Ioan Dîrzu: Bună ziua tuturor! Vă mulțumesc că sunteți alături de noi. Mulțumesc conducerii centrale a PSD că ne-a onorat cu prezența astăzi la conferința județeană și totodată vreau să cer scuze pentru puținele minute de întârziere.
Viorica Dăncilă: Bună ziua! Astăzi am avut conferință de alegeri în organizația PSD Alba, o conferință în care s-a făcut bilanțul tuturor activităților desfășurate de organizația PSD Alba și în același timp s-a creionat programul de activitate pentru perioada următoare. Ca primă prioritate o avem pe cea a câștigării alegerilor prezidențiale și, bineînțeles, a alegerilor locale și a celor parlamentare de anul viitor. A fost reales domnul președinte Ioan Dîrzu și echipa care va conduce care va conduce organizația în următoarea perioadă, o echipă unită, o echipă cu experiență, o echipă care și-a propus – și am convingerea că va reuși – să obțină un rezultat foarte bun la Alba. Bineînțeles, în toată această activitate avem nevoie de cât mai mulți cetățeni care să se implice. Este o luptă pe care vrem să o ducem împreună cu cetățenii, având în vedere că aici, la Alba, au fost multe probleme care au arătat modul în care activează, în care acționează, în care își respectă promisiunile Partidul Național Liberal.
Întrebare: Ați pus aici un target pentru alegerile prezidențiale?
Viorica Dăncilă: Fiecare organizație județeană are un target. Este un target care nu a fost impus de organizația națională, de conducerea organizației naționale, este un target pe care l-am discutat cu fiecare președinte al organizației județene, un target care a reieșit după ce avem targetul pe fiecare localitate în parte, ca sumă a voturilor pe fiecare localitate în parte. Domnul președinte și conducerea PSD Alba și-au asumat acest target, iar eu am convingerea că vor îndeplini acest target nu pentru că este o cifră, ci pentru că eu sunt convinsă că cetățenii au înțeles și vor sprijini proiectul PSD.
Întrebare: Dacă nu va fi realizat targetul, vor exista consecințe?
Viorica Dăncilă: Sunt foarte încrezătoare că acest target va fi realizat. Am încredere în colegii și colegele mele de la Alba, nu am luat în calcul că nu va fi realizat acest target. Sunt convinsă că se vor depune toate eforturile, vom dialoga cu cetățenii, avem ce să le spunem despre proiectele locale, proiectele desfășurate de primarii PSD și nu numai de ei, pentru că, așa cum am spus la conferință, programele pentru comunitățile locale, PNDL 1 și 2, au fost pentru toți primarii, pentru toate comunitățile, indiferent de culoarea politică. Sunt convinsă că avem ce să le spunem cetățenilor atât din punct de vedere al realizărilor locale, dar și din punct de vedere al realizărilor guvernamentale.
Întrebare: Care este scopul vizitei în SUA?
Viorica Dăncilă: După cum știți, am afirmat în nenumărate rânduri că îmi doresc să strângem cooperarea cu SUA, că pentru noi parteneriatul strategic cu SUA reprezintă o prioritate, având în vedere că SUA este partenerul strategic care ne asigură securitatea. Cred că este timpul să fim mult mai pragmatici și să punem în practică proiectele comune pe care le avem cu SUA. De aceea, vom semna un memorandum pe energie, vom avea întâlniri cu oamenii de afaceri, cu companii puternice din SUA, unde vom vorbi despre situația din România. Vom avea întâlniri cu membri al Departamentului de Stat, dar și cu comunitatea română din SUA și, bineînțeles, cu vicepreședintele SUA, Mike Pence. În afară de acest lucru, vom avea întâlniri și cu secretarul general adjunct al ONU și voi participa la o reuniune pe combaterea terorismului la care vor participa Regele Iordaniei și președintele Macron.
Întrebare: Dacă veți ajunge președinte, în ce fel îi veți ajuta pe părinții și bunicii noștri?
