În aceste zile, un suflet tânăr care putea fi salvat a plecat dintre noi. Suntem cu toții plini de durere și revoltă, de tristețe și frustrare pentru că așa ceva s-a putut întâmpla.

 

Am luat câteva decizii necesare în calitate de prim-ministru, dar este nevoie de mai mult. Mi-am anulat toate vizitele și evenimentele de astăzi. La sosirea în București, m-am întâlnit de urgență cu ministrul Afacerilor Interne, care m-a informat asupra tuturor măsurilor luate până în acest moment și a planului de acțiune pentru zilele următoare. I-am cerut ministrului Moga să se întoarcă la Caracal pentru a continua coordonarea acestei anchete.

 

Tot astăzi am convocat de urgență o ședință la Palatul Victoria cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat, cu directorul general STS Sorinel Vasilca și cu ministrul Comunicațiilor Alexandru Petrescu. Am decis înființarea unui grup de lucru interinstituțional care să aibă ca scop gândirea unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice la nivelul întregului aparat de stat, grup care va fi condus de domnul Raed Arafat. Voi propune acest aspect în cadrul ședinței CSAT de marți în calitatea mea de vicepreședinte.

 

De asemenea, analizez posibilitatea convocării unui referendum de consultare a românilor pentru înăsprirea drastică a pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie. Luăm în calcul o ordonanță de urgență pentru eliminarea tuturor deficiențelor legislative care vor fi identificate de către grupul de lucru. Am discutat cu domnul Arafat și vrem ca în maxim 15 zile să avem o analiză și un plan de acțiune.

 

I-am demis deja pe șeful Poliției Române, chestorul Ioan Buda, pe inspectorul-șef adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție Olt și pe subprefectul de Olt. De asemenea, l-am chemat din concediu pe prefectul de Olt pentru a-l demite. Vor fi demiși sau vor suporta rigorile legii toți cei care au fost implicați pe parcursul acestui proces și au gestionat defectuos situația, nu doar conducerea. Ceea ce ține de Guvern și de instituțiile aflate în subordinea executivului se întâmplă deja, fără discuții și fără amânări, însă este de datoria tuturor celor responsabili să ia măsuri și decizii pentru ca astfel de nenorociri să nu mai aibă loc. Cer să se prezinte în fața CSAT un raport minut cu minut de la momentul primului apel din noaptea de joi seara la ora 11:05, raport care să conțină, repet, minut cu minut și decizie cu decizie cum a acționat fiecare, pe baza competențelor lor. Aștept același lucru din partea tuturor instituțiilor și entităților implicate în acest proces: președintele României, Klaus Iohannis, STS, procurorul general.

 

Cer, totodată, o atitudine responsabilă și din partea partidelor, pe care le rog să nu încerce să politizeze acest subiect. Este inadmisibil să permitem urcarea oamenilor politici pe această tragedie pentru exerciții de imagine și de campanie electorală. Am amânat deja Congresul PSD din data de 3 august. Avem nevoie de acțiuni ferme ca să luăm măsurile necesare și să corectăm erorile de procedură care au condus la moartea unui copil nevinovat. Asigur familiile, pe toți cetățenii României, că toți cei vinovați vor plăti, indiferent de funcția deținută. Nu o să permit nimănui să se joace cu siguranța și cu viețile oamenilor. Ca om, ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferință și voi face tot ce îmi stă în putință pentru a le sprijini. Le transmit condoleanțe și toată compasiunea mea. Pentru măsurile care se impun îi asigur că nimeni nu va scăpa nepedepsit.

 

Vă mulțumesc!