Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu și secretarul general al PSD Paul Stănescu a participat duminică, 9 februarie 2020, la Conferința extraordinară a PSD București. La eveniment au mai participat și președintele PSD București Gabriela Firea, președintele PSD Sector 1 Daniel Tudorache, primarul Sectorului 2 Mihai Mugur Toader, președintele PSD Sector 3 Ioan Mihalcea, președintele PSD Sector 4 Daniel Băluță, președintele PSD Sector 5 Daniel Florea, președintele PSD Sector 6 Gabriel Mutu și președintele PSD Sector 2 Rodica Nassar.

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat că luni va depune sesizarea către Curtea Constituţională cu privire la desemnarea, pentru a doua oară, a lui Ludovic Orban în funcţia de premier de către preşedintele Klaus Iohannis.

„Va fi depusă cu certitudine mâine. Un singur lucru o să invoc astăzi din această sesizare: domnul Orban este prim-ministrul desemnat din nou, el fiind prim-ministrul interimar, sau demis, a rămas interimar. Vă rog frumos să îmi spuneţi dumneavoastră ce forţă politică sau ce parlamentar a anunţat că va vota cu domnul Orban în Parlament? E o mascaradă. În aceeaşi şedinţă l-au propus prim-ministru să fie desemnat de către preşedintele României domnul Orban şi în aceeaşi şedinţă au hotărât, prin vot politic, că nu o să-l voteze. Să îmi explice şi mie cum văd ei această interpretare constituţională şi mai ales cum poţi să desemnezi o persoană pe care nimeni până acum nu a spus că o s-o voteze. Presupun că CCR o să ne lămurească”, a afirmat duminică Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă, la finalul Conferinţei extraordinare a PSD Bucureşti.

Preşedintele PSD Bucureşti Gabriela Firea a propus duminică ca Marcel Ciolacu să fie susţinut la congres pentru funcţia de preşedinte și ca în ziua de 29 februarie să se organizeze congresul.

„Suntem înaintea unui examen foarte important, alegerile locale, este posibil, aşa cum arată tabloul politic, să ajungem şi la alegeri generale anticipate. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru toate aceste situaţii. Adică şi pentru normalitate şi pentru anormalitatea care din partea PNL este din ce în ce mai promovată. Consider că amânarea sine die a unui congres extraordinar al PSD ne-ar face rău, pentru că este o sursă permanentă de tensiune, este o sursă, poate, şi de neîncredere, este o sursă care determină să nu fim atât de concentraţi pentru organizarea alegerilor locale şi, dacă vor fi, şi generale. De aceea vă propun ca prin votul exprimat astăzi de dvs. să propunem organizaţiei la nivel naţional a PSD să stabilim de comun acord o dată certă pentru congres de alegerea conducerii şi să nu mai amânăm. Sunteţi de acord să transmitem conducerii să fie pe 29 februarie data congresului?”, a spus Gabriela Firea.