Viorica Dăncilă: După cum știți, de fiecare dată am spus că cei care nu-i respectă pe părinți și pe bunici nu au respect pentru nimic. Am arătat prin fapte în ce mod respectăm noi părinții și bunicii: prin faptul că am crescut pensiile, că am crescut punctul de pensie, eu nu consider că le-am făcut un favor. Cred că am adus normalitatea în ceea ce privește respectul pe care trebuie să-l avem. În ce fel mă voi comporta ca președinte al României? Prin respect și prin unitate, prin faptul că nu am să mai fiu de acord să existe această dezbinare între seniori și cei mai tineri, între categorii sociale. Voi avea o altă abordare în ceea ce privește relațiile instituționale, dintre Administrația Prezidențială, Guvern și Parlament, indiferent de culoarea politică, pentru că, în fond, președintele României este cel care trebuie să adune pe toți, să aducă echilibru și consens. În același timp, nu am să împart România în două, nu o să spun niciodată „Guvernul meu” și „celălalt Guvern”. Așa cum, în calitate de prim-ministru, am luat decizii pentru toți românii, indiferent de culoarea politică, indiferent că au votat sau nu, eu sunt prim-ministrul tuturor românilor, așa și președintele trebuie să fie al tuturor românilor. În același timp, pentru că tot ați întrebat, aș fi semnat fără reținere Pactul pentru Bunăstare. Este un Pact care nu are culoare politică, este un Pact care efectiv le dă siguranță părinților și bunicilor că niciun guvern, indiferent de culoarea politică, nu le va mai tăia pensia, că vor fi respectați, că după o viață de muncă vor primi ceea ce li se cuvine și că nimeni nu le face nicio favoare în acest sens. După cum știți, acest Pact nu a fost semnat decât de minorități, toți ceilalți au vorbit, au atacat, dar când este vorba să faci ceva concret pentru oameni, fac un pas în spate. De aceea, am făcut un apel pentru ca acest Pact să fie semnat de toți cetățenii acestei țări, de societatea civilă, pentru că vreau să am siguranța că nimeni, niciodată, nu va mai implementa această politică de austeritate și nu va mai tăia pensii sau salarii.
Întrebare: Cum credeți că se va încheia actualul conflict cu președintele?
Viorica Dăncilă: Eu nu aș vorbi de un conflict. Cred că, dincolo de conflict, este important ceea ce se întâmplă. Am văzut decizia CCR, o decizie care i-a spus președintelui că „de îndată” trebuie să numească miniștrii interimari. Nu am văzut în decizie nicio referire la faptul că trebuie să mergem în Parlament, că trebuie făcut altceva: „de îndată” miniștrii interimari și motivare pentru respingerile de miniștri pe care domnul președinte Iohannis le-a făcut. Cred că în fața legii toți suntem egali și președintele, premierul, toți trebuie să respecte Constituția țării. Cum cerem fiecărui cetățean să respecte Constituția, indiferent de funcția deținută în stat, trebuie ca fiecare dintre noi să respectăm Constituția. Trebuie să lăsăm deoparte mizele electorale și mizele personale și să ne raportăm la funcția pe care o ocupăm și la obligațiile pe care le avem când ocupăm acea funcție. Deci, dincolo de bătălia politică, care este normală – așa este într-o campanie electorală, există o bătălie politică, cel care va avea un val de încredere mai mare va câștiga și votul cetățenilor este suveran –, să blochezi Guvernul este un lucru neagreat de nimeni. Blochezi Guvernul, cu toate că decizia CCR spune altceva? Eu cred că acest lucru trebuie lămurit de domnul președinte. Așa cum am spus, vrem să mergem în Parlament, dar nu când ne spune domnul președinte. Mergem în Parlament să obținem remanierea Guvernului, dar înainte de acest lucru cred că domnul președinte trebuie să respecte deciziile CCR.
Întrebare: Președintele a spus ieri că fără el PSD ar fi acaparat toată puterea, ceea ce ar fi fost o catastrofă pentru România. Cum comentați?
