Președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a avut luni, 11 aprilie 2022, la Parlament, o întâlnire cu delegația condusă de Kevin McCarthy, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților a SUA. Marcel Ciolacu a declarat că „această vizită este un important semnal de sprijin pentru România și demonstrează unitatea transatlantică impecabilă în fața agresiunii Rusiei”.

„Această vizită este un important semnal de sprijin pentru România și demonstrează încă o dată unitatea transatlantică impecabilă în fața agresiunii Rusiei. În acest context, am discutat despre sprijinirea unei prezențe avansate unitare a NATO pe flancul estic. Trebuie să ne concentrăm toată atenția și toate resursele pe apărarea colectivă și este crucial să avem o apărare coerentă și pe termen lung, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a spus președintele PSD.

Președintele Camerei Deputaților a reluat ideea potrivit căreia România intenționează să se implice în reconstrucția Ucrainei.

„Totodată, am subliniat intenția României de a se implica în reconstrucția Ucrainei după război. Este o datorie firească pentru un stat care se dovedește un bun vecin, cât și  o oportunitate economică uriașă pentru firmele românești. În acest proiect finanțat pe axa UE-SUA, România trebuie să își asume cu determinare rolul de lider regional. În același timp, trebuie să accelerăm și să facem progrese concrete în eliminarea dependenței energetice față de resursele rusești. Finanțarea proiectului celor două reactoare de la Cernavodă trebuie să fie o prioritate, dar și construirea de Reactoare Modulare de Mici Dimensiuni (SMRs). Este vital să identificăm soluții de finanțare pentru promovarea acestor proiecte și să beneficiem de asistența concretă ale SUA în această privință.  Mai mult, noul proiect al legii offshore, care va fi depus săptămâna aceasta la Parlament, va contribui semnificativ la creșterea securității energetice a României”, a conchis Marcel Ciolacu.