ÎntrebareAu apărut o serie de atacuri la adresa dumneavoastră din partea doamnei Firea.

Viorica Dăncilă: Nu am să fac eu ceea ce dezaprob la doamna Firea. Consider că ceea ce avem de discutat trebuie să se facă în forurile statutare ale partidului, pentru că dacă vrei cu adevărat ca acest partid să obțină rezultate bune, trebuie să ai discuții cu colegii tăi în interiorul Biroului Permanent Național, în interiorul Comitetului Executiv Național. Atunci când ieși în spațiul public și îți ataci colegii sau președintele partidului, nu contează, acest lucru se face doar pentru imagine și nu pentru că vrei într-adevăr să obții un rezultat pentru partid. O să răspund tuturor acestor acuzații în cadrul Comitetului Executiv Național; așa cum cer fiecărui membru de partid, așa voi proceda și eu.

 

ÎntrebareCum sunt sondajele făcute?

Viorica Dăncilă: Sunt mai multe sondaje. Acestea vor fi prezentate în cadrul CEX. Opinia mea este că trebuie prezentate de cei care le-au făcut, ca să dea o interpretare fiecărui rezultat, să ne spună ce reprezintă, de fapt, fiecare procent de acolo, cum este justificat și cred că acest lucru ajută membrii CEX să-și facă o imagine mult mai amplă a ceea ce vom decide pentru perioada următoare. Așa cum am spus în nenumărate rânduri, pentru noi este important sondajul, dar știm foarte bine că acestea se pot schimba foarte rapid, un pas greșit, o declarație neinspirată, o măsură care nu este agreată poate schimba un sondaj. Pentru mine este important ca, dincolo de sondaj, cel sau cea care va candida pentru președinția României să aibă în spate toate organizațiile județene. Un bun rezultat este dat, bineînțeles, și de persoana care candidează, dar în mare măsură și de implicarea organizațiilor județene, de munca depusă în partid. Știm că PSD este un partid foarte bine organizat și trebuie să ne întoarcem la mesajele și la modul de abordare pe care le-am avut în 2016 pentru a obține un rezultat asemănător.

 

ÎntrebareCe le transmiteți primarilor care se tem că nu au finanțare?

Viorica Dăncilă: După cum știți, pe 31 luna aceasta vom avea o rectificare. Mai multe detalii le poate da ministrul Finanțelor Publice. Eu le-aș transmite următorul mesaj primarilor: acest guvern a demonstrat că este un partener credibil pentru primarii din România. Dacă ne gândim la cele două programe, PNDL 1 și PNDL 2, care au fost solicitate de aproape fiecare comunitate din România, indiferent de culoarea politică, arătăm că pe noi ne-a interesat foarte mult dezvoltarea comunităților locale. Cred că nu este localitate în România să nu fi beneficiat de acest program. Mai mult, dacă anul trecut am avut o alocare de 4,5 miliarde de lei, anul acesta în jumătate de an avem 4,4 miliarde de lei. Iată că suma alocată pentru investiții în comunitățile locale s-a dublat. Mai mult decât atât, FSDI, pe care vrem să-l implementăm în următoarea perioadă, arată că primarii au avut susținere poate mai mare decât în orice altă guvernare. Pe noi ne-a interesat să avem dezvoltare, să dăm dovadă de coeziune, să dezvoltăm și mediul rural, și mediul urban, dar este important să eliminăm diferența de dezvoltare dintre rural și urban. Știu că mai sunt probleme, probleme punctuale de multe ori, dar încercăm să rezolvăm din problemele pe care le au primarii.

 

ÎntrebareAți discutat cu domnul Tăriceanu?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat încă cu domnul Tăriceanu. Voi discuta şi cu domnul Tăriceanu, voi discuta şi cu domnul Ponta, avem nevoie de alianţe. Așa cum spunea domnul președinte PSD Prahova, Bogdan Toader, avem nevoie de alianțe, de discuţii cu liderii celor două partide, unul dintre partide fiind partenerul nostru de guvernare. Alături de noi vrem să mai vină şi alte partide, chiar dacă nu sunt partide parlamentare, mă refer la PNŢCD, la Partidul Ecologiştilor din România. Vrem să reluăm discuţiile cu sindicatele, pentru că suntem un partid de stânga şi trebuie să cooperăm cu sindicatele, cu organizaţii neguvernamentale, vrem să facem un bloc de susţinere mult mai amplu pentru alegerile prezidenţiale.

