Președintele PSD Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților s-a întâlnit luni, 11 aprilie 2022, cu preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Iratxe García Pérez. După întâlnire cei doi au susținut o conferință de presă comună la sediul central al PSD. Marcel Ciolacu a declarat că că Uniunea Europeană trebuie să aibă un „răspuns comun” în ceea ce priveşte criza energetică, abordarea viitoare din domeniul Agriculturii şi sprijinirea statelor aflate în frontieră cu Ucraina.

„Am reiterat faptul că România să adere cât mai repede la Spațiul Schengen pentru a crește inclusiv rolul României în regiune. Trebuie din partea Uniunii Europene un răspuns comun în ceea ce privește criza energetică, abordarea viitoare din domeniul agriculturii, cât și pentru sprijinirea aflate în frontieră cu Ucraina. Sunt ferm convins că odată ce se va întoarce doamna Pérez la Parlamentul European va transmite foarte clar realitatea actuală din România și se va implica în continuare pentru susținerea noastră”, a transmis președintele PSD.

Iratxe García Pérez a spus că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen și a transmis angajamentul ferm de a lucra pentru ca ţara noastră să fie admisă în spaţiul Schengen „cât mai curând posibil”.

„Domnul preşedinte Marcel Ciolacu a făcut referire la o chestiune foarte importantă şi anume faptul că România trebuie să fie acceptată în Spaţiul Schengen şi eu vă spun că vă ofer angajamentul meu să lucrăm în acest sens, să se întâmple această aderare. România îndeplineşte toate criteriile tehnice solicitate de Uniunea Europeană astfel încât să intre în Spaţiul Schengen. Nu există nicio scuză să nu devină realitate acest lucru cât mai curând posibil. Nu mai există nicio scuză prin care să nu i se permită României să fie acceptată şi să rămână în această situaţie de inegalitate faţă de alte ţări. România şi-a făcut treaba”, a afirmat preşedintele Grupului S&D din PE.