Viorica Dăncilă: Dacă pentru domnul președinte catastrofă înseamnă să crești pensii și salarii, să investești în comunitățile locale, dacă pentru domnul președinte catastrofă înseamnă să iei măsuri pentru creștere economică, dacă pentru domnul președinte să ai a doua cea mai mare creștere economică din Europa este o catastrofă, cred că la dânsul aprecierile sunt inversate. Nu l-am văzut pe domnul președinte să facă aceleași aprecieri față de guvernarea Cioloș, în care aveam 0% absorbție fonduri europene, nu aveam acreditate nici măcar autoritățile de management. Este exact ceea ce am spus înainte: un președinte nu trebuie să fie părtinitor, nu trebuie să facă un joc politic, un președinte trebuie să spună întotdeauna adevărul și să vadă care este realitatea. Nu suntem un guvern „eșuat”, cum a spus domnul președinte. Se joacă cu cuvintele și este foarte ușor să jignești. Eu nu am să jignesc niciodată. Suntem un guvern eficient și îmi asum cele spuse. Nu suntem un guvern perfect, nu am această aroganță să spun că am rezolvat toate problemele, dar cifrele arată, nu cifrele pe care le spunem noi, ci pe care le spun INS, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Eurostat, arată că această guvernare este eficientă. Dânsul critică guvernarea, în timp ce alți președinți de stat laudă guvernarea din România și progresele pe care le-a făcut România în domeniul economic. Este clar că domnul președinte spune ceea ce-l avantajează din punct de vedere electoral. Ca să justific încă o dată cele spuse, dacă vă aduceți aminte, când am preluat președinția rotativă a Consiliului UE, domnul președinte a spus că nu suntem în stare, că nu suntem pregătiți, atunci Finlanda s-a oferit să preia în locul nostru, dar iată că am finalizat cele șase luni, am avut activitate doar pe primele trei luni, pentru că au urmat alegerile europarlamentare, și toți au lăudat modul în care am gestionat această provocare pentru România. Până și președintele SUA a lăudat acest lucru. Președintele a criticat în permanență. Cred că, indiferent că-ți place sau nu un lucru, că ți se pare bun sau rău, indiferent de interesul electoral pe care-l ai, întotdeauna în funcția de președinte trebuie să spui adevărul pentru a genera credibilitate atât în plan intern, cât și în plan extern.
Întrebare: Dan Barna și-a manifestat disponibilitatea de a participa la o dezbatere cu dumneavoastră și cu domnul Iohannis. Veți merge?
Viorica Dăncilă: Vom decide. Domnul Barna poate să-și manifeste interesul, să vedem dacă răspundem, dacă nu răspundem. Nu ne este teamă de un dialog, dar am văzut ce înseamnă dialog pentru domnul Barna și pentru partidul domniei-sale. Eu vreau un dialog bazat pe argumente, nu pe jigniri și violență verbală, pentru că jignirile și violența verbală sunt atributul oamenilor slabi care nu au argumente. Dacă vrea o dezbatere legată de proiecte, de anumite lucruri de interes pentru cetățeni, atunci este un lucru bun, dar dacă vrei o dezbatere pentru cine țipă mai tare sau cine jignește mai tare, nu o să fiu adeptul unei astfel de dezbateri.
Întrebare: Cum vedeți asocierea PSD cu Liviu Alexa, un jurnalist cu o reputație oarecum îndoielnică?
Viorica Dăncilă: L-am numit interimar pe Liviu Alexa, în momentul în care organizația a avut 8%, vrem să obținem rezultate mai bune. Haideți să nu-l judecăm dinainte și să venim cu idei preconcepute despre o persoană. Să vedem rezultatele pe care le va avea la prezidențiale și atunci vom decide.
Întrebare: Ne puteți da mai multe detalii despre Memorandum?
Viorica Dăncilă: Este devreme, după ce semnăm acest Memorandum, vom veni în spațiul public cu toate detaliile legate de el.
Mulțumim!