 

Întrebare(…)

Viorica Dăncilă: Legat de fondurile alocate primăriilor, vă va răspunde domnul ministru al Finanțelor, pentru că este cel care lucrează împreună cu primarii la rectificarea bugetară. Legat de sancțiuni, eu cred că deplasările noastre în judeţe, modul în care discutăm cu organizaţiile judeţene arată că vrem în primul rând să înţelegem motivele care au condus la acest rezultat, nu neapărat să sancţionăm pe cineva. Sancţiunea nu e cea care ne ajută în perioada următoare să obţinem un rezultat mai bun. De la caz la caz, sunt şi situaţii în care trebuie să luăm o măsură de acest fel, dar este important să vedem care au fost problemele la nivelul fiecărui judeţ, dacă aceste probleme au ţinut neapărat de conducerea judeţului sau au fost alte lucruri care au dus la acest rezultat, să ne asumăm şi la nivel central lucrurile pe care nu le-am făcut. Pentru noi este important modul în care ne raportăm la prezent și viitor. Dacă stăm și ne gândim numai la ceea ce am greșit și nu luăm măsuri pentru perioada imediat următoare, nu cred că este benefic pentru PSD. Știu că acest partid în momentele grele a dat dovadă de unitate, de determinare, sper ca şi în acest moment să procedăm în acelaşi mod şi să obţinem rezultate foarte bune în următoarele trei rânduri de alegeri.

Eugen Teodorovici: Vizavi de rectificarea bugetară, vreau foarte mult să avem un dialog cu toate cele patru structuri asociative, nu separat, pentru că nu este corect pentru transparență, pentru echilibru, pentru încredere între părțile la discuție, primării de municipii, orașe sau comune și Ministerul de Finanțe. Acesta e primul pas. A doua chestiune, impozitul pe venitul global. S-a spus foarte clar că pe primul trimestru, cum s-a discutat acum ceva timp, se va aloca la nivel local în întregime, cum este normal să fie, cu toate că legea bugetului pe acest an nu prevede acest lucru, numai că trebuie să decidă structurile asociative pe baza cărei formule se distribuie acest impozit între comunitățile locale. Dacă se face pe bază de formulă, este o variantă, iar a doua variantă să fie exact rolul echilibrării din lege către acele comunități locale care au nevoie să funcționeze. Decizia aparține în totalitate celor patru structuri asociative, pentru că nu este decizia Guvernului. Săptămâna viitoare vor fi discuții la Finanțe cu reprezentanții acestor structuri pentru a găsi formula optimă, dacă se poate să mulțumim toate comunitățile locale. Dar avem și a doua rectificare, cum a fost în fiecare an, iar comunitățile locale au fost în mare parte mulțumite de alocările din buget. Deci discuțiile se poartă, suntem total deschiși la dialog și la înțelegerea problemelor pe care comunitățile locale le ridică la masa de discuții.

 

ÎntrebareDespre autostrada Comarnic-Brașov?

Viorica Dăncilă: După cum știți, autostrada Comarnic – Braşov este în parteneriat public-privat, am avut solicitare din partea unei societăţi chinezo-turce. Eu am hotărât, împreună cu colegii mei, să scoatem din parteneriat public-privat, iar în prima şedinţă de CSAT această autostradă să devină de importanţă naţională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să putem să demarăm cât mai repede lucrările pentru această autostradă. Pentru că procedurile sunt, ştiţi foarte bine, birocraţia este destul de mare, procedurile sunt complicate, la noi s-a format această instituţie a contestaţiilor şi pentru a trece de toate aceste obstacole cred că soluţia este ca această autostradă să devină de importanţă naţională, astfel încât să începem construcţia cât mai repede din fonduri guvernamentale. Nu pot să vă dau o perioadă, trebuie să văd votul din CSAT și pe urmă să fac o evaluare, dar vom ieși cu o declarație publică după ce vom trece de CSAT.

 

ÎntrebareDomnul Borisov și-a anunțat susținerea pentru doamna Kövesi.

