PSD va ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern privind măsurile aplicabile de la 1 august pentru combaterea pandemiei, printre care și limitarea la maxim 500 de persoane a numărului de participanți la adunările publice sau la mitinguri. Această îngrădire a libertății întrunirilor, garantată de Constituția României, este disproporționată în raport cu riscul pandemic, având în vedere că, în aceeași hotărâre, pentru alte evenimente similare, se permite un număr considerabil mai mare de participanți, cum ar fi, de exemplu, concertele în aer liber la care pot fi prezenți până la 75.000 de persoane.

Prin urmare, actul normativ încalcă art. 53, alin. 2, din Constituția României care prevede că restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale trebuie „să fie proporțională cu situația care a determinat-o”.

Este evident că prim-ministrul Cîțu invocă în mod fals pandemia pentru a înăbuși exprimarea liberă a nemulțumirilor populare cu privire la guvernarea dezastruoasă pe care o administrează. Dacă într-adevăr această limitare ar fi avut la bază considerente medicale și epidemiologice, atunci numărul de persoane care pot participa la evenimente în spațiul liber ar fi trebuit să fie identic, indiferent de natura acestora.

Restricțiile impuse în privința întrunirilor publice sunt cu atât mai abuzive în contextul în care constatăm că, în calitate de candidat pentru șefia PNL, Cîțu permite mai mulți participanți care să-l ovaționeze la întâlnirile de partid, comparativ cu mitingurile de protest împotriva sa, în calitate de prim-ministru.

Biroul de presă al PSD