăzi discutată și în cadrul CEX.

Al doilea subiect pe care l-am avut pe ordinea de zi este Congresul din data de 29 iunie. Am stabilit grupurile de lucru, patru grupuri de lucru, grupul de lucru pentru updatarea programului de guvernare, pentru mesajul politic, pentru platforma politică a PSD, un grup de lucru pentru organizarea Congresului din data de 29. Am stabilit calendarul de activități, datele între care se vor desfășura conferințele județene și, de asemenea, grupul de lucru pentru modificarea Statutului, grup de lucru care deja a lucrat și a venit cu propuneri la CEX.

Am votat toate aceste hotărâri, iar în cadrul CEX s-a discutat și despre sondajele de opinie privind candidatura la alegerile prezidențiale, pentru modul în care vom acționa în următoarea perioadă. A fost un CEX în care, așa cum am stabilit de la bun început, fiecare colegă, fiecare coleg au avut posibilitatea să-și spună propria opinie, pentru că eu cred că așa este în democrație, trebuie să-i ascultăm pe toți, iar votul să fie cel care decide direcția pe care o vom urma.

 

ÎntrebareEste adevărat că ați prezentat un sondaj în care partidul a scăzut sub 20%?

Viorica Dăncilă: Cei care au spus acest lucru cred că nu au înțeles foarte bine. Am spus că s-ar putea ca în sondaje să avem mai puțin de 23%, să avem chiar 20%. Important pentru noi este modul în care vom acționa în următoarea perioadă, pentru că noi nu vrem o scădere în sondaje, ci o creștere, iar pentru acest lucru trebuie să învățăm lecția de la alegerile europarlamentare. În același timp, o să facem focus-grupuri, așteptăm rezultatele la unele pe care deja le-am demarat, astfel încât să vedem unde s-a greșit, dacă este doar o greșeală la nivel național. Vom face o analiză în fiecare organizație de partid ca să vedem cum s-a acționat la nivel județean, nu pentru a sancționa pe cineva, ci pentru a putea să ne repliem și să luăm cele mai bune decizii, astfel încât să câștigăm încrederea electoratului.

 

ÎntrebareȘerban Nicolae și-a anunțat intenția de a fi candidat la prezidențiale. Cine vor fi cei sondați?

Viorica Dăncilă: Aceeași abordare pe care am avut-o referitoare la Congresul PSD din 29, unde vom alege președintele, președintele executiv și secretarul general, un Congres Extraordinar, o vom aplica și pentru alegerile prezidențiale pentru candidații din partea PSD. Fiecare coleg sau colegă care își exprimă dorința de a candida vor spune în fața CEX, vom face sondaje și, bineînțeles, cel care va fi cel mai bine plasat în sondaje și care va avea votul Congresului va fi cel care va reprezenta PSD în alegerile prezidențiale.

 

ÎntrebareÎl veți include și pe Liviu Pleșoianu?

Viorica Dăncilă: Sigur, dacă vrea și Liviu Pleșoianu, sunt colegii noștri, fiecare coleg care va dori acest lucru va fi introdus în sondajele de opinie. Dacă sunt mai mulți colegi sau colege, vom avea prima dată un sondaj de opinie, vom vedea care sunt cei mai bine clasați, vom face un nou sondaj de opinie, astfel încât să avem șansele cele mai bune pentru câștigarea alegerilor prezidențiale.

 

ÎntrebareRămâne în picioare varianta unui candidat comun cu ALDE?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre acest lucru și nu vreau să vin cu o opinie personală. Îl vom discuta tot în CEX. Acum am discutat despre moțiune și despre Congresul din data de 29, despre perioadele în care fiecare poate să își depună candidatura și care sunt condițiile statutare.

 

ÎntrebareDe ce l-ați readus în partid pe Paul Stănescu?

Viorica Dăncilă: Nu trebuie sancționat niciun membru de partid pentru o opinie personală. Eu cred că în partid trebuie să dăm dovadă de unitate și, indiferent de lucrurile pe care le spunem sau în care credem fiecare dintre noi, trebuie să ascultăm opinia fiecăruia, dar la sfârșitul fiecărei ședințe trebuie să ieșim uniți și cu un mesaj pe care electoratul îl așteaptă de la noi, în primul rând un mesaj de unitate. Nu putem să sancționăm pe cineva dacă nu este de acord cu părerea liderului sau dacă a avut o anumită opinie la un moment dat. Aceasta este democrația, iar dacă vrem în țară democrație, ea trebuie să funcționeze și la nivelul fiecărui partid politic.

 

ÎntrebareAți fost invitată astăzi la ceremonia de la Cotroceni?

