Marcel Ciolacu: Din acest moment, toată organizația PSD București în ansamblul său este într-o normalitate. Au existat alegeri în toate sectoarele. Astăzi a fost ultima conferință extraordinară în care a fost aleasă doamna primar general și președinte al organizației PSD București. O felicit, îi felicit și pe colegii mei, ceilalți primari de sectoare care de asemenea au fost aleși președinți de organizații sectoriale.

Cred că cel mai important în acest moment în PSD este stabilitatea, un nou mod de a lucra între noi, mai colegial, mai deschis, să încercăm să prindem și să recuperăm din încrederea pe care am avut-o și câteodată am pierdut-o, să încercăm să ne bizuim unii pe alții. Am spus și în conferință: eu personal nu am dușmani, am adversari politici în afara partidului, iar în interior am colegi. Indiferent dacă vreodată viața ne duce pe drumuri pe care vom avea o competiție în interiorul partidului, nu înseamnă că vom fi vreodată adversari. Suntem colegi, avem aspirații politice, este normal, de asta facem politică. Cred că, din punctul meu de vedere, asta înseamnă normalitatea și trebuie să recunoaștem că cea mai importantă organizație din țară a PSD este organizația București.

Gabi, mulțumesc mult pentru invitația de azi! Am și spus că sunt foarte mândru că într-un termen atât de scurt, în două săptămâni, ați terminat conferințele, iar eu într-un termen atât de scurt am adus această normalitate în cadrul organizației București.

Gabriela Firea: Mulțumesc foarte mult pentru participarea atât a dumneavoastră, ca președinte PSD, cât și a domnului Paul Stănescu, în calitate de secretar general, la conferința noastră de alegeri pe București. Ce nu s-a putut în patru ani de zile de când sunt președinte interimar la PSD București s-a putut în două săptămâni și câteva zile: iată ce înseamnă eficiența unui președinte al PSD! Sunt convinsă că eficiența domniei-sale nu este dovedită doar în cazul Capitalei, ci și în toate celelalte situații politice care intervin la nivel național. Deja sunt rezultate foarte bune în ceea ce privește negocierea politică în Parlamentul României, precum și reprezentarea cu cinste a tuturor românilor, pentru că PSD a făcut și va face întotdeauna opoziție constructivă, inteligentă în interesul românilor.

Le mulțumesc colegilor președinți și primari de la sectoare pentru că mi-au dat atât votul lor, cât și susținerea, ceea ce mă obligă și mă motivează în plus să facem o echipă unită în care să avem încredere unul în celălalt și să muncim de dimineață până noaptea pentru București, pentru România. Ne-am recâștigat acest drept și această obligație, dar și onoare, de a munci împreună atât politic, cât și administrativ pentru toți cetățenii.

ÎntrebareÎn 2016 erați la fel de apropiată cu un alt președinte PSD. De ce s-a schimbat situația acum?

Gabriela Firea: Într-adevăr, la propunerea și insistențele domnului Paul Stănescu, fostul președinte al PSD, domnul Dragnea, a luat în discuție posibilitatea ca eu să devin candidatul PSD pentru alegerile locale la București. În urma multiplelor sondaje de opinie care au fost realizate, s-a dovedit matematic faptul că aș fi candidatul cel mai bine plasat. În primul rând, cu ajutorul cetățenilor și cu ajutorul lui Dumnezeu și prin munca noastră, am câștigat atât eu Primăria Capitalei, cât și colegii mei, toți șase, primăriile de sector, precum și majoritatea în Consiliul General și în consiliile locale. Ne-am fi așteptat, ceea ce a subliniat și vicepreședintele regional, Gabriel Mutu, în cadrul conferinței, ca PSD la nivel național să îndeplinească ceea ce a scris în programul de guvernare la nivel național, precum și în programul nostru de guvernare la nivel local, câteva linii strategice, și anume temele mari ale Capitalei, problemele de care se plâng pe bună dreptate toți cetățenii: fuziunea ELCEN-RADET, care nu s-a realizat, deși era trecută în programul de guvernare, toate proiectele de infrastructură care ar fi dus la fluidizarea traficului. Nu mai este un secret pentru nimeni că între mine și fostul președinte al PSD a izbucnit o tensiune, nu pot să îl numesc scandal, pentru că scandal e atunci când te comporți nepotrivit, au apărut disensiuni legate toate de neîmplinirile pe care le resimțeam la București. Cetățenii spuneau „v-am ales pentru ca împreună cu guvernul dumneavoastră să livrați proiecte importante pentru Capitală”. Probabil și temerea faptului că aș putea să mă înscriu într-o cursă internă pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, probabil ceea ce îi spuneau anumiți consilieri toxici, că doresc preluarea conducerii partidului, lucru care s-a dovedit neadevărat, eu sunt un om de echipă și îmi place să lucrez într-o echipă puternică, nu vreau eu să mă așez deasupra tuturor. Toate aceste lucruri negative au dus la afectarea imaginii noastre, iar celelalte le știți dumneavoastră, a urmat suspendarea mea, izolarea mea, dar sunt deja în trecut. Acum avem un nou președinte al partidului, am spus să vorbim mai puțin și să facem mai mult, am promis acest lucru în forurile statutare, pentru că înainte s-a vorbit mult și s-a făcut mai puțin, noi ne-am decis mai puțin cu vorbele și mai mult cu faptele. Iată prima dovadă: în două săptămâni și câteva zile, ceea ce s-a promis s-a și îndeplinit și am reușit să facem într-un timp foarte scurt ceea ce nu s-a putut în patru ani de zile. E lucru mare să te ții de cuvânt, pentru că așa căpătăm și noi mai multă încredere în organizația națională.