Viorica Dăncilă: Îmi menţin punctul de vedere. Este opinia domnului Borisov, respect opinia fiecăruia, aşa e în democraţie, unii susţin o anumită direcţie, alţii susţin o altă direcţie, eu îmi menţin punctul de vedere, pentru că mi se pare un punct de vedere corect. Atâta timp cât cerem tuturor să-şi lămurească anumite aspecte legate de justiţie, această regulă trebuie respectată de orice cetăţean, de la primul până la ultimul cetăţean. Deci, aceasta este opinia mea, nu o cunosc pe doamna Kövesi, dau întotdeauna dovadă de solidaritate feminină, susţin femeile, dar eu cred că este foarte bine ca şi dumneaei să facă aceste lămuriri. În rest, pentru că ați adus în discuție acest subiect, am văzut declarația unui fost premier care îmi reproșează că vorbesc despre performanță. Eu cred că, înainte de a veni cu anumite declarații în spațiul public, trebuie să ne uităm la ceea ce am făcut noi. Și eu primesc lecții de la fiecare cetățean, ascult fiecare cetățean, încerc să înțeleg care este supărarea sau care este direcția pe care vrea să o aibă acest guvern. Dar momentul în care un guvern zero îți vorbește de performanțe e cam greu de acceptat. În momentul în care un fost comisar al României pe Agricultură și Dezvoltare Rurală, un portofoliu foarte important pentru România, nu a făcut nimic pentru țară și știu bine ce vorbesc, pentru că în acea perioadă eram membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în PE, este greu să crezi în aceste cuvinte și în aceste reproșuri. Eu cred că atunci când vii cu anumite acuze să ai anumite rețineri, având în vedere modul în care ai gestionat anumite lucruri în activitatea ta. Dacă aveai performanță, ascultam despre acest lucru. Dar în momentul în care critici și nu vii cu nimic în loc este greu de ascultat. Dar cel mai ușor este să critici!

 

ÎntrebareCare e atmosfera în PSD?

Viorica Dăncilă: Nu pot să spun că după arestarea lui Liviu Dragnea PSD a avut o perioadă bună: un scor foarte prost pentru noi la europarlamentare, starea președintelui partidului au făcut să trăim unul dintre cele mai dificile momente ale existenței partidului. Nu a fost ușor să ținem PSD unit, să luăm decizii astfel încât anumite orgolii existente în orice partid să fie temperate, dar important pentru noi este că acum PSD, cu mici excepții, căci excepția întărește mereu regula, s-a repliat. Este important că am început să mergem în teritoriu, am făcut numai în acest sfârșit de săptămână cinci județe, am luat contact cu oamenii și mai ales am început să vedem unde s-a greșit pentru a putea îndrepta greșelile făcute.

 

ÎntrebareUnde s-a greșit?

Viorica Dăncilă: S-a greșit din punct de vedere al comunicării. Am mers pe o anumită direcție și efectiv am neglijat anumite aspecte care trebuiau aduse în prim-planul opiniei publice. Ne-am axat pe un singur subiect care a fost introdus de alte partide și noi nu trebuia să-l menținem mereu în prim-plan, cel legat de justiție. În loc să vorbim despre realizările Guvernului, despre realizările din comunitățile locale, despre ceea ce am făcut și ce vrem să facem, am discutat foarte mult despre acest subiect. De aceea, la un moment dat o mare parte a susținătorilor noștri s-au desprins, pentru că nu se regăseau în subiectele pe care noi le aduceam în atenția publică. Acest lucru este explicația faptului că un milion și jumătate de cetățeni care au votat cu PSD nu s-au mai prezentat la vot, nu au votat nici cu alte partide, dar nici cu noi. Alt motiv este legat de organizare, întotdeauna am fost un partid organizat atât la nivelul fiecărei comunități, cât și la nivel central, am avut mereu un program foarte bun pentru campanie. Acum nu l-am mai avut la fel de bun. Cred că un aspect foarte important este faptul că s-a pierdut legătura cu cetățenii. Nu am mai mers atât de des în teritoriu să vorbim cu oamenii, să vedem care sunt prioritățile lor. Ne trebuie mai multă democrație în partid, să învățăm să ascultăm oamenii, să vedem opinia lor. Aceste lucruri, poate și altele, au condus la acest rezultat.

 

ÎntrebareSubiectul amnistiei și grațierii mai există în această perioadă?

Viorica Dăncilă: O să fac o remarcă: acest subiect a fost adus în opinia publică și s-a făcut și un referendum și cred că domnul Iohannis trebuie să își asume decizia CCR. N-am spus cum. Eu cred că dânsul trebuie să fie primul care să vină și să dea o explicație legată de faptul că CCR a precizat acest lucru. Așteptăm motivarea CCR pentru a lua o decizie care, ca de fiecare dată, va fi luată în forul statutar al partidului.

Mulțumesc!