Europarlamentarul Victor Negrescu a adresat o scrisoare în limba franceză președintelui Emmanuel Macron prin care solicită susținerea aderării României la spațiul Schengen, în contextul deținerii de către Franța a președinției Consiliului UE și a prezentării priorităților sale în fața Parlamentului European.

Sub denumirea #RomâniiMerităÎnSchengen, demersul relansează campania inițiată de PES activists România, #RomâniaCereSchengen, care, cu ajutorul a peste 50.000 de semnatari, a condus la o rezoluție a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen.

În contextul deținerii de către Franța a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a prezentării în plenul Parlamentului European a priorităților sale, am trimis Președintelui Emmanuel Macron și ministrului responsabil de afaceri europene o scrisoare prin care solicit includerea aderării României la Schengen printre obiectivele președinției.

Uniunea Europeană nu poate fi completă fără România în spațiul Schengen, iar această nedreptate, care alimentează euroscepticismul, trebuie rapid corectată. Aderarea Croației la spațiul Schengen, țară care a îndeplinit recent criteriile, trebuie să conducă și la aderarea țării noastre. Acum este momentul să insistăm, profitând de parteneriatul strâns cu Franța și contextul politic favorabil din Germania și restul Europei.

Prin acest demers relansăm campania PES activists România, #RomâniaCereSchengen, care, cu ajutorul a peste 50.000 de susținători, a condus la o rezoluție a Parlamentului European pentru aderarea României la Schengen. Sperăm ca noua campanie, #RomâniiMerităÎnSchengen, să ne ducă mai aproape de acest obiectiv.” a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, care a organizat în trecut trilaterala Franța-Germania-România la nivel de miniștri de afaceri europene.

Reprezentantul României în Parlamentul European va trimite în perioada următoare scrisori fiecărui oficial european care poate influența decizia privind aderarea României la spațiul Schengen și va începe un tur al capitalelor europene pentru promovarea acestui deziderat.