Astăzi, în Comitetul Executiv Național, am abordat atât probleme politice, cât și organizatorice, dar și învestirea Guvernului de luni.

În ceea ce privește decizia PSD, luni vom fi prezenți cu toții la grupurile parlamentare și nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministru desemnat, Ludovic Orban, având o motivare foarte clară: așteptăm răspunsul CCR, dacă este constituțională, chiar dacă este demis, același premier rămas interimar să fie iarăși desemnat și, nu în ultimul rând, în ceea ce privește OUG cu privire la alegerile anticipate, dar și anumite modificări de fond ale democrației și în desfășurarea alegerilor. Colegii mei au considerat că este inadmisibil să vii cu asemenea modificări prin această OUG, total neconstituționale. Fac o singură referire la votul în orice circumscripție, indiferent dacă ești sau nu în tranzit. Este total neconstituțional. Bucureștenii trebuie să-și aleagă parlamentarii de București, nu avem alegeri în fiecare județ cu o singură circumscripție națională, așa cum este la prezidențiale sau la europarlamentare. Sunt ferm convins că săptămâna viitoare vom avea discuții și cu celelalte partide, deoarece în acest moment PSD este în opoziție, nu mai deține o majoritate în Parlament, cu privire la modificările sau la abordarea votului asupra OUG.

În privința avizului din Parlament, ați văzut că anumiți candidați demiși pentru aceleași funcții de miniștri au avut în PNL singurii susținători. Restul partidelor, indiferent că vorbim de USR, de PSD, de Pro România, ALDE, Forța Națională, toți au votat împotriva avizului miniștrilor desemnați și demiși.

Am discutat și despre Congres. S-a stabilit o dată, 29 februarie, în care să aibă loc Congresul, urmând totuși ca în BPN de luni să fie ultima decizie, dacă este pe 29 sau pe 7 martie, astfel încât toate procedurile legale și toți colegii să poată participa la aceste alegeri. Decizia a fost clară: se va merge cu candidaturi pe proiecte politice și în echipă. Am mai decis anumite modificări statutare care vor fi supuse votului Congresului, cum este lărgirea CEX și schimbarea denumirii CEX cu primarii de municipiu-reședință de județ și cu președinții de CJ, intrarea de drept a primelor organizații ca scor electoral în BPN și multe altele pe care o să vi le prezentăm după BPN.

Am mai luat o decizie: PSD nu va avea niciun candidat care are o hotărâre definitivă a unei instanțe, indiferent dacă vorbim de candidaturi la aleșii locali sau la parlamentari.

 

Întrebare: Săptămâna trecută spuneați că sunteți pregătiți de anticipate, azi ați spus că vom avea alegeri la termen. Ce s-a schimbat între timp?

Marcel Ciolacu: Nu s-a schimbat absolut nimic. Sunt două lucruri care nu se exclud unul pe altul. Eu am comunicat că PSD este pregătit pentru orice tip de alegeri, indiferent când vor fi. Eu cred într-o Românie normală și într-o Românie normală alegerile sunt la termen. În continuare, nu consider că este o criză politică de substanță.

 

Întrebare: Decizia de boicot va fi menținută și la următoarea dată când va fi votul?

Marcel Ciolacu: În acest moment, atât eu, cât și președintele Senatului am respectat regulamentul, am programat votul în cele două săptămâni regulamentare, am făcut audierile. Așteptăm o decizie a CCR privind conflictul de natură juridică constituțională, dacă poate fi desemnat același prim-ministru care este și interimar, și demis, pe urmă vom lua o hotărâre pentru pasul următor. Nu în ultimul rând, am spus că vom avea o discuție și cu celelalte forțe politice reprezentate în Parlamentul României cu privire la OUG, ce trebuie modificat la OUG sau dacă trebuie respinsă.

 

Întrebare: Cu președintele României ați discutat în ultimele zile?

Marcel Ciolacu: Nu. În niciun fel. E a doua sau a treia oară în care mi se pune această întrebare, nu știu de unde! Aș fi onorat, dar nu am discutat.

 

Întrebare: Două funcții de președinți executivi și patru de prim-vicepreședinți: de ce această formulă?

Marcel Ciolacu: Este noua abordare. Ultimul cuvânt îl va avea BPN de luni.

 

Întrebare: Ne spuneți ce va conține inițiativa legislativă de mâine?

Marcel Ciolacu: O să avem discuții, nu avem nicio problemă ca numărul de mandate să fie dublat pe diaspora. Nu am nicio problemă și cred că este necesar și nu trebuie tăiat elanul românilor care au plecat. N-a plecat nimeni cu bucurie, sunt ferm convins, marea majoritate au plecat de nevoie din România. Pe mine mă bucură faptul că românii, chiar dacă trăiesc acum în altă țară decât România, doresc să se implice în alegerile din România. Nu am nicio problemă cu dublarea numărului de parlamentari, doresc să fie respectate decizia CCR și, nu în ultimul rând, recomandările Comisiei de la Veneția. Dacă alegerile vor fi la termen, categoric trebuie să intre pe noua lege. Dacă nu, este o discuție, ar însemna să ne încălcăm principiul pentru care am atacat alegerile din două tururi sau modificările de la CJ.

 

Întrebare: Mai era o prevedere conform căreia cetățenii care erau la coadă la ora 21 puteau să rămână.

Marcel Ciolacu: Am văzut cu toții cât de elegant, cât de modern, cât de lejer s-a votat atât la europarlamentare, cât și la prezidențiale pe o perioadă de trei zile. Cred că este suficient și ne-a demonstrat practica că acest lucru funcționează. Dacă nu ar fi funcționat, sunt ferm convins că am fi venit și cu alte modificări. Dar trei zile cred că este suficient ca să ne încadrăm.

 

Întrebare: S-a vorbit despre o înțelegere cu PNL…

Marcel Ciolacu: Nu am avut niciun fel de înțelegere cu PNL.

 

Întrebare: Ce veți face după data de 24?

Marcel Ciolacu: O să vă anunțăm. Așteptăm decizia CCR și o să facem anunțul, cum l-am făcut și astăzi.

 

Întrebare: Riscați să fiți acuzați că tergiversați toată dezbaterea din Parlament!

Marcel Ciolacu: Este părerea dumneavoastră. Părerea mea este că trebuie să respectăm Constituția. Așteptăm o decizie a CCR și niște explicații, poate cu această ocazie, dacă vine prim-ministrul desemnat, demis sau interimar, cum s-o numi dânsul, și ne dă niște explicații și în ceea ce privește OUG cu aceste modificări antidemocratice și câteodată aberante.

 

Întrebare: Ați fi de acord cu anticipate simultan cu localele?

Marcel Ciolacu: Aș fi de acord să trăiesc într-o Românie normală. Cât timp se respectă legile țării și Constituția, nu avem nicio problemă și nu avem nicio teamă de niciun fel de alegeri.

 

Întrebare: Sunteți deciși să respingeți această OUG?

Marcel Ciolacu: Repet, ca demersul PSD să aibă și o finalitate, să nu fie făcut de dragul de a fi făcut, am anunțat că vom depune moțiune de cenzură în situația în care suntem convinși că va trece această moțiune de cenzură și v-am demonstrat și scorul de 261 de voturi, vom avea niște discuții și cu celelalte forțe politice din Parlamentul României.

 

Întrebare: Deci nu e decisă respingerea acestei OUG?

Marcel Ciolacu: Chiar dacă PSD decide acest lucru, totuși am vrea să aibă și o finalitate demersul și este normal și corect față de ceilalți parteneri politici, chiar dacă conjunctural sau neconjunctural, am văzut că și UDMR a trimis o scrisoare Avocatului Poporului, atât eu, cât și domnul Victor Ponta, cât și domnul Tăriceanu, am trimis și o scrisoare comună. Am dori să avem această discuție întâi între liderii politici și cu siguranță o să vă anunțăm ce am decis.

 

Întrebare: Considerați că e neconstituțional să votezi la orice secție, indiferent de domiciliu?

Marcel Ciolacu: Este anticonstituțional, nu doar nedemocratic, este aberant. În cazul în care există o singură circumscripție, domnul Orban să facă o carte de telefon în care să fie de la fiecare partid propunerile de 465 de deputați și senatori și suntem de acord. Mergem la vot cu cartea de telefon și votăm. În rest, orice logică a democrației, a constituționalității, nu are nicio explicație. Dacă ar veni în Parlament și ne-ar da explicații…

 

Întrebare: Prevederea a fost în vigoare între 1990-2004.

Marcel Ciolacu: Traseismul politic! Nu le-a atacat nimeni atunci, noi le-am atacat, aveau această posibilitate și în acei ani. Nu îmi cereți să dau explicații pentru ce s-a întâmplat atunci, dar dacă dumneavoastră doriți ca în 2020 să ne întoarcem în 2004, n-am nimic împotrivă, dar totuși să așteptăm răspunsul CCR.

 

Întrebare: Când veți stabili echipa care va candida la Congres? Veți candida?

Marcel Ciolacu: Eu o să fac un anunț cu privire la decizia mea personală după BPN de luni.

 

Întrebare: Despre alianțe la nivel național ați discutat?

Marcel Ciolacu: S-a discutat cu toată lumea și este pentru prima oară în partid când organizațiile județene decid pentru alegerile locale își decid singure alianțele.

 

Întrebare: Dar la nivel național?

Marcel Ciolacu: Din ce știu eu, în acest moment avem alegeri locale.

 

Întrebare: Ați discutat despre raportul lui Ionuț Vulpescu?

Marcel Ciolacu: La sfârșit l-a prezentat, i-am mulțumit, i-am zis că l-am citit și eu, și domnul Buzatu, i-am spus același lucru pe care vi l-am spus și dumneavoastră: mi-aș fi dorit ca întâi să fie prezentat în cadrul CEX. Ionuț a spus că l-a prezentat în cadrul Consiliului Național, deci am găsit mediere. Pe mine nu m-a deranjat acel raport, dimpotrivă, m-am regăsit în multe dintre scrierile lui Ionuț Vulpescu.

 

Întrebare: Nu ați fost deranjat că „partidul a ajuns să fie construit pe criterii clientelare și de nepotism”?

Marcel Ciolacu: Nu. Nu este o realitate, eu nu pot să îmi judec un coleg în ceea ce scrie, dar nu înseamnă că ce scrie un coleg sau ce scriu eu este adevărat. Noi vorbim aici de atitudinea lui Ionuț Vulpescu, eu împărtășesc atitudinea lui Ionuț Vulpescu. Sunt foarte multe lucruri scrise în raportul lui Ionuț Vulpescu în care și eu mă regăsesc.

 

Întrebare: Ar trebui ca domnul Iliescu să fie din nou o prezență în partid?

Marcel Ciolacu: Am zis „în multe”, nu în toate.

 

Întrebare: Dar e parte din raport!

Marcel Ciolacu: Da, și eu v-am răspuns, am zis că sunt de acord cu multe, nu cu toate.

 

Întrebare: Acum pare că partidul e împărțit în două…

Marcel Ciolacu: Nu e împărțit deloc în două! Sunt lideri care au alte opinii, este un lucru normal.

 

Întrebare: Avem două curente de opinii în PSD atunci…

Marcel Ciolacu: Așa mi se pare corect.

 

Întrebare: Sunt lideri care își doresc o alianță cu Pro România și alții care nu își doresc o alianță!

Marcel Ciolacu: Avem un curent de opinie, unul singur, care s-a și votat: alianțele politice pentru alegerile locale sunt atributul organizațiilor județene. Ați văzut, domnul Moldovan a făcut și cu ALDE, și cu PMP, și cu Pro România.

 

Întrebare: Deci pot fi făcute alianțe inclusiv cu PNL?

Marcel Ciolacu: Dacă găsesc disponibilitate, n-avem nicio problemă. Aceste alianțe se fac pentru binele urbei pe care o reprezintă.

 

Întrebare: Dumneavoastră doriți și o alianță cu Pro România la nivel național pentru parlamentare?

Marcel Ciolacu: Eu sunt un om deschis, nu sunt un om dușmănos, nu am de plătit polițe nimănui, cred că stânga trebuie reîntregită și acum să vedem discuțiile și modalitățile. Mai este până acolo, primul pas este făcut cu aceste alianțe locale. Lucrurile trebuie să fie normale, nu forțate.

 

Întrebare: Ați prezentat un sondaj în care Pro România e cotat la 4%. PSD ar putea să ajute Pro România să intre în Parlament printr-o alianță?

Marcel Ciolacu: Acum câteva zile am văzut un sondaj în care PNL avea 45%. Astăzi am văzut alt sondaj, cu totul și cu totul diferit. În primul rând, nu mâine sunt alegerile. Sondajele de opinie reprezintă ceva estimativ, dar îți pot crea o imagine de ansamblu și pentru eventuale alianțe. Nu îmi place să discut cifre.

 

Întrebare: Sunt colegi de-ai dumneavoastră care nu își doresc ca doamna Firea să mai obțină un alt mandat. Împărtășiți această opinie?

Marcel Ciolacu: E un lucru închis, eu sunt unul dintre cei mai mari susținători ai doamnei Firea. Dacă doamna Gabriela Firea câștigă Bucureștiul, PSD a câștigat alegerile locale. Nici nu știu contextul.

 

Întrebare: Ion Iliescu este sau nu președinte de onoare al PSD?

Marcel Ciolacu: Din câte știu, nu!

 

Întrebare: Pe site-ul PSD apare că Ion Iliescu e președinte de onoare!

Marcel Ciolacu: Da. Nu știu, nu e o prioritate a mea domnul Iliescu, dacă e președinte de onoare, care îi e statutul, credeți-mă!

 

Întrebare: La viitorul Congres, domnul Iliescu își va păstra această calitate sau nu?

Marcel Ciolacu: Nu știu dacă această calitate trebuie să i-o confere fiecare Congres. Nu înțeleg fondul problemei dumneavoastră, ce anume doriți.

 

Întrebare: Ion Iliescu reprezintă pentru PSD un simbol?

Marcel Ciolacu: Ion Iliescu a reprezentat un simbol pentru PSD, pentru România și pentru democrație.

 

Întrebare: A reprezentat?

Marcel Ciolacu: Da, deoarece s-a retras din viața publică domnul Ion Iliescu! Eu acum vă răspund la orice întrebare cu privire la discuțiile cu colegii mei din CEX și nu am avut aceste discuții despre domnul Ion Iliescu.

 

Întrebare: Domnul Grindeanu va face parte din echipa dumneavoastră?

Marcel Ciolacu: Nu am avut discuții despre domnul Grindeanu în cadrul CEX. Cel mai corect vă poate răspunde la aceste întrebări domnul Sorin Grindeanu. Eu doresc ca toți cei excluși din PSD să revină, lucru pe care-l știți.

 

Întrebare: Vă doriți ca domnul Grindeanu să fie pe lista dumneavoastră la Congres?

Marcel Ciolacu: Îmi doresc ca domnul Sorin Grindeanu nu neapărat să fie pe lista mea, să candideze la Congres.

Mulțumesc mult!