Astăzi, împreună cu președintele executiv al PSD și cu secretarul general, am avut o reuniune politică aici, la Vaslui, la invitația domnului președinte Dumitru Buzatu, am discutat despre alegerile europarlamentare. Am ascultat părerea membrilor de partid, a primarilor de aici, din Vaslui, și împreună am creionat următoarea etapă, acțiunile din următoarea etapă, astfel încât să câștigăm alegerile prezidențiale, locale și parlamentare.

 

Așa cum am menționat de fiecare dată, este important pentru noi să aflăm părerea membrilor de partid, să vedem care au fost problemele în județe, problemele pe care dânșii le-au identificat la nivel național, astfel încât în perioada următoare să punem accent pe organizare, pe mesaje, să recâștigăm încrederea membrilor noștri, dar și încrederea românilor pentru a putea obține rezultatul pe care ni-l dorim.

 

ÎntrebareCe ministere ar putea prelua Pro România?

Viorica Dăncilă: Nu am discutat cu domnul Victor Ponta despre ministere, nu am discutat despre numărul ministerelor, nu am discutat despre intrare sau nu la guvernare. A fost o discuție de principiu despre un acord de susținere. S-au punctat anumite lucruri, dar nu s-a luat nicio hotărâre. Atât domnul Ponta, cât și eu am considerat că aceste lucruri trebuie discutate cu colegii în forurile statutare. Deci, nu am discutat despre ministere, despre persoane. Acest lucru, dacă va fi agreat atât de Pro România, cât și de PSD, va presupune o discuție aplicată în urma căreia vom lua deciziile. Nu a fost o discuție de acest tip, dar, într-adevăr, ne dorim ca în alegerile prezidențiale să avem lângă noi cât mai multe partide, fie că vorbim de partide parlamentare, așa cum este Pro România, fie că vorbim de partide neparlamentare, sindicate, patronate, toți cei care vor să ni se alăture în această campanie electorală.

 

ÎntrebareCare este persoana cu care ați face cel mai bun tandem dacă ajungeți președinte?

Viorica Dăncilă: Am în vedere mai multe persoane, am în vedere o persoană care cred că s-ar descurca foarte bine și ar fi un premier foarte bun, dar cred că acest lucru trebuie să-l discut prima dată în CEX. Cred cu tărie că trebuie să ieșim cu un tandem, pentru că am văzut că există atâta dezinformare, încât cine știe ce lucruri mai apar în spațiul public și, pentru a limpezi lucrurile, cred că trebuie să ies cu o propunere de prim-ministru.

 

ÎntrebareDomnul Teodorovici ar fi potrivit?

Viorica Dăncilă: Categoric da.

 

ÎntrebareDomnul Tudose a zis că acei colegi care vor la guvernare trebuie să facă un control la cap! Cum comentați?

Viorica Dăncilă: Nu vreau să comentez ceea ce a spus domnul Tudose. Se discreditează prin modul de abordare, nu are sens să comentez eu aceste lucruri care, din funcția dumnealui, nu ar trebui spuse, dar eu știu că președintele partidului este domnul Victor Ponta.

 

ÎntrebareCâte ministere vor fi remaniate și câte restructurate?

Viorica Dăncilă: Nu aș vrea să spun o cifră. Eu cred că, atunci când vorbim de restructurare, trebuie ca aceasta să aibă la bază câteva criterii, să vedem ce ministere unim, de ce le unim, de ce facem această restructurare, pentru că eu cred că orice acțiune trebuie foarte bine argumentată. Dacă vin și spun, așa cum am văzut din partea opoziției, un număr de 16, 17, dar fără a motiva acest lucru, cred că e o abordare neserioasă. Vom face o analiză, iar dacă într-adevăr vom face restructurarea, numărul de ministere o să reiasă în urma acestei analize.

 

ÎntrebareCe părere aveți despre Organizația PSD Vaslui?

Viorica Dăncilă: Bineînțeles că ne cunoaștem de foarte mult timp, am mai fost aici, la Vaslui. Știu că este o organizație foarte puternică, care a obținut de fiecare dată rezultate foarte bune la alegeri. Sunt convinsă că la alegerile prezidențiale Vasluiul va obține un rezultat foarte bun. Cred în implicarea domnului președinte Dumitru Buzatu, în implicarea organizației județene, a primarilor de aici, pentru că am convingerea că fiecare primar va dori să creeze un val mare de credibilitate în comunitatea pe care o conduce și cred că acesta este un lucru important, având în vedere că după alegerile prezidențiale sunt cele locale. Am încredere în fiecare președinte de organizație, acolo unde nu avem primari, pentru că vor trebui să-și arate susținerea cetățenilor din comunitățile respective. Eu cred că aici, la Vaslui, scorul la alegerile prezidențiale atât în turul 1, cât și în turul 2, va fi unul foarte bun.

 

ÎntrebareCe vă face să credeți că restructurarea va trece de Parlament?

Viorica Dăncilă: Vom avea ședință de coaliție. Nu am spus că voi face sigur restructurarea, ci că ne gândim la o restructurare în toamnă. Bineînțeles că aceasta trebuie discutată cu partenerii noștri de coaliție, cu ALDE, de aceea nu am lansat nici număr de ministere, nici ce miniștri. Este normal ca în coaliție să existe dialog, discuții și să hotărâm împreună.

 

ÎntrebareLiderii PNL s-au întâlnit cu domnul Borisov, care și-a anunțat susținerea pentru doamna Kövesi. Cum veți acționa?

Viorica Dăncilă: Am vorbit despre acest aspect, mi-am spus punctul de vedere. Am menționat faptul că doamna Kövesi trebuia să lămurească înainte problemele care planează asupra domniei-sale și nu spun acest lucru pentru că aș avea o problemă personală, nu ne cunoaștem. De obicei, de fiecare dată când este vorba despre o femeie, dau dovadă de solidaritate, chiar de multe ori dacă au fost în alte partide politice sau într-un domeniu oarecare, am susținut întotdeauna femeile. De altfel, am făcut parte din Comisia pentru Drepturile Femeilor și Egalitate de Gen din Parlamentul European, dar de data aceasta mă gândesc la România și pentru mine este foarte importantă imaginea României. Putem lua în considerare că toate aceste acuzații la adresa doamnei Kövesi nu au un fundament real, ar fi ipoteza cea mai bună pentru România, dar dacă din acuzațiile care au apărut în spațiul public una dintre ele este reală? La nivel european nu se va discuta despre doamna Kövesi, ci despre România și de aceea am avut rețineri în a o susține.

 

ÎntrebareDomnul Barna a declarat ca alegerile parlamentare ar putea fi odată cu cele locale.

Viorica Dăncilă: Declarații putem face fiecare dintre noi. Trebuie ca aceste declarații să fie dublate de argumente și de un fundament real. Dacă venim cu declarații doar pentru că am intrat deja în campanie electorală, cred că nu vom genera încredere în rândul românilor. Domnul Barna trebuie să citească, să vadă cum poate realiza acest lucru și în același timp să se gândească la Constituție, să se gândească că anumite decizii se pot lua prin referendum, deci sunt foarte mulți pași și timpul nu este așa de lung ca să permită toate aceste decizii.

 

ÎntrebareExistă negocieri între Guvern și Administrația SUA?

Viorica Dăncilă: Știți foarte bine că nu putem avea negocieri legate de această temă cu partenerul nostru strategic care ne asigură securitatea. Bineînțeles că pentru mine relația transatlantică este foarte importantă. Pentru Guvernul României este o relație foarte puternică. De fiecare dată ne-am exprimat atașamentul proeuropean și protransatlantic, deci pentru noi o întâlnire cu președintele, cu vicepreședintele SUA, cu oficiali din SUA sunt foarte importante. Pentru noi e importantă fiecare întâlnire și fiecare discuție, fiecare punct comun pe care-l putem avea cu SUA, astfel încât relația dintre România și Statele Unite ale Americii să devină din ce în ce mai strânsă.

 

ÎntrebareDoamna Odobescu este în cărți pentru funcția de comisar european?

Viorica Dăncilă: Nu am lansat niciun nume. Ce a apărut în spațiul public nu este bazat pe un fundament real. Nu că nu aș aprecia-o pe doamna Luminița Odobescu, o apreciez foarte mult, este un om foarte capabil, foarte implicat, dar nu am discutat despre nicio persoană. Am avut o discuție despre portofoliile pe care România ar dori să le ocupe, noi am spus că ne dorim un portofoliu legat de transporturi, energie, mediu. Este foarte important și portofoliul, dincolo de persoană, care trebuie să fie una foarte bine pregătită și care efectiv să lupte pentru România din postura de comisar european. Când spun acest lucru, știm că la nivel european principala armă este negocierea, trebuie să știe să negocieze foarte bine. Nu am avut o discuție legată de persoane. În același timp, am văzut că la nivel european doamna președinte al Comisiei Europene a vorbit despre egalitatea de șanse, despre faptul că își dorește ca în viitoarea Comisie Europeană să existe un echilibru între comisari femei și bărbați. Ne gândim la o propunere pentru un comisar femeie. Vom trimite două propuneri, una de comisar femeie și una de comisar bărbat, și vom vedea pe urmă cum decurg negocierile. Știm că acest lucru trebuie făcut într-un timp cât mai scurt. Am avut o discuție în acest sens și cu președintele României, domnul Klaus Iohannis, pentru că, așa cum am spus, sunt un om al consensului, al echilibrului și consider că proiectele importante pentru țară trebuie să își găsească o abordare comună, pentru că aceasta este normalitatea într-un stat membru al UE.

 

ÎntrebareCare este echipa de campanie?

Viorica Dăncilă: O să anunț public în CEX, pentru că trebuie să am votul CEX, care este echipa de campanie și care este strategia noastră de campanie.

Vă mulțumesc!