Viorica Dăncilă: Nu, nu am fost invitată. Probabil s-a luat în calcul și declarația pe care am făcut-o în legătură cu acest pact. Am spus că un pact presupune un consens din partea tuturor forțelor politice, un proiect care poate fi amendat de toate partidele politice. Noi am spus că vrem să depunem anumite amendamente și, atâta timp cât amendamentele noastre nu se regăsesc în pact, nu avem de ce să participăm la semnarea acestui pact.

 

ÎntrebareAți spus că cei care votează moțiunea vor fi excluși din PSD.

Viorica Dăncilă: Am spus acest lucru și recunosc că l-am spus, dar excluderea nu o face președintele partidului. Riscă să fie excluși de organizațiile lor, de organizațiile din care fac parte, pentru că eu am convingerea că fiecare primar din județul respectiv are proiectul cu care a venit în fața cetățenilor în comunitatea în care a candidat. Multe dintre aceste proiecte sunt legate de proiecte din programul de guvernare, de deciziile care se vor lua în Guvernul României. Sunt convinsă că cei care i-au votat, cei care i-au susținut nu au făcut-o pentru a se poziționa împotriva propriului Guvern sau a proiectelor la nivel de comunitate sau de județ. Și atunci se pot confrunta cu această situație. Am spus în rest și reafirm acest lucru că fiecare trebuie să-și asume modul în care votează la moțiune în fața electoratului care l-a susținut, în fața organizației care l-a susținut la nivel județean.

 

ÎntrebareSunteți hotărâtă 100% să candidați la șefia PSD?

Viorica Dăncilă: Da, eu sunt hotărâtă să candidez, dar acest lucru nu împiedică alți colegi sau colege să candideze. Sunt hotărâtă să candidez pentru că eu cred că pot să aduc echilibru în acest moment, pot să aduc consens și pot să am o abordare care să unească organizațiile PSD și să dea un impuls fiecăruia ca să ne mobilizăm pentru alegerile prezidențiale. Eu chiar cred că pot face acest lucru, iar dincolo de persoane este important ceea ce putem face în perioada următoare, astfel încât PSD să câștige alegerile prezidențiale.

 

ÎntrebareCu ce echipă veți merge dacă veți fi aleasă? Marian Oprișan și Niculae Bădălău sunt printre preferați?

Viorica Dăncilă: Am auzit și eu această versiune. Este liber fiecare coleg să candideze și fiecare colegă. Eu nu voi merge cu o echipă, nu voi veni în fața Congresului să spun „Eu candidez la președinția partidului în condițiile în care președinte executiv este X, secretar general este Y”, pentru că această abordare mi s-ar părea incorectă față de toate colegele și toți colegii mei. Lista este deschisă și am aceeași susținere pentru toți. Eu am vorbit în numele meu și sunt convinsă că cei care vor candida și pentru funcția de președinte al partidului, și de președinte executiv, și de secretar general sunt oameni de valoare și care pot face față cu succes acestor funcții.

 

ÎntrebareCandidatul pentru alegerile prezidențiale în ce Congres va fi ales?

Viorica Dăncilă: Trebuie să avem o abordare foarte echilibrată, care să se bazeze pe anumite sondaje, pe anumite evaluări, pe discuții în organizații, astfel încât, când venim cu candidatul la prezidențiale, să avem un candidat care să aibă șanse. În același timp, cred că pentru candidatul la prezidențiale trebuie să avem un Congres separat în care să ne raportăm numai la alegerile prezidențiale, în care candidatul sau candidații, dacă vor fi mai mulți, să vină cu propria lor platformă pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Dacă am fi făcut acum și desemnarea candidatului la prezidențiale, cred că mesajele pe care PSD vrea să le dea erau mult diluate și nu ne puteam axa pe ceea ce vrem să transmitem în mod special. Cred că acum trebuie să vorbim despre programul de guvernare, despre adaptarea programului de guvernare, trebuie să vorbim despre programul politic al PSD și, în același timp, să ne alegem conducerea, care să-și asume rezultatul alegerilor prezidențiale și nu este un lucru ușor. Într-un Congres a cărui dată o vom decide împreună în CEX vom veni cu candidații și, bineînțeles, cu platforma candidatului pentru alegerile prezidențiale. Am vrut să avem o separare a alegerilor pentru șefia partidului. Am vrut ca în acest Congres să dăm mesajele pentru electorat și pentru membrii noștri de partid și să avem un mesaj separat pentru alegerile prezidențiale.

 

ÎntrebareCând credeți că este oportun un astfel de Congres?

Viorica Dăncilă: Cred că la sfârșitul lunii iulie, pentru că, așa cum știți, de pe data de 11 august începe strângerea de semnături pentru candidatul la prezidențiale.

Vă mulțumesc!