ÎntrebareInițial nu excludeați o candidatură la șefia partidului, ulterior ați spus că o excludeți total!

Gabriela Firea: Știți că vă simpatizez, dar dacă mie îmi arătați o declarație sau un gând de natura celui exprimat de dumneavoastră, cu tot respectul, mă retrag. Nu am spus absolut niciodată și nici nu am gândit, ba dimpotrivă, la rugămințile colegilor mei de a fi unul dintre posibilii oameni care să fie validați la conducerea interimară a partidului, am spus întotdeauna că doresc să lucrez pe pozițiile 2, 3, 4 într-o echipă. Nu am spus absolut niciodată și de obicei sunt conștientă și logică în cele afirmate că doresc să fiu președintele interimar al PSD, să pregătesc Congresul sau că la Congres mă voi înscrie pentru această funcție. Este posibil ca unii dintre colegi, pe surse, să fi transmis către presă aceste lucruri sau că ei mă susțin pentru poziția de președinte interimar, nu și eu. Eu nu am afirmat niciodată, dacă îmi arătați această declarație, voi recunoaște, dar nu aveți cum să o scoateți, pentru că nu am făcut o astfel de declarație. Am avut întâlniri și cu domnul președinte Ciolacu, și cu domnul secretar general Stănescu, cu toți colegii mei de la București, pentru că așa era normal, să ne întâlnim și să ne sfătuim. Absolut întotdeauna am spus că, dat fiind gradul de dificultate și complexitatea activității de la Primăria Capitalei și a deciziei de a candida pentru un nou mandat de primar general, îmi este imposibil să mă implic la cel mai înalt nivel în activitatea politică și că voi susține un candidat care va dori să modernizeze PSD, să repare acele lucruri neplăcute care au plecat dinspre noi înspre electorat și care va dori să transforme PSD într-un partid de centru-stânga modern, european, fără teme care să ne așeze la marginea sau în afara Europei.

ÎntrebareAți putea să faceți echipă cu doamna Firea ca președinte executiv?

Marcel Ciolacu: Deja fac echipă cu doamna Firea și nu numai cu doamna Firea. Nu vă ascund că am avut o discuție cu colegii mei și nu știu de ce ducem discuțiile întotdeauna către anumite funcții. Semnalul partidului este unul foarte clar, unul de deschidere. Azi dimineață vorbeam și cu Robert Negoiță, primarul sectorului 3, mi-am adus aminte că unii au fost excluși, unii au plecat, dar am uitat de cei suspendați și e cazul ca la prima ședință a BPN să îndreptăm și această categorie. Între timp, am început să comunicăm, partidul s-a deschis mult mai mult. După cum știți, duminica câte un lider vine și are conferințe de presă la partid, duminica viitoare este doamna primar general. Astăzi, după BPN, un alt lider a ieșit la presă, domnul Zetea, președintele CJ de la Maramureș, încercăm să intrăm în altă logică, în altă dinamică. Suntem un partid de opoziție acum și trebuie să recunoaștem acest lucru, dar tot acest efort este pentru a recăpăta încrederea între noi ca colegi și automat a celor cărora ne adresăm, cetățenilor României.

Gabriela Firea: Aș vrea să adaug, că am primit cel puțin trei mesaje în timpul conferinței, de ce nu a mai fost prezent la conferința noastră domnul Dâncu și domnul Gușă, pentru că era delegat din partea PSD Sector 1, iar domnul Dâncu era invitat ca profesor universitar. Am discutat și eu, și domnul Tudorache, m-am sfătuit și cu domnul președinte al partidului, nu voiam să dăm naștere unor întrebări, unor suspiciuni și ne-am dorit ca mesajul de la conferința PSD București să fie cel transmis de organizația noastră, de colegii noștri și de invitații speciali, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și secretarul general, Paul Stănescu. Mă bucur că domnul Marcel Ciolacu, în calitate de președinte, este deschis și achiesează acestei idei de modernizare a PSD și de deschidere a porților partidului către intelectuali, oameni de stânga, de centru-stânga, cei care promovează valori foarte apropiate de nevoile cetățenilor. În momentul în care ești un partid închis, când trăiești în bula ta, cum trăiesc alții pe Facebook și când ies afară nu își dau seama care e diferența dintre realitate și ficțiune, nu este bine și s-a văzut. Nu neapărat aceste persoane sau alte persoane, ci toate persoanele care pot să aducă plus-valoare partidului, consider că sunt binevenite lângă noi, pentru că nu avem de ce să ne temem și acum avem un lider al partidului care nu se comportă ca un arbore falnic care nu lasă iarba să crească sub el. Cozmin Gușă este un jurnalist, un realizator TV, fost membru la Sectorul 1, a fost exclus și înțeleg că a revenit în organizație, așa mi-a zis președintele PSD Sector 1. Nu dorește funcții, nu dorește să candideze pentru nicio poziție, vrea doar să participe la campania electorală pentru alegerile locale, nu candidează pentru nicio poziție nici la nivel de sector, nici la nivel de municipiu, nici la nivel de țară.

ÎntrebareVasile Dâncu se va regăsi în conducerea PSD?

Marcel Ciolacu: Este posibil să se regăsească în conducerea partidului. N-am intrat în detalii cu dânsul, dar mie mi-ar plăcea foarte mult ca un intelectual de stânga, cum este domnul Dâncu, să vină alături de noi în partid. Nu am purtat această discuție, nu încercați să mă întrebați mai multe.

ÎntrebareCandidați la Congres?

Marcel Ciolacu: Sper ca de sărbători să mă sfătuiesc cu familia și pe urmă cu colegii.

ÎntrebareCum vedeți faptul că Guvernul a venit cu asumarea răspunderii pe buget?

Marcel Ciolacu: Cinstit, chiar în ultimul ceas mă așteptam ca domnul prim-ministru Orban, dânsul reprezintă Guvernul, să înceapă să ia totuși și niște decizii bune. Decizia de a veni prin asumare cu bugetul este o decizie foarte proastă, ca să nu îi spun altfel. Mă bucur că e pe 23, ne reunim luni în BPN și acolo vom lua decizii. Ce am decis astăzi am și făcut: am depus cele două sesizări la Curte pentru cele două legi deja asumate în Parlament. Mi se pare o greșeală democratică, nu vreau să intru în jurisprudența CCR sau în niște detalii juridice.

ÎntrebareAveți la îndemână moțiunea.

Marcel Ciolacu: Este posibil orice. Încercați să intrați în noua logică a PSD. De data aceasta, mai mulți colegi și-au asumat o conducere și vrem ca aceste decizii să le luăm în interiorul partidului, nu la televizor. Când le avem luate, vom veni și le vom comunica, lucru pe care îl facem.

ÎntrebareVă doriți ca acest guvern să plece acasă?

Marcel Ciolacu: Categoric. La cum arată… Doamne-ferește!

ÎntrebareAți primit un răspuns la cererea făcută săptămâna trecută?

Gabriela Firea: În afară de răspunsul dinaintea ședinței de Guvern, pe care îl consider politic fără nicio legătură cu realitatea și chiar veninos la adresa Bucureștiului din partea domnului premier, nu am primit un alt răspuns, dar noi vom persista. Vom mai trimite adrese oficiale, pentru că e datoria oricărui primar, inclusiv a primarului general, să îi reprezinte pe cetățeni cu cinste. Avem o lege care ne indică foarte clar care ne sunt atribuțiile și în ce fel trebuie să colaborăm cu autoritățile statului. Subliniez faptul că banii țării nu sunt banii din buzunarul politicienilor și ei trebuie să trateze cu respect fiecare comunitate. Bucureștiul contribuie cu 25% la PIB-ul țării și nu primește înapoi nici măcar 1%. Sunt foarte multe nevoi, chiar dacă banii sunt mulți, suntem patru milioane de locuitori, chiar dacă la ultimul recensământ figurăm două milioane două sute de mii, prin urmare nu putem să tăiem banii de la cele 19 spitale, de la proiectele de infrastructură, de la transport, iar afirmațiile că sunt salarii de nabab la companiile municipale nu sunt reale, sunt doar știri toxice de pe Facebook și recomand tuturor guvernanților să citească știrile din publicațiile asumate, nu titlurile de pe Facebook, și să se informeze din surse oficiale sau să ne invite la întâlniri oficiale, să venim cu documente, cu cifre, nu să avem un dialog steril în fața opiniei publice.

ÎntrebareRiscă bucureștenii să rămână fără căldură?

Gabriela Firea: Nu vor rămâne fără apă caldă și căldură, pentru că facem eforturi uriașe și incredibile și am tăiat de peste tot ca să putem să trecem cu bine această iarnă, dar acele 100 de milioane de lei invocate că le-am fi primit din Fondul de Rezervă în momentul în care am mai solicitat o sumă de bani absolut necesară pentru utilitățile publice, s-a dus instantaneu în contul escrow și de acolo la ELCEN, deci practic Primăria nu a văzut niciun leu din acei bani.

ÎntrebareCe se întâmplă la PSD Ilfov? Vă mai implicați?

Gabriela Firea: Nu am cum să mă implic, pentru că a fost dizolvată organizația pentru ca eu să îmi pierd funcția de președinte în mandatul domnului Dragnea. Ulterior a fost reconstituit Biroul Permanent cu un nou președinte, prin urmare vor avea și ei anul viitor conferință de alegeri, dar deocamdată lucrurile sunt staționare și nu mă mai ocup de această organizație.

ÎntrebareCând vor fi numite noi conduceri la ASF și ICR?

Marcel Ciolacu: În primul rând, trebuie făcut un BP reunit ca să declanșăm procedurile cât de curând. E luna ianuarie, pot să vină colegii în comisii și să fie votul după luna ianuarie. Există solicitări, este normal să fie, dar în acest moment nu este luată nicio decizie și vă spun sincer că nu aceasta este prioritatea PSD în acest moment.

ÎntrebareCum vedeți intenția Guvernului Orban de a tăia 30% din subvenția partidelor?

Marcel Ciolacu: Foarte bine! Nicio problemă. Este decizia Guvernului, dacă veneau cu bugetul la dezbatere am fi avut dezbateri, nu vin, nu avem dezbateri. Înseamnă că e un guvern care își dă seama că trebuie să taie din cheltuieli. Eu mi-aș fi dorit un guvern care să producă mai mult, care să dezvolte mai mult România și să vină mai mulți bani la buget prin taxe și impozite directe sau indirecte. Dânsul are altă filozofie, știam că filozofia de dreapta era cu totul alta, dar asta e! Vom vedea bugetul.

ÎntrebareAu apărut informații despre solicitarea dumneavoastră de luptător la Revoluție…

Marcel Ciolacu: Eu niciodată n-am vorbit despre acest lucru. În Municipiul Buzău am participat la Revoluție, sunt membru al „Club 22 Buzău”, mi se pare că sunt doar 52 de membri, suntem cei care am apărat și am acționat în raza Palatului Comunal al Municipiului. N-am fost niciodată contestat, n-am făcut niciodată o fală din asta, dar acum nu-mi cereți să-mi fie și rușine! N-am solicitat niciodată nicio indemnizație pentru acest lucru de la statul român. Mă consider îndreptățit să las copilului meu să arate și el la nepoți că bunicul lor sau străbunicul lor a făcut ceva pentru această țară. Niciodată de când sunt în politică nu am declarat că sunt revoluționar, ce fapte am făcut în acele zile. Cei din „Club 22” acționează singuri, eu le-am dat o semnătură, ca și ceilalți membri, ei se ocupă, nici n-am mai fost la club de peste zece ani. Am auzit și eu întrebarea, m-am interesat, nu sunt apărut în niciun decret, nu-mi faceți o vină pentru faptul că n-am murit sau pentru că n-am stat în casă la Revoluție! Sunt mândru că am fost la Revoluție, n-am cerut niciun ban statului român pentru faptul că am fost la Revoluție, dar nu mă faceți vinovat de lucrul acesta, pentru că nu vă permit.

Mulțumesc mult!