Deputatul Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte PSD, Prof. dr. Alexandru Rafila, deputat PSD, senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, și europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte PSD, au susținut marți, 23 martie 2021, o conferință de presă pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Guvernul nu a prezentat un plan, ci un început de proiect. Asta spune, din punctul meu de vedere, totul despre seriozitatea acestui demers. Planul lor, din ce-am reușit să vedem noi acum, seamănă mai mult cu un ghiveci. Au adunat cam tot ce-au găsit prin sertare ca să iasă ceva cât mai umflat în valoare de aproximativ 41 de miliarde și mai cred domnii de la guvernare că vor păcăli Comisia Europeană cu asemenea glume. Guvernul nu este capabil să livreze o viziune strategică așa cum solicită Comisia Europeană”, a declarat Sorin Grindeanu în cadrul conferinței de presă.

„Constat că, cel puțin pe sectorul de Sănătate, nu este un program de redresare și reziliență, ci este un program de shopping. Programele de shopping sunt extrem de bune dacă ele fac parte dintr-o gândire care să ducă și la posibilitatea de dezvoltare a sistemului de sănătate într-un mod sănătos”, a adăugat Alexandru Rafila.

„În varianta pe care o propune PSD, fiecare euro investit va genera o multiplicare cumulativă, în cinci ani, între 2,5 şi 4,3 euro. Am putea adăuga o medie de 2 – 2,5 puncte procentuale la creşterea economică anuală în perioada 2022 – 2026, un procent mediu de 0,7 – 0,9% puncte procentuale în PIB la veniturile bugetare. Foarte important, veniturile bugetare trebuie să crească”, a precizat și Radu Oprea.

„Această formă a Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu corespunde cerinţelor europene şi această formă aprobată de către Executivul României nu va fi în niciun caz forma finală a planului. Nu vorbim neapărat de o respingere, vorbim de necesitatea de a schimba acest plan, pentru că se merge în faţa Executivului european cu un plan supradimensionat din punct de vedere financiar. Practic, planul acesta, aşa cum a fost el prezentat, este cu aproximativ 12 miliarde de euro mai mare faţă de suma care ar trebui să fie prevăzută în respectivul plan”, a concluzionat Victor Negrescu.

Viziunea Partidului Social Democrat despre Planul Național de Redresare și Reziliență poate fi consultată AICI.