Biroul Permanent Național al Partidului Social Democrat s-a reunit luni, 17 ianuarie 2022, la sediul central al PSD. Senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat, într-o conferință de presă, că Partidul Social Democrat va propune în coaliţie o serie de măsuri care să ducă la stoparea creşterii facturilor la energie electrică şi gaze, printre care reducerea valorii plafonului cu aproape 45% şi dublarea volumului care este compensat.

„Subiectul principal al acestei ședințe a fost referitor la situația de criză pe care o parcurgem în acest moment referitoare la creșterea facturilor la gaze și energie electrică și la măsurile pe care Partidul Social Democrat, la pachetul de măsuri pe care vrem să îl propunem astăzi în fața coaliției de guvernare, astfel încât efectul imediat să fie stoparea creșterii facturilor la energie și gaze. Dacă acest pachet de măsuri s-ar aplica începând cu 1 februarie, ceea ce ar cuprinde, bineînțeles, factura sau consumul din ianuarie, pentru că știți că în februarie se facturează cantitățile din ianuarie, ar însemna ca toți consumatorii casnici din România, instituțiile publice, întreprinderile mici și mijlocii, companiile din România, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanțiale la prețul facturilor la energie și gaze.

V-aș da câteva exemple, ca să înțelegeți mai bine despre ce vreau să vorbesc. Avem astăzi o lege a plafonării și a compensării, presupunem că a fost aplicată corect și a fost facturată, și atunci avem contracte care sunt încheiate deja la un anumit nivel al pieței și am ales o factură care există, cu un preț al energiei active de 0,54 lei, o cantitate de 350 kw/h. Dacă am calcula valoarea facturată pe legea actuală, să îi spunem Legea Popescu, Legea PNL, am avea o valoare a facturii de 189 de lei. Dacă s-ar aplica propunerile cu care vine astăzi PSD, am ajunge la o valoare a facturii de 91,5 lei. În același timp, o foarte mare amenințare pe care o avem este aceea că, dacă ne uităm astăzi în comparatorul ANRE, vom vedea că toate ofertele încep de la valori de peste 1 leu la energie electrică, de la 1,14 până la aproape 1,5 lei la energie activă, și atunci la o factură cu un consum de 200 kw/h, cu un preț de 1,14 lei, am luat prețul minim, am avea o valoare a facturii de 271,21 lei. În propunerea PSD, am avea valoarea de 140 de lei ”, a afirmat senatorul PSD Radu